Szégyen

A Kossuth Rádió egyik január végi "Háttér" c. műsorában Farkas Erika műsorvezető beszélgetett Vecsei Miklóssal (ha jól értettem a nevét), a hajléktalanok problémáinak a megoldására kinevezett miniszteri biztossal. A biztos szerint sok még a megoldatlan probléma, de annyit már elértek, hogy beindítottak egy 24 órás koordinációs-diszpécser központot, mely a lakosság hívása alapján kívánja a fedél nélkülieket megkereső segítőket a rászorulókhoz irányítani. A műsorvezető kérésére, hogy a hallgatóknak mondja be a központ hívószámát, a miniszteri biztos sajnálkozva bevallotta, szégyelli magát, de azt sajnos ő sem tudja… Na, gondoltam, szegény biztosnak nem működtek a pavlovi reflexei. Nem Orbán Viktort hibáztatta kapásból, hogy ő lopta el a számot a tömött hatos villamoson, hanem szégyelli magát, de nem tudja. Egy MSZP-s, SZDSZ-es politikusnak nem szabad szégyellnie magát " ez már pártárulás. Ezért a bakiért tán maga is az utcára kerülhet. De sebaj, fel a fejjel, csak írja be a naptárjába a megmentő telefonszámot. Életet menthet vele! Ki tudja, talán a sajátját is!

Joó Géza, Budapest

Közszolga

Január 28-án a Nap-keltében Pallagi gumicsontszakértő volt az ügyeletes agymosó. Előző nap borzasztó dolog történt a főpolgármesteri udvarban. A kutyaszaros főváros főburgerje holokauszt mea culpával kezdte a testületi munkanapot. Mivel történelmietlen beszédében gyalázkodott (köpködött Horthy Miklósra), a MIÉP-esek kivonultak, ami "természetesen" úgy csapódott le, hogy nem álltak egy néma percet az áldozatok emlékezetére. Ezt, így, cáfolta Zsinka frakcióvezető, és a kivonulás okaként a történelemhamisítást jelölte meg. Ez igaz is, mert köztudott, hogy Horthy vagy 200 ezer zsidó életét mentette meg, a nürnbergi perben meg sem idézték, mert nem tartották háborús bűnösnek, Portugáliában pedig a zsidók finanszírozták az ottlétüket, mert Horthy előzőleg elfelejtett privatizálni, azaz lopni! Pallagi igyekezett szöveggel, hangerővel legyűrni Zsinkát, és feszt erőltette a dolgot az egy perc holokauszt felé. Szinte habzott a szája, a feje vörösödött. Mondhatni, a színénél volt. Tette a dolgát, szolgálta a "gazdit". S ez sajnos nem egyedi dolog, nem csak Pallagi-kóreset. Ez a közt szolgáló gyakorlat, stílus. Lefelé döfni, fölfelé nyalni!

Id. Miskolci Ferenc, Nagymaros

Illemtanóra

Kedves Miazhogy Nagyonis! Neveletlen voltál, mikor azon a bizonyos értekezleten vetkőzni kezdtél. Hölgyek és urak társaságában te, egymagad. Nem gruppenszexre (bár ez nálatok most divat) mentél, hanem tárgyalni. Lehet hogy szűk a zakód, de Göncz Kinga se vette le a melltartóját csak azért, mert kényelmetlen. Ugye a cipődet nem fogod lerúgni az asztal alatt? Tanácsaim: a kiskanalat kávézás közben ne nyald le, csúsztasd a csésze mellé, a zakódat gombold be végig, ha nem ülsz (ülni fogsz!), mert úgy nézel ki, mint aki a budiról jött, a nyakkendőd ne a hasadat verje, kösd hosszabbra. Tégy úgy végre, hogy a személyedben valami pozitívumot fedezhessenek fel, te tökéletlen! Egyébként meg fogd be te!

N. P. Judit, Érd

Variációk

A Reggel c. lap február 5-i számában olvastam A szökött kislány és Gyurcsány hihetetlen története című írást. A szülői szigortól félő kislány feljött Budapestre, itt éppen a Gyurcsány-rezidencia felé vivő buszra szállt fel, leszállt, összetalálkozott az esti sétáját végző kormányfővel. A kislányt meginvitálták a portára, minden jóval ellátták, másnap kísérettel hazaküldték. (Micsoda humánum, már azért is, mert nem akarnak tőkét kovácsolni az esetből.) Felhívtam telefonon az egyik barátomat, az esetről kérdeztem. Azt mondta, nem pontos a történet, mert a kislány arra a buszra szállt fel, amelyiken Gy. utazott. A kormányfő megsajnálta és meginvitálta magukhoz. Idegesített a bizonytalanság, felhívtam egy másik barátomat. Szerinte Gy.-t megszidta a felesége, mert sáros cipőjével összepiszkította a lakást, Gy. kimenekült a lakásból és elindult a sarki kocsmába vigasztalódni. Útközben találkozott a kislánnyal, aki felismerte és bemutatkozott neki. A kormányfő hazavitte hogy mint új "szerzeményt" mutassa be a feleségének. Aztán látta hogy a lány túl fiatalocska, ő meg túl öregecske. Klára asszony ezen úgy felderült, hogy mindent megbocsátott az urának. Nem tudtam megnyugodni, megkérdeztem a feleségem véleményét. Azt mondta, már az újságcímben is benne van, hogy hihetetlen a történet. Ez úgy értelmezendő, hogy nem hihető, tehát nem kell elhinni. Csak azt nem érti, mért van szükség ilyen népszerűsítő kitalációkra. Ezen elgondolkoztam és igazat adtam neki.

Antal Zoltán, Tatabánya

Villanyoltás

Tisztelt Fidesz-vezetők, kommunikációs tanácsadók, elemzők és egyéb stratégiai szakértők! Ne haragudjanak, hogy ajtóstól rontok a házba, de már elegem van! Könyörögve kérem önöket, ébredjenek már föl és ne langyos szeretetről, gázárakról stb. motyogjanak, hanem lendüljenek már támadásba, elementáris erővel és minden fronton, mert a kommunikációjuk úgy rossz, ahogy van. Pedig rengeteg a lehetőség: a K és H-botrány a Gyurcsányi névvel, a móri bankrablás nyomozati anyagának eltűnése, a maffiaper anyagának 90 évre szóló titkosítása és egyéb vérlázító becstelenség láttán még a lagzilajcsin szocializálódott egyszerű "választópolgárnak" is kinyílik a bicska a zsebében " nemhogy a miénkben. Felteszem a kérdést: akarnak önök 2006-ban nyerni " az én és a hozzám hasonló gondolkozású egyének szavazatával ", vagy sem? Mert ha nem, úgy a 2006-os lesz az utolsó nagy magyar kataklizma, és a nemzet sorsa végérvényesen beteljesedik. Néhányan még " ha még élünk " átbotorkálunk a határon ", aki pedig utolsónak hagyja el az országot, lekapcsolja a villanyt!

Z. M., Csögle

Lufilelohadás

Magyarország legtehetségesebb puccsista kormányfője azt mondta, hogy kettős állampolgárság nyet (legújabban no), de lesz majd számukra magyar autonómia támogatása a szülőföldjükön és nemzeti vízum. A kisantant tót része nyíltan háborogni is kezdett, a románok pantomimben fejezték ki elégedetlenségüket, a rácok pedig nem szóltak semmit, de verik tovább rendesen a magyarokat Újvidéken. Fegyenckénk a Dzurinda-féle kategorikus felmordulásra a határon túli magyarok autonómiájának hallatán mély csenddel és reflexkieséses magatartással reagált. Tariceanu a magyar nemzeti vízum hallatára húzta fel a szemöldökét budapesti látogatásán, amitől Furcsány mindjárt regisztert váltott, és megnyugtatta román partnerét, mondván, hogy a románok is megkapják, ha akarják. Mára már minden Furcsány-lufi lelohadt, és már ott se vagyunk, ahol az ígéretek szintjén egy hónappal ezelőtt voltunk: Furcsány Fegyenc emlős: egyszerre rágcsálja belülről és kívülről is a Kárpát-medencei magyarságot, de az Óperenciás-tengeren túliakat is.

T. O., Mikháza

Dinasztia

Kezdetben volt az MSZP ranglétráján gyorsan felkapaszkodó ifjú titán, aki mindig mindenről mindent jobban tudott. Mígnem egy megemlékezésen szabadjára nem engedte a humorát. Nem nevetett rajta senki, hamarosan ő sem. Erre leköszönt parlamenti mandátumáról, de úgy, elmentében megfenyegetett bennünket, hogy még visszatér a politikai életbe. Ő Zuschlag I. János. Követte őt egy kevésbé ifjú titán, először a szája befogására buzdította az ellenzék vezetőjét, majd sajátos humorával leterroristázta a szaudi labdarúgókat. Ő is úgy tett, mint aki belátta, no, nem a hibáját, csak a szerencsétlenül megfogalmazott tréfáját. Elnézték neki az itteni arab diplomaták is, mondván, tudják, hogy nem ez a hivatalos magyar álláspont (ha a magyar miniszterelnök nem a hivatalos magyar álláspontot fejti ki, akkor vajon ki teszi ezt meg helyette?). Ő sajnos nem fenyegetett meg bennünket azzal, hogy visszatér a politikai életbe, mert sajnos ott van. Ő Zuschlag II. Ferenc. Aztán volt még egy szintén nem túl ifjú, de szintén ellenállhatatlan humorú titán, aki Lollobrigidáról szellemeskedett, mondván: nem öreg, csak tapasztalt. Ő viszont fel sem fogta, hogy mit mondott, mert elnézést sem kért: Itt van ő is: Zuschlag III. István. Ez tehát a Zuschlagok dinasztiája, amelynek teljesen rendhagyó módon a legfiatalabb az alapítója. Szorongva várom, felbukkan-e még néhány tagja a dinasztiának, közben dúdolom, hogy hej te bunkócska, te drága.

Bercsi Zsolt, Budapest

A demokrácia útján

Ceausescu idején nyílt utcán, vonaton, villamoson stb. veszélyes volt magyarul megszólalni. Ez nem egészen múlt el, a diktatúra összeomlása után 16 évvel is tiltva lehet a magyar szó: egy jégkorongcsapat 16 székely játékosának a román edző megtiltotta, hogy egymás közt magyarul beszéljenek. Az Erdélyi Magyar Ifjak szervezésében Koltay Gábor és Raffay Ernő erdélyi körútján ismeretterjesztő előadásukat a Trianon-film vetítésével kísérték. A rendőrség pénzbüntetéssel, rendőrök kivezénylésével sújtott le. A románokba évszázados magyargyűlölet van besulykolva: a hatalom nem enged szembenézni azzal, hogy 1920-ban Trianonban Európa térképét erőszakosan átrendezték. A történelmi hűséggel az igazságot bemutató filmet rasszistának, nacionalistának bélyegezték. Nemcsak Románia, de a győzők jogán ezért a "békeszerződésért" (mely béke helyett békétlenséget, sok évtizedes szenvedést hozott) felelős akkori francia hatalom mai utódaiban sincs bátorság szembenézni azzal, amit elődeik elkövettek. A különbség csak annyi, hogy ha a Trianon-filmet Franciaországban vetítenék, ott a hatóság azzal nem törődne, mert ott valóban demokrácia van.

Tóth Mária Melinda, Balatonederics

Cinkosok

A fehérvári maffiaügyben meghozott ítélet bizonyítja, hogy az igazságügy nem éppen igazságos, de nem is jogszerű. Bűnügyben nem lehet titkosítani. Ha az ítéletek ilyen enyhék, mi lehet az a nagy titok? Nem hiszem, hogy az állam biztonságát fenyegeti. Ha pedig egyes személyek disznóságát takargatja (mindegy, hogy ki az illető), kötelező lenne a nyilvánosságra hozatala. A bűnösöknek is vannak emberi jogai, de nem lehetnek személyiségi jogai! Az ügyet sokan ismerik, bírák, ügyvédek, ügyészek stb. Ezért nem lehet államtitok. Nagy disznóság húzódhat meg mögötte. Az igazságügy minden területén dolgozó személynek lelkiismereti és munkaügyi, becsületbeli kötelessége, hogy kikövetelje az ügy teljes nyilvánosságra hozatalát. Bűnösök közt cinkos, aki néma.

Nádor Gy., Budapest