Pártkatonák kontra szuverén egyéniségek

A választások első fordulója több különös eredményt is hozott. Ezek közül most azokra koncentrálunk, amelyek az ország legkisebb megyéjében, Nógrádban születtek, különös tekintettel a négyes számú választókerületben történtekre, amelynek központja Balassagyarmat, Magyarország legbátrabb városa (Civitas Fortissima). Ahol, nagy valószínűség szerint a fideszes jelölt újabb négy évre mandátumot szerez április 23-án.

Az északi megye, annak ellenére, hogy székhelye évtizedek óta a sokáig „kis-Moszkvaként” emlegetett Salgótarján, 1990 óta politikai értelemben többé-kevésbé kiegyensúlyozott képet mutat. Négy egyéni választókerületéből kettő a jobboldalé, a másik kettő pedig a baloldalé. Nyugat-Nógrádra – Balassagyarmat-Rétság, Szécsény és vidékük – hagyományosan a polgári erők számíthatnak, míg a megye másik része, Salgótarján és Pásztó központtal inkább szocialista-kommunista befolyás alatt áll. A területi listán kiosztható négy mandátumon is fele-fele arányban osztoznak a két nagy tábor jelöltjei. Általában. Politikai elemzők valami hasonlót prognosztizálnak ezúttal is.

2006-ban Balassagyarmaton és környékén ugyanaz a Balla Mihály indult az első fordulóban, aki idáig már két alkalommal került be innen a parlamentbe, elsősorban a térség falvainak és az ott élőknek a segítségével, a városban ugyanis rendre a szocialisták gyűjtik a legtöbb voksot. Négy évvel ezelőtt az MSZP Urbán Árpádot állította csatasorba ellene, aki akkor csak listán jutott be a T. Házba, a múlt év végén azonban édesbátyja véletlenül lelőtte őt egy vadászat alkalmával. A tragikus körülmények között elhunyt képviselőt a nagyobbik kormánypárt most tavasszal Lombos Istvánnal, az Ipoly-parti város polgármesterével próbálja meg helyettesíteni a választási küzdelemben, egyelőre úgy tűnik, sikertelenül. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség által alkalmazott mozgósítási módszerrel, s persze köszönhetően a sok lelkes aktivistának, Balla Mihálynak ez alkalommal sikerült majdnem első fordulós győzelmet aratnia. Vasárnap este több alkalommal 50 százalék fölé kúszott a rá leadott szavazatok aránya, a végső eredmény azonban három tizeddel plusz egy fővel elmaradt a remélt győzelemtől (az első fordulóban Balla Mihály 49,70 százalékot ért el, szemben legfőbb riválisa 37 százalék alatti eredményével). A környék falvai kiemelkedően teljesítettek, s amire csak kevesen számítottak, Balassagyarmaton is jelentős területeket hódított el a Szövetség az ellenfeleitől. Míg 2002-ben Urbán Árpád közel ezer szavazattal többet tudhatott a magáénak, s ezzel biztos pozíciókat épített ki magának a városban – bár, mint azt már említettük, a győzelemhez ez kevésnek bizonyult -, addig mára ez a többség alig a harmadára olvadt. Ennek két oka lehet: a városlakók a zöldfülű MSZP-jelöltet kevésbé alkalmasnak tartják elődjénél, vagy legalább annyira alkalmasnak (esetleg még alkalmasabbnak) gondolják, de Balla Mihály vagy a Szövetség, esetleg a kettő együtt mégis meggyőzőbb volt a számukra.

A harmadik helyen végzett MDF-es jelölt, dr. Kenessey Miklós már a választások másnapján eldöntötte, hogy nem indul a második fordulóban. Hétfőn, tizedikén még megjelent a Magyar Demokrata Fórum országos központjában, a többi fórumos jelölt társaságában, s meghallgatta Dávid Ibolya április 23-ával kapcsolatos intencióit. Az elnök arra próbálta meg rávenni hallgatóságát, hogy senki ne lépjen vissza. Erre többen felvetették, hogy a Fidesz és az MDF közötti jó helyi kapcsolatokra tekintettel nem tűnik igazán politikusnak a javaslat. Kenessey doktor úgy vélte, hogy abszurd volna az első fordulóban elért 3,69 százalékra alapozva ismét megmérettetnie magát. Másnap, kedden, a választókerületi egyeztető fórumon testületileg is úgy döntöttek az MDF-esek, hogy visszaléptetik dr. Kenessey Miklóst. Délután a fórumos jelölt tájékoztatta Balla Mihályt a történtekről, másnap pedig személyesen jelentette be visszalépését a választási bizottságnál.

Szécsényben dr. Nagy Andor, Orbán Viktor egykori kabinetfőnöke öltötte magára a Fidesz színeit. Részidős eredménye tisztes bizakodásra adhat okot, a második fordulóban vélhetőleg ő is megszerzi a képviselőséget. Neki azonban az újabb megmérettetésig nem csupán arra kell összpontosítania, hogy a kampánya éppen április 23-ra érje el a tetőpontját, hanem bizony arra is oda kell figyelnie, miben mesterkednek az időnként bizonyíthatóan tisztességtelen eszközöket alkalmazó ellenfelei. Kilencedikén ugyanis öt autóbusz szállította szervezett keretek között a Nagy Andor ellen szavazókat.

Ebben a kerületben hasonló a helyzet, mint Balassagyarmaton, azzal a különbséggel, hogy az MDF-es jelölt, Smelkó István (3,78 százalék) nem lép vissza a második fordulóban. Mint azt a képviselőjelölt lapunknak nyilatkozva elmondta, ő a Magyar Demokrata Fórum tagja, és a párt elnökségének állásfoglalását magára nézve kötelezőnek tartja.

(matúz)