Mivel a bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, az NVB nyilvántartásba vette – sorrendben – az LMP-Magyarország Zöld Pártja, a Második Reformkor Párt, a Momentum Mozgalom, a Jobbik-Konzervatívok, valamint a Mindenki Magyarországa Néppárt listáját.

Hirdetés

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja 14 jelöltből álló listáját Ungár Péter, a párt társelnöke vezeti.

A Második Reformkor Párt 23 tagú listájának élén Vona Gábor pártelnök áll. A Momentum Mozgalom 30 jelöltből álló listáját Donáth Anna, a párt európai parlamenti képviselője, pártelnök vezeti. A Jobbik-Konzervatívok 16 nevet tartalmazó listájának élén Róna Péter áll.

A Mindenki Magyarországa Néppárt 8 tagú listáját Márki-Zay Péter pártelnök vezeti. Az NVB visszautasította a Nép Pártján és az Új Alternatíva Párt listáinak nyilvántartásba vételét, mert a pártok a szükségesnél kevesebb ajánlást gyűjtöttek össze.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

Korábban írtuk

Tizenegy listát vett nyilvántartásba az NVB a június 9-ei EP-választásra: sorrendben a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt közös listáját, a Mi Hazánk Mozgalom, a Tisztelet és Szabadság Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját, a Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listáját, a Megoldás Mozgalom listáját, valamint hétfői ülésén az LMP-Magyarország Zöld Pártja, a Második Reformkor Párt, a Momentum Mozgalom, a Jobbik-Konzervatívok, valamint a Mindenki Magyarországa Néppárt listáját.

Az EP-választáson listát állító párt vagy pártszövetség egy-egy delegáltat küldhet az NVB-be. Ez a szabály nem vonatkozik azokra a pártokra, pártszövetségekre, amelyek az országgyűlési választás után frakciót alapítottak, és ezen a jogon már delegáltak képviselőt a testületbe.

Az EP-választáson listát az NVB által nyilvántartásba vett pártok állíthattak, a listaállítás további feltétele volt, hogy a párt legalább 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtsön össze a választópolgároktól. A pártoknak pénteken 16 óráig kellett leadniuk az összegyűjtött ajánlásokat és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első 5 jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és arról levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, a helyére a listán soron következő lép.

A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.