Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) hangsúlyozta: olyan Magyarországra van szükség, ahol nem az kap kitüntetést, aki megosztja a nemzetet, hanem aki életeket ment.

Hirdetés

Emlékeztetett: teret neveztek el a fővárosban Puczi Béláról, aki egy hős volt, mert sok erdélyi magyar életét mentette meg, megvédte a marosváráshelyi magyarokat a felhergelt csőcseléktől. Eddig nem sok elismerést kapott, pedig sok ilyen roma hősre lenne szükség, hogy csökkentsék az előítéleteket, sztereotípiákat – vélte. Hozzátette: Puczi Béla cigány és magyar volt.

Közölte: ugyanakkor Gulyás László szegedi professzor kapott elismerést, pedig megengedhetetlen kijelentéseket tett, és nem is kért bocsánatot. Kijelentései nem nemzeti, konzervatív értékrendre vallanak, hanem egy letűnt kor értékrendjére – fogalmazott.

Az uszítóknak lovagkereszt jár, a hősöknek feledés. Napirend előtti felszólalásom a parlamentben. #Párbeszéd

Az uszítóknak lovagkereszt jár, a hősöknek feledés. Napirend előtti felszólalásom a parlamentben. #Párbeszéd

Posted by Kocsis-Cake Olivio on Monday, April 12, 2021

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy válaszolt, valóban jó, amikor cigány példaképekről, hősökről lehet beszélni, és amikor egy nemzeti sorsfordulópontról van szó, a cigány hősökről is megemlékeznek. Amikor a 100 Tagú Cigányzenekart kirakták a gyakorlóhelyéről, hallgatás volt a baloldalon, és a mostani felszólalás akkor lenne hiteles, ha a képviselő akkor is szót emelt volna – mutatott rá.

Korábban írtuk

Megjegyezte: amikor politikai túlélésről van szó, a képviselő pártja összefog a Jobbikkal, amelynek alapfilozófiája volt mindaz, amit egy egyetemi előadással kapcsolatban a képviselő most elutasít.