Hirdetés

Szánthó Miklós köszöntőjében hangsúlyozta: „Magyarország is a Nyugat része, de mi megmaradtunk normálisnak”. A főigazgató felvázolta, hogy világrendszerváltás küszöbén állunk, a tradicionális nyugat-keleti szembenállás mellett megjelent az észak-déli törésvonal is: „Mind szembesülünk a konfliktusokkal, járványokkal, a migrációval és az általa jelentett terrorfenyegetéssel, amit tetéz még a progresszívek ideológiai terrorizmusa is” – tette hozzá.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint míg a nyugat saját értékei ellen folytat háborút, az Isten-haza-család hármas egységét bontja le, a többi civilizáció mind büszke saját történelmi alapjaira és eredményeire.

„Magyarország célja, hogy elkerülje a birodalmi befolyást, mert ha nagybirodalmak harcoltak egymással, abból Magyarország mindig rosszul jött ki belőle, perifériára került. Ha béke volt, az elhelyezkedése és a kereskedelem révén az ország találkozási ponttá vált nyugat és kelet között” – tette hozzá.

Horváth Józseffel a könyvről Apáti Bence, a Megafon véleményvezére és Kobza Miklós, az Alapjogokért Központ kreatív vezetője beszélgetett. A szerző szerint a biztonságról már a migrációs válság óta tudható, hogy nem magától értetődő, kiderült, hogy Európát nem kerülik el a háborúk és hogy a biztonság az tőkeként is megjelenik.

Korábban írtuk

„Magyarország most a béke szigete, de ezt nem vehetjük egyértelműnek, tenni is kell érte” – hangsúlyozta. Eközben a biztonságot feladó nyugat cinizmusa végtelen: az oroszországi szankciók bevezetésekor már készen álltak a vállalatok, amikkel kijátszhatták azokat. A nyugat vagy hazudott vagy pedig abban a hitben élt, hogy sokkal erősebb, mint a valóságban.