Az eseményt Kásler Miklós miniszter köszöntőjével nyitották meg, ezt követően pedig dr. Nyári Gábor főigazgató ismertette az új honlappal kapcsolatos tudnivalókat. Mindketten rövid interjút adtak a Demokratának.

Hirdetés

– Egy nemzet akkor tud erős lenni a jelenben és biztos alapokra építeni a jövőjét, ha tisztában van a múltjával. A rendszerváltás óta eltelt harminc esztendő, különösen a fiatalok számára, már ismeretlen és tisztázandó történelem?

– Valóban elegendő ahhoz, hogy sokan, még akik benne is éltek, elfelejtsék, hogy milyen volt egy diktatúrában vergődve létezni – mondta a Kronológia fontosságára utalva Kásler  Miklós miniszter. – Felnőtt azóta több generáció, akik csak a családi történetekből és a tankönyvek lapjairól tudják, milyen lehetett a Rákosi-, majd a Kádár-korszak. Azonban ahhoz, hogy feldolgozzuk mi is történt harminc esztendővel ezelőtt, melyek voltak azok a folyamatok, amelyek a rendszerváltozáshoz vezettek, először is szükség volt erre az intézetre, amely amellett, hogy alapkutatásokat folytat, gyűjti, elemzi és közzéteszi a korszak dokumentumait is. Segítségére siet a  társadalom minden tagjának, különösen a fiataloknak abban, hogy megértsék, megismerjék a közelmúlt eseményeit és azok máig ható következményeit. Az intézet nagyszabású és hiánypótló projektje, azt gondolom, nemcsak fontos, de felettébb dicséretes és hasznos  teljesítmény is egyben. 

Fotó: Képernyőkép
Korábban írtuk

Amint arról beszámoltunk, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum – a Kodolányi János Egyetemmel közös szervezésben – nemrégiben Magyar Világ címmel, a Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítást, amelyet több mint húszezer, többségében középiskolás tekintett meg – a tárlat azóta már Veszprémben várja a látogatókat. Most pedig szintén a fiatalságra fókuszálva jelentette be a Kronológia című honlap indulását az intézet.

– Valóban, kifejezetten olyan design- és technikai megoldásokat alkalmaztunk, amelyek célja az volt, hogy minél közelebb juthassunk a fiatalabb generációkhoz – mondja Nyári Gábor főigazgató. – Ezzel szeretnénk szolgálni történelmi ismereteik bővítését, illetve árnyalni a rendszerváltásról alkotott képüket. A harminc évvel ezelőtti eseményeket mint folyamatot mutatjuk be, kitérve a történések közötti kapcsolatrendszerre és az ok-okozati összefüggésekre. Magam is azt remélem, hogy a Kronológia, hasonlóan a Magyar Világ kiállításhoz, hamar népszerű fogadtatásban részesül, annál is inkább, mert az összesen 62 igényes tanulmány mellett közel száz, a rendszerváltásban aktívan résztvevő személy, politikus életrajza és számos digitális dokumentum is a kutatók, az érdeklődők rendelkezésére áll.

– Céljuk egy olyan történelmi konszenzus kialakítása, amely tényeken alapul, de a vitákat továbbra sem zárja ki?

– Például 1956 igazi alapvetéseit már megismerve és elfogadva, Nagy Imre  vagy a pesti srácok szerepét, viselkedését lehet árnyalni, más szemszögből értékelni – a rendszerváltásról mindez nem mondható el. Ma is heves viták vannak, olykor ellentétes személyes emlékek és politikai, emberi megközelítések. Tehát még nem alakult ki a közös történelmi minimum, amihez meg kell ismerni a konkrét előzményeket, a lehető legteljesebb igazságot, ez a Kronológia alapvető célkitűzése. 

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

– Vegyünk egy gyakorlati példát, a Kerekasztal-tárgyalásokat: ha valaki Pozsgay Imre szerepére kíváncsi, hogy vajon miért nem őt választották köztársasági elnöknek, választ kaphat?

– Nagyon gyorsan és részletesen juthat hozzá minden anyagokhoz. Az oldalon kap egy igényes, sőt tudományos feldolgozást, amelyből azokra a személyekre és eseményekre is rá tud keresni, akik és amelyek a folyamatban Pozsgayn kívül fontosak lehetnek. Így eljuthat akár a kezdethez, a lakiteleki találkozóhoz. Ez az oldal konkrét adatokhoz, tényekhez ad hozzáférést, ugyanakkor a böngészés során új információkkal gazdagít. Ezzel azt is jelzem, hogy a diákság, a közönség, de a kutatók számára is lehetővé válik az eddig kevésbé ismert források elérése. Igaz, jelenleg az 1988-1989-es eseményeken van a hangsúly, de folyamatosan, dinamikusan tovább fejlődik és bővül az oldal. Sőt, még az idei évben könyv alakban is meg fogjuk jelentetni. 

Az adatbázis 2020. október 29-től már elérhető a kronologiaarchívum.retorki.hu/ oldalon.