Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Kenéz Krisztián és Kenéz-Hanyecz Kinga
Hirdetés

A Vál-Völgyében öt éve érlelik azt a különleges vadkovászt, amelyből készre sütött, prémium kategóriás fagyasztott termékek készülnek Alcsútdobozon. A kovász mellett azonban van még néhány fontos tényező, amely elengedhetetlen a sikerhez. Az eredményesség feltétele a rengeteg munka mellett a folyamatos kísérletezés, az egymást támogató családtagok, a kiváló csapat és a jól működő partnerkapcsolatok is.

Élesztő helyett vadkovász

Hajnal óta sütik a vadkovásszal készült Völgy kenyerét a Vál-Völgye Pékség Alcsútdobozhoz tartozó göbölpusztai üzemében. A cipók barnára sült, ropogós kérgének hagyományos búzakalász-mintázatát egyenként metszik rá a kenyerekre, amelyek 36 órán át készülnek. A vadkovász különleges szakértelmet kíván, folyamatosan etetni, gondozni, ápolni kell. Az eljárás során a természetben mindenhol megtalálható élesztőgombák indítják be az erjedést. A tészta jóval lassabban kel meg, mint ha szokványos élesztőt használnának, de a késztermék élettani hatása sokkal jobb, mint a hagyományos kenyereké. Az üzemben nem használnak adalékanyagokat, illetve térfogatnövelőket, kizárólag fagyasztással tartósítanak.

A gyártást Kenéz-Hanyecz Kinga ügyvezető igazgató, a cég társtulajdonosa felügyeli, de nem kiskosztümös igazgatóként. Törékeny, fehér köpenyes alakja hol a készre sült cipók, hol a munkaasztalon sorakozó sajtos rudak és ciabatták rengetege között tűnik fel egy-egy pillanatra.

– Négy évvel ezelőtt még rendezvényszervezőként dolgoztam, de mindig is az volt az álmom, hogy egyszer majd saját kis kávézóm legyen, ahol a magam készítette pékárut kínálom, ám a férjem hamar lelohasztotta a lelkesedésemet, amikor gyors gazdasági számításokat követően közölte, hogy egy ilyen pici kézműves manufaktúra valószínűleg nem tudna nyereségesen működni – meséli Kenéz-Hanyecz Kinga. – Akkor kezdtük el kutatni azt a piaci rést, ahol érvényesülhetnénk. Elsődleges célunk az volt, hogy nagyüzemi léptékben, magas színvonalon állítsunk elő prémium kategóriás friss termékeket. Így találtunk rá a HoReCa szektorra, vagyis a szállodák, éttermek és kávéházak világára, ahol viszonylag hamar partnerekre találtunk.

Korábban írtuk

Aranyérmes kenyér

Az első termékeket Kenéz-Hanyecz Kinga az otthoni konyhájában kísérletezte ki, jóformán éjjel-nappal sütött. Hónapokig tesztelt, tökéletesített egy-egy terméket, jegyzetelt, alakítgatta a recepteket, amíg azt nem érezte, hogy készen áll a pékáru a megmérettetésre. Ekkor kosárba rakta a portékát, és szó szerint elindult házalni. Mintha csak egy régi magyar népmese modern kori főszereplője volna, sorra kopogtatott be a környező szállodákba és éttermekbe, ahol rögvest sikert aratott.

– A Covid-járvány idején sem álltunk le, alig győztük kiszolgálni a home office-ban dolgozó megrendelőket – veszi át a szót Kenéz-Hanyecz Kinga férje, Kenéz Krisztián kereskedelmi igazgató. – A feleségem dédelgetett álma napjainkra húsz főt foglalkoztató vállalkozássá nőtte ki magát. Évente 100-150 terméket fejlesztünk, amelyekből végül 3-4 féle kerül a hazai, illetve külföldi piacra. Ma már az ország 30 hotelében vagyunk jelen, és száznál is több étterembe, kávézóba szállítunk. Németországban is megvásárolhatók a termékeink, és szeretnénk komolyabban terjeszkedni a multinacionális piacon, ezért fontosak számunkra a nemzetközi megmérettetések. Tavaly Londonban a Great Taste Awards versenyen a rangos szakmai zsűri csillaggal díjazta pisztáciás csigánkat. A kitüntetésre azért is nagyon büszkék vagyunk, mert péksütemény Kelet-Európából még soha nem kapott csillagos elismerést ezen a versenyen.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Kenéz Krisztián hangsúlyozza, hogy a minőségi termékgyártás top kategóriás nemzetközi versenyére márciustól júliusig sok ezer élelmiszeripari készítmény érkezik a világ minden pontjáról. A kihívásra bárki nevezhet, a termékeket úgynevezett vaktesztek során minősítik, ami azt jelenti, hogy a kóstolók semmit nem tudnak a megízlelt áruról, ezért mindenféle részrehajlás nélkül értékelhetik az adott produktumot.

A Vál-Völgye Pékség idén is eredményesen szerepelt a nemzetközi porondon, hiszen néhány hete Ausztriában, a 21. Nemzetközi Kenyérversenyen több termékük is kiemelt dicséretben részesült. Vadkovászos burgonyás kenyerüket aranyéremmel jutalmazták, ezüstöt szerzett a vadkovászos sokmagvas tönkölycipó és az egyedi küllemű kakaós kalács, míg a kakaós csigát bronzéremmel díjazták.

Magyar liszt, holland kakaó

A minőségi pékáruhoz hazai és külföldi alapanyagot egyaránt használnak. Fő nyersanyagukat, a lisztet Celldömölkről, Gyermelyről és Zsámbékról, a sajtot Szarvasról, a szilvalekvárt Szabolcsból szerzik be, de helyi termelőktől is vásárolnak. A megfelelő minőségű lapvaj Franciaországból, a pisztácia Olaszországból, a kakaópor a hollandoktól, a csokoládépasztilla meg Belgiumból érkezik.

Legfőbb partnerük a hazai Hunguest Hotels szállodalánc, társtulajdonosuk Mészáros Lőrinc, az ország egyik leggazdagabb vállalkozója. Ennek okán kaptak már olyan kritikákat a baloldali sajtótól, hogy ilyen háttérrel sokkal könnyebb betörni az élelmiszerpiacra…

– Termékeinket számos egyéb helyszín mellett a helyi szállodába is elvittük, voltaképpen ismeretlenül. Mészáros Lőrinc szakmai befektetőként látott fantáziát az üzleti tervünkben. Így indult a közös munka. Szerencsés találkozás volt, hiszen egy ideje már a Hunguest vezetése is kereste a lehetőséget a minőségi pékáru beszerzésére. A cég egyébként minimális tőkével kezdte meg a tevékenységét, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már több száz millió forint értékű infrastruktúrával dolgozó üzemben valósíthatjuk meg elképzeléseinket. Sikereinket talán sokan irigylik, a napi 10-14 órás munkát már kevesebben – hangsúlyozza a kereskedelmi igazgató.

Majd hozzáfűzi, hogy a rendszeres hajnali keléshez már réges-régen hozzászoktak, ám annak a felelősségnek a súlyával, hogy 30-40 családnak nyújtanak állandó megélhetést, nehezebb megbarátkozni. De amint fogalmaz, felesége egy percig sem bánta meg, hogy évekkel ezelőtt pékruhára cserélte a decens menedzseri kiskosztümöt…