Civilek és poltikusok is áldozatai a forrongó indulatoknak

Fizikailag bántalmazott aktivisták, álarcosok egy kampányrendezvényen, megkergetett polgármester, mocskolódó, fenyegető névtelen levelek – nem túlzás azt állítani, hogy a választási kampány tényleg kezd hadjáratra hasonlítani. Miközben a szocialista párt a nemzeti oldalt vádolja felforgatással, érdekes módon az imént említett incidensek szinte kizárólag a jobboldalt sújtják.

„Ha az embert megbántják, és ha az embert megsértik, és hogyha az emberre rágalmakat szórnak, akkor az ember megrázza magát és megy tovább, és nem veszi föl a kesztyűt. És ha valakik kóbor kutyákat kergetnek ki az utcára, erre a válasz nem az, hogy mi pedig veszett rókákat. A válasz az, hogy a kóbor kutyákat befogjuk és telepre visszük, a városokat, országunkat megvédjük” – Ezzel a kommunizmus áldozatainak emléknapján elhangzott kijelentésével alapozta meg Gyurcsány Ferenc szocialista kormányfő a választási kampány előttünk álló szakaszát. A nemzeti média és a nemzeti tábor tagjai tehát kóbor kutyák a kormányfő szerint. Szabadon levadászhatók…

A kampány során fideszes aktivistákat ért eddig a legtöbb támadás. Február közepén Pécsett történet az első eset, amikor egy lakóház postaládájába szórólapokat dobáló idősebb hölgyet lökött el az egyik lakó – a hölgynek eltört a karja és a lába is megsérült. Néhány nappal később két fiatal lány gyűjtött kopogtatócédulákat Zuglóban, amit egy idősebb férrfi annyira zokon vett, hogy előbb durván szidalmazni kezdte őket, majd kitépte kezükből és összegyűrte megbízóleveleiket, ezután elkergette a két lányt. Múlt hét végére is jutott egy eset. A Somogy megyei Drávaszentesen egy 56 éves Fidesz-aktivista hölgyet bántalmazott 52 éves szomszédja, aki mellesleg az MSZP számára gyűjtött ajánlócédulákat. A szomszéd először sértegetni kezdte, majd fojtotgatta, végül a földre lökte a Fidesz szimpatizánsát, aki könnyebb sérüléseket szenvedett. Eleddig egyébként egyetlen kormánypárti aktivistát ért támadás. Február közepén Budapestengázpisztollyal arcon lőtték az SZDSZ kopogtatócédula-gyűjtőjét.

Úgy tűnik, már nem csupán a pártokat támogató civilek, de a politikusok is veszélyben vannak. Másfél héttel ezelőtt Kiss Sándor, Báránd fideszes polgármestere fiával együtt elkísérte a bárándi focicsapatot a gárda kabai bajnoki mérkőzésére. A találkozó második félidejében néhány férfi nekik esett, durván szidták a Fideszt és a polgármestert, aki saját és gyermeke testi épsége érdekében elmenekült a helyszínről.

Ennél is félelmetesebb események szemtanúi lehettek azok, akik egy nappal korábban ellátogattak Pokorni Zoltán és Arnóth Sándor püspökladányi fórumára. Az összejövetelnek otthont adó helyiségbe ugyanis álarcosok próbáltak betörni.

– Körülbelül 200-300 ember volt ott a rendezvényen. Az első furcsaság az volt, hogy bejött az étterembe egy fiatalember fotóstáskával, és amikor először megkérdezték tőle a kollégáim, hogy honnan jött, nem válaszolt – nyilatkozta lapunknak Arnóth Sándor országgyűlési képviselő, a Fidesz helyi jelöltje. – Később magam is megkérdeztem tőle, melyik lapnak dolgozik, s azt mondta, egy fotósiskolába jár, eseményfotózást gyakorol. Természetesen hagytuk dolgozni, sőt kértem a munkatársaimat, hogy mindenben segítsenek neki, ám ő nem maradt sokáig, egyszer csak fogta magát és elment.

Az igazán különös események azonban csak ezután történtek. Arnóth Sándor elmondása szerint – aki végig rálátott a bejárati ajtóra – percekkel később egyik hölgy munkatársa kiabálni kezdett: „Álarcosok jönnek!”

– Ekkor egy megyei közgyűlési képviselő barátom és két hölgy segítőm állt az ajtónál, egyikük észrevette, hogy fekete ruhás csuklyások rohannak felfelé a lépcsőn. Elsőként a fiam ért oda a bejárathoz, ő is megpróbálta feltartóztatni a fiatalokat, akik először félre lökték az eléjük álló munkatársnőmet, majd a fiamat és a barátomat kezdték el lökdösni, ütni – elevenítette fel a történteket Arnóth Sándor. – Ezt látva a teremben tartózkodó Lungo Drom-tagok is odafutottak, és együttes erővel leszorították a csuklyásokat a lépcsőn. Barátom eközben kihívta a rendőrséget.

A történtek után a sajtóban meglehetősen furcsa fordulatot vett az ügy. Számos sajtótermékben próbálták túlzottan erősnek beállítani a helyiséget megvédő romák fellépését, s azt hangsúlyozták, hogy az álarcos aktivistáknál tollpárna volt. A rendezvény megzavarásáért később a Zöld Párt vállalta magára a felelősséget. Az ily módon egy csapásra ismertté lett szervezet közleményében így fogalmaz:

„A Zöld Párt aktivistáinak egy 16-20 év közötti fiatalokból álló csoportja 2006. 02. 24-én, péntek este, a Fidesz püspökladányi lakossági fórumára a figyelemfelkeltésnek azt a mókás elgondolását találták ki, hogy párnacsatára hívják a párt egyik ott részt vevő prominensét, nevezetesen Pokorni Zoltán alelnököt. (…) Az események azonban furcsa irányt vettek annak következtében, hogy ez az egyébként sem titkolt hír eljutott a Fideszhez, így a 30×30 cm-es nagyságú világoszöld tollpárnákkal felszerelt fiatalok már a helyszínre, a MÁV-étterembe sem tudtak bemenni.”

– Néhány tényt nem árt figyelembe venni – mondta ennek kapcsán Arnóth Sándor. – Egyrészt amikor tíz álarcos, csuklyás ember próbál meg betörni egy terembe, szerintem kevesen gondolják úgy, hogy csak viccelődni akarnak. Másrészt a rendőrség kést is talált a fiataloknál, akiknek a korát, nemét nem tudhattuk az álarc miatt. És ne felejtsük el azt sem, hogy az aktivistákat először megkérték arra, hogy ne jöjjenek be, amire az volt a válasz, hogy az eléjük lépő hölgyet félrelökték és a segítségére sietőket is lökdösni, ütni kezdték. Egyébként pedig nem tudtunk az akcióról, így nem is készültünk rá. Furcsállom, hogy a Zöld Párt vállalta magára a felelősséget, mert a történtek kapcsán nekem a barna, de még inkább a vörös szín jutott eszembe.

Arnóth Sándor megjegyezte, körzetében a Fidesz több névtelen levelet is kapott, volt, amelyikben a futballmeccsről elkergetett bárándi polgármestert, volt, amelyikben Orbán Viktort szidták trágár szavakkal.

A névtelen levél nem csak itt lett kampányeszköz. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, győri képviselőjelöltje pénteken sajtótájékoztatón közölte, hogy több életveszélyes fenyegetést is kapott. A fiatal politikus megjegyezte, a trágár hangvételű levelek írásának, az életveszélyes fenyegetéseknek a kampányt hiszterizáló, meglehetősen vad politikusi megnyilatkozások adnak menlevelet.

A Fidesz – részben talán az elmúlt hetek eseményei miatt, részben pedig a 2002-es választások tapasztalataiból okulva – létrehozta az Új Demokrácia Központot. A központ a budapesti Polgárok Házában működik, vezetője Kontrát Károly, aki a polgári kormány idején a Belügyminisztérium államtitkára volt.

– Úgy gondoljuk, a választások tisztasága és a félelemmentes légkör is közügy, ezekhez szeretnénk hozzájárulni – mondta a Demokratának Kontrát Károly. – Bár február 27-én kezdtük a munkát, de már most is több bejelentés is érkezett hozzánk. Arnóth Sándor például a püspökladányi esett miatt fordult hozzánk, az ügy kapcsán tájékoztatást kértünk a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányságtól. Volt olyan is, aki azzal kapcsolatban keresett meg minket, nem érintheti-e a választások tisztaságát, hogy a szavazólapokat az az Állami Nyomda Rt. készíti el, amelynek tulajdonosa a Gyurcsány Ferenccel korábban üzleti kapcsolatban álló Erdős Ákos. De járt nálunk a Fiatal Baloldal elnöke, Komássy Ákos is a szervezet egyik alelnökével, ők a határon túliaknak küldött fideszes levelek, illetve a szerverügy miatt tettek bejelentést. Bár erős a gyanúm, hogy panaszuk inkább politikai jellegű volt, természetesen pártállástól függetlenül mindenkinek a bejelentésével foglalkozunk.

Kontrát Károly hozzátette, a Demokrácia Központ munkatársai – akik egyébként nagyrészt jogászok – önkéntesként, ingyen végzik a munkájukat.

Érdekes egyébként, hogy – bár nem a kampányban történt események miatt, de – vasárnap mind az MSZP, mind pedig a Fidesz elnöke a nyugalomról beszélt. Hiller István, miközben a Köztársaság téri pártház előtt több ezer kóbor kutyának bélyegzett polgár tiltakozott, sajtótájékoztatóján a következőképpen fogalmazott:

– Útelágazáshoz érkezett az ország, választhat a program nélküli tiltakozás és felfordulás útja, vagy az Új Magyarország programja között.

Pár órával később Orbán Viktor Veszprémben tartott beszédet az Országépítő rendezvénysorozat keretében, s a polgári kormány miniszterelnöke kijelentette, hogy a Fidesz meghirdeti a félelem nélküli élet programját.

– Mindenhol félelem nélküli életre vágynak az emberek, ez az egyik legnagyobb érték. Félelem mellett nem lehet élni, azzal együtt élni azt jelenti, hogy valami gátol, visszavet, korlátoz és legyengít bennünket – mondta Orbán Viktor. – Eltökéltek vagyunk, a félelem nélküli élet programjának végrehajtásában, hogy visszaszorítsuk a devianciát, az erőszakot, a durvaságot, hogy nyugodtan engedhessük gyermekünket az iskolába. Eltökéltek vagyunk aziránt, hogy járműveink és épületeink ne legyenek megrongálva, összefestve, hogy az idős emberek ne féljenek, hogy a rácsok lekerüljenek az ajtókról, hogy éjszaka nyugodtan alhassunk és könnyebb szívvel, nagyobb bizalommal fordulhassunk egymáshoz – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Bándy Péter