Felszólította a köztársasági elnököt a Magyar Lapkiadók Egyesülete, ne írja alá a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot. A most elfogadott törvény a magyarországi lapkiadókat tömörítő MLE álláspontja szerint ugyanis szembe megy az Alaptörvény szellemével.

Hirdetés

„Az elfogadott szuverenitásvédelmi törvénycsomag ugyan nem a médiacégek működését szabályozza, mégis alkalmas lehet arra, hogy veszélyeztesse, korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse a szerkesztőségek, újságírók, így a médiavállalatok munkáját. Ennek okát elsősorban abban látjuk, hogy bármire, bárkire alkalmazható fogalmakkal operál a most elfogadott törvény, úgy mint a »demokratikus vita, valamint az állami és társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló tevékenység«, illetve a „választások kimenetelét befolyásoló tevékenység«, valamint a »választói akarat befolyásolására irányuló tevékenység«. (Ez utóbbi két tevékenység folytatását a választási eljárásról szóló törvény eddig a választásokon szereplő szervezetek és személyek esetében korlátozta)” – jelent meg az MLE honlapján egy állásfoglalásban.

Az MLE szerint a törvény megszövegezésekor a kodifikátorok láthatóan mellőzték a jogalkotási törvényben rögzített azon jogi tételt, amely kimondja: „a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie.” A sajtószabadság és a szabad véleménynyilvánítás szabadságának egyértelmű sérelmét jelenti szerintük, hogy az előzőek hiányában ezen jogszabály, bármely szerkesztőségre is vonatkozhat, ha a Szuverenitásvédelmi Hivatal esetlegesen úgy értékeli, hogy a szóban forgó tartalom vagy szerkesztőség munkája sérti, netán veszélyezteti Magyarország szuverenitását.

„Különösen aggályos, hogy az így létrejött Hivatal működése a jogállami működés keretein kívül zajlik, ugyanis a Hivatal az eljárása megindítását indokolni nem köteles, illetve az eljárásával szemben a törvény teljesen kizárja a jogorvoslatot, tevékenysége, vagy az általa nyilvánosságra hozott jelentésekben, értékelésekben megfogalmazottak ellen semmilyen jogorvoslati fórum nem áll rendelkezésre” – írják.

Korábban írtuk

Az MLE tagjai:

Artamondo Kft.

Booster Média Kft.

Business Publishing Services Kft.

Central Médiacsoport Zrt.

Drize Kiadó Kft.

FORMULA PRESS Kft.

Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Grabowski Kiadó Kft.

Heiling Média Kiadó és Szolgáltató Kft.

HETEK.HU Kft.

HVG Kiadó Zrt.

Index.hu Zrt.

Képmás 2002 Kft.

Magyar Jeti Zrt.

Magyar Mezőgazdaság Kft.

Magyarnarancs.hu Kft.

Marquard Media Magyarország Kft.

Mediaworks Hungary Zrt.

Médiahírek Kft.

Médiapiac Kft.

MIKOM Nonprofit Kft.

Nyugat Média és Világháló Egyesület

Petőfi Ügynökség Nonprofit Zrt.

Privátbankár.hu Kft.

Professional Publishing Hungary Kft.

Ringier Hungary Kft.

Van Másik Zrt.