Mit is tett folyton a (hála istennek!) bukott állambácsi? Már megfeledkezett erről rikácsi államnéni? Hiszen ő már az MSZP idejében is kárált. Csak akkor a szocializmus külső és belső ellenségeiről, miközben sorozatosan alkották a népellenes törvényeiket. Most a demokráciát vádi a nép akaratával szemben. Most, hogy a társadalom nagyobb százaléka elutasítja a komszoci állambácsit az államnénijével, most pánikol. Nagyon fél, hogy az általuk oly nagyon védelmezett kisemberek megtudják az igazságot, megpróbálnak nagyok lenni és akkor ők hiába veszik fel az Új baloldal nevet. Hogy a logójukban ezt hogyan fogják megjeleníteni, nem tudom, mert a szegfű, ha elhervad, nem tud megújulni, annak vége, mint az MSZP-nek. Egy biztos, a nép már okos és nem felejt. Tudni fogja, hogy abban az új nevű pártban ugyanúgy a régi kommunisták lesznek, mint most az MSZP-ben.

Czető Lászlóné., Bp.

Új logó

A történelmi és persze a nagyon várt MSZP-vereség után azt hittem, ez a bolsevik bagázs lemond (a levél a választás második fordulója előtt íródott). Tévedtem. Ezek sohasem mondtak le a történelmük során. Ezért javaslom az MSZP vezetőségének, váltsanak logót! A vérrel, sok szenvedéssel öntözött vörös szegfű helyett találóbb lenne a Mákvirág. Halkan jegyzem meg, bár lehet, hogy az LMP-nek tetszik az ötletem, hogy a mákból jóféle kábítószer is készíthető. Hiszen ne felejtsük, 1947 óta rendesen kábítottak bennünket Rákosi és a hazaáruló Kádár pribékjei és a KB vezérelte pártsajtójuk. (Ui.: városunkban az MSZP az „előkelő” negyedik helyen végzett!)

Paksa Tibor, Lenti

Ki a demokrata?

Az országgyűlési választás első fordulójának eredménye után a szocialisták szembesülhettek azzal, hogy több embert többször becsapni nagyon kockázatos vállalkozás. Amikor sarkosan lekomcsizták őket, a pártelnökük erre érzékenyen reagált. Azért ők mégsem született arisztokraták! Akik a rendszerváltás előtt dagadó keblű elvtársak voltak, a rendszerváltáskor taktikai okokból a munkás szót elhagyták pártjuk megnevezéséből és azonnal rávetették magukat az állami vagyonra. Kifelé urak lettek, befelé továbbra is elvtársak maradtak. Elvtársak a demokráciában, vagy a demokrácia elvtársai, de nem demokraták! (Amikor a róka a tyúkól körül ólálkodik, nehéz azt úgy felfogni, hogy ő a tyúkól őrző-védője.) Az MSZP most a demokráciát félti attól a párttól, amelynek a választók többsége bizalmat szavazott. Orbán Viktor miniszterelnök úr szerint csak a szocialisták mentek, a demokrácia maradt. Fanyalgó választási vesztesként úgy osztogatják a tanácsaikat, mintha a kormányzást egy antidemokratikus, diktatúrára hajló, zöldfülű pártnak kellene átadniuk. Amit itt nyolc évig műveltek, az a demokrácia megcsúfolása volt. Nem arra kaptak felhatalmazást, hogy az országot eladósítsák, eladják, a hazai állapotokat lezüllesszék, arra sem, hogy közülük egyesek még az utolsó pillanatokban is lázasan lophassanak a közvagyonból. A választás első fordulója után az MSZP pacsirtája a Fidesz kontrollálatlan túlhatalmának a megakadályozására buzdított. Bezzeg ha nyolc év után is ők maradtak volna a hatalom birtokosai, egészen más aspektusból néznék a dolgokat. Talán még egy újabb komcsi diktatúra is belefért volna a féltett demokráciába.

Tégen László, Nagymaros

Utórezgés

A választások kapcsán látjuk, most már a városlakók is látják, hogy vidéken az embereket – a világnézetüktől függetlenül – nem érdekli például, hogy van-e gyűlöletbeszéd-törvény, sőt még a válságból kivezető tervcsomag sem érdekli őket. Csupán az: ki ígér nekik létbiztonságot. Az hogy ne rabolják ki őket otthonukban, ne rabolják le kertjük terményeit, haszonállataikat ne lopják el. És ezt közvetlenül csak a Jobbik ígérte. A többi párt annyira botor volt, hogy még ígérni sem tudott, csak egymásra lődöztek. Szóval bejött a régi állítás: a lét határozza meg a tudatot. Tűt-cérnát elő, lehet gombokat varrni a jóval kisebb mellényre. A magyar parlamenti pártok és az ún. véleményformáló értelmiség jó ideig nem akarták elhinni vagy komolyan venni, hogy vidéken, főként Kelet-Magyarországon valódi feszültség van, mégpedig valódi hús-vér emberek között. Valószínű, hogy Budapestről, a kényelmes irodákból, lakásokból ez nem látszik valami élesen. A „kisebbség” által is lakott területeken a félelem légköre uralkodik, és aki fél, bizony simán behúzza az x-et a Jobbik listájára.

A. P., Zalaegerszeg

Fehérgallérosok

Az oláh alkotmánybíróság bírái nemrég kiherélték a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsának működését szabályozó törvényét, mert több oláh főbíróról és egyéb magas rangú „igazságügyisről” is kiderítette a tanács, hogy vidáman kollaboráltak a Ceausescu-rendszerben a szekuval. Most a Feddhetetlenségi Ügynökséget szabályozó törvényt meszelte el az oláh Alkotmánybíróság azért (ezt az ügynökséget azért hozták létre Oláhiában, az EU nyomására, mert itt nyíltan lopták a közpénzeket és az EU-s pénzeket, a közpénzekből fizetett fő emberek), mert a hivatal, néhány oláh főbíró hókuszpókuszos vagyonosodását kezdte el vizsgálni. Húsz éve lopnak nagyon Oláhiában „törvényesen” az elöljárók, hisz ők törvényesítették saját lopási lehetőségeiket a parlamentben. Frunda, RMDSZ-es szenátor és volt szekus besúgó, az „emberi jogokra” hivatkozva, a fehérgalléros tolvajoknak ad igazat, mert közülük való.

TO., Mikháza

Magyar nyugdíjasok

A T-Home telefontársaság vonalát használom, arra fizetek elő. Minden hónapban 2 heti késéssel fizetem be a kiküldött számlájuk végösszegét. A mai magyarországi általános helyzetre rámutatva, az alábbi levélmásolatot teszem közkinccsé mások okulására: E hó 12-én, mint minden hónapban, a nyugdíjfizetés napján, befizettem a havi számlájukon közölt telefondíjat. Igaz, késve, de ezen nem tudok változtatni, amíg ilyen országban kell éljek. Nyugdíjamból hónapról hónapra, tartalék nélkül élek családommal, de csak addig, amíg az országunk gazdasága össze nem omlik, s amíg lesz még fiatal, aki munkából kitermeli a havi nyugdíjamat, mert amit évtizedek során az állambácsinak befizettem, az már rég elolvadt, kézen-közön a rossz politika miatt. Sajnálom az utánam jövő nemzedék nyugdíjasait, mert nem gondoskodtak arról az ifjúságról, amely a nyugdíjukat a nemzeti jövedelemmel megtermelhetné. Nem vagyunk se milliárdosok, se tolvajok, rablók, miként vannak akik abból élnek, például a napokban a Moszkva téren barna magyarok kiraboltak. Hiába kiabáltam segítségért, a közönyös ott átutazó lakosság se sietett a segítségemre, se rendőr nem volt a közelben, nem is láttam eddig máskor se… Miből pótolom ezt a veszteségemet? Feltételezem, hogy Önök tisztában vannak, hogy milyen országban keresik meg a profitjukat, Nyugatnak. Nem kéne itt működjenek, van ennél jobb ország is, menjenek oda. Én legalább hónapról hónapra ha 2 heti késéssel, de rendszeresen kifizetem a megküldött számlájukat. Nem fogok megsértődni, ha a késedelmi kamatos kamatot legközelebbi havi számlámon felszámítják. Ez törvényben előírt jogos, kereskedelmileg elfogadott módszer. Miért nem ezzel élnek, és miért pazarolnak papírt, munkát, és postaköltséget arra, hogy aki ha késve is, de rendszeresen fizet, annak is duplán küldik ki a számlájukat, miközben a posta már ki kellett volna Önöknek kézbesítse. Nem tehetek róla, ha egy-két hétbe beletelik a banki átutalás a Posta és Önök között. Ott gyorsítsák a munkát! Budapesten még a levelek is 4-5 nap alatt jutnak el egyik kerületből a másikban lévő címzettnek, Budaörsön keresztül, miközben EU-előírás, hogy még az Északi Sarkra is 3 napon belül meg kell Európában egy-egy levél érkezzék. Vegyék tudomásul, hogy tartalék nélkül, hónapról hónapra az állambácsi kegyeire utalva létezünk! Ez Magyarország, ez Keletközép-Európa! A Nyugat adott el minket Jaltában a Keletnek, hát akkor húzzák be a nyakukat és ne próbáljanak a biztonságos nyugati gyepűországok előnyei szerint velünk keleti árvákkal így bánni.

Lévai György, Budapest

Nagyszerű… lenne

Látja, Gizi néni, minden rosszban van valami jó. Mert az tényleg nagyon sajnálatos, hogy a műtétet a várólistán csak a jövő évre sikerült besorolni, de az viszont szerencse, hogy Pista bácsi legalább addig kihúzta azzal a fránya kórsággal, amíg ez a szociálisan érzékeny rendelet megjelent a Magyar Közlönyben. Így most elhozhattuk magának a kegyeleti támogatást. Halott is van, a maga nyugdíja sem ér többet egy kalap töpörtyűnél, úgyhogy a feltételeknek megfelel, jár a pénz. Tessék, számolja meg, itt van pontosan a harmincnyolcezer-kétszáz forint. Hogy mit tetszik kérdezni? hetvenötezer… bruttóban. De ahhoz jönnek még a levonások. Gizi néni, a kegyeleti támogatás adó- és járulékköteles bevétel. Tessék nyugodtan átnézni a kimutatást, minden tétel pontosan fel van tüntetve, és ott alul aláírni… De mit is akartunk még? … Ja persze, őszinte részvétünk.

Keszthelyi István, Bp.

Abszurd

Azt mondta Ján Mikolaj szlovák oktatásügyi miniszter, hogy a magyar tannyelvű szlovákiai iskolákban túl sok tantárgyat tanulnak magyar nyelven a diákok. Szerinte főként a történelmet, de néhány szaktantárgyat is szlovákul kéne oktatni a magyar diákoknak. Szerintem a szlovákiai magyar diákok a világtörténelmet csak tanulják magyarul, viszont a szlovák történelmet nyugodtan tanulhatják szlovákul, tekintve, hogy nemigen van szlovák történelem. Ide tartozik viszont, hogy ennek megfelelően a szlovák diákoknak meg kötelezővé kéne tenni, hogy ha már a történelmük magyar történelem, akkor azt tanulják magyar nyelven. (Azt a mondást viszont, hogy Igazságot Magyarországnak!, szlovákra fordítva tanulják meg!)

K. J., Budapest