Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Réthelyi Miklós korábbi nemzetierőforrás-miniszter, zsűrielnök és Müller Cecília országos tisztifőorvos a Steller Mária védőnői díjak átadásán a Magyar Tudományos Akadémián 2022. május 12-én
Hirdetés

Beneda Attila, a Miniszterelnökség családpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt hangoztatta, hogy a védőnői hálózat szerves részét képezi a társadalomnak, amely nélkül nem is boldogulnának a családok, ezért a védőnők a „magyar nemzet ékességei”.

Kitért arra is, hogy amikor 107 éve megalakult az Országos Stefánia Szövetség az anyák és csecsemők védelmére, Magyarország a legrosszabb helyen állt a csecsemőhalandóság terén Európában, mostanra viszont már az Európai Unió átlagánál is jobbak ezek a mutatók.

A kormány is igyekszik a védőnők erőfeszítéseit viszonozni, 2010 óta másfélszeresére, 18 milliárdról 27 milliárdra emelték a védőnői finanszírozást, és ezt tovább szeretnék folytatni, mert még mindig számos betöltetlen körzet és praxis van. Emellett anyagi és más típusú megbecsülésekkel szeretnék ösztönözni a fiatalokat arra, hogy válasszák ezt a pályát – mondta a helyettes államtitkár.

Müller Cecília országos tiszti főorvos kiemelte, az elmúlt két év nem volt könnyű, de a védőnők bizonyították rugalmasságukat, emberségüket, magasfokú tudásukat és szeretetüket a családok felé.

Felelősségteljes munkájukhoz nélkülözhetetlen az empátia, mert minden családnál másféle hozzáállásra van szükség, és mivel pont azt tudják nyújtani a családoknak, amire szükségük van, szinte családtaggá válnak. Ez már „magasfokú művészet” – fogalmazott Müller Cecília.

Réthelyi Miklós volt miniszter, zsűrielnök a védőnőket „az ökológia, az együttélés felkészített, tanult nagyköveteként” mutatta be, akik kiválóan érzékelik, hogy ebben az együttélésben minden résztvevő napról napra változik.

A védőnők által támogatott „családi ökológia példaértékűvé válhat és nemzeti szinten fordíthatja meg a demográfiai válságot” – hívta fel a figyelmet Réthelyi Miklós.

Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány elnöke arról beszélt, mekkora segítséget jelent a kisbabával otthon lévő családoknak a védőnő, aki segít, megmutatja, mit hogyan kell csinálni, ezáltal pedig különleges kapcsolat alakul ki a család és az állam között.

Elmondta azt is, hogy a mozgalom által készített, családokat segítő füzeteket – Apa füzet, Nagyszülő füzet, Testvér füzet – is a védőnők osztják ki országszerte.

A 2020-ban alapított Steller Mária védőnői díj célja a területi védőnők kiemelkedő szakmai munkájának és elhivatottságának elismerése, különösen a három év alatti gyermeket nevelő családok támogatásában, valamint a társadalom figyelmének felhívása a védőnők áldozatos munkájára.

A díjat minden évben megyénként egy, valamint egy budapesti védőnő kaphatja, valamint az idén kiosztottak egy különdíjat is egy utcán összeesett embert újraélesztő védőnőnek. A díj oklevélből és plakettből áll, amely Bessenyei Odette szobrászművész alkotása.

Steller Mária (1898-1989) szülésznő és ápolónő az 1930-as évektől a falusi egészségvédelemmel, a védőnői hálózat megszervezésével foglalkozott. Előadásokat tartott a családok szociális helyzetéről, a védőnői munka, a higiénia fontosságáról. 1935-től az ENSZ elődjénél, a Nemzetek Szövetségénél dolgozott Genfben, ott is elsősorban anya- és gyermekvédelemmel foglalkozott.

Korábban írtuk