A jobboldal nagyarányú átrendeződés előtt áll – hangoztatta Dávid Ibolya az országgyűlési választások második fordulójának éjszakáján. Az MDF elnöke a polgári erők vereségének napján „földindulásszerű változásokról” és „új magyar jobboldal építéséről” is beszélt. A napvilágot látott hírek szerint az MDF listáján három olyan személy is bejutott az Országgyűlésbe, akik a baloldali elkötelezettségű milliárdos üzletember, Leisztinger Tamás érdekkörébe tartoznak. Így nem kérdéses, milyen irányzatok is mozgatják majd a jövőben az MDF építkezését.

Annak alapján, amit eddig tudunk, s nem utolsósorban abból, amit eddig az MDF tisztázott, nyugodtan mondhatjuk, hogy Orbán Viktor minden bizonnyal sokkal nagyobb eséllyel remélhetett volna megállapodást Dávid Ibolyáékkal, ha nem Bod Péter Ákost, hanem inkább Leisztinger Tamást javasolja közös kormányfőjelöltnek. Mert igen, egyelőre ennyit látunk: több olyan embert az MDF országos listáján, akinek életrajzában felbukkan egy közös elem, illetve egy név – Leisztingeré – így kommentálta a Magyar Hírlap vezércikkében a választások két fordulója között az MDF elutasító magatartását.

Az MDF 0,04 százalékkal lépte át április 9-én a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos határt. Az egykori rendszerváltó erőnek egyetlen közvélemény-kutató cég sem jósolta, hogy átlépi a küszöböt, így nagy meglepetést okozott Dávid Ibolya pártjának váratlan sikere. A többféle elemzés között arra derült fény, hogy az MDF szerepléséhez nagyban hozzájárult az, hogy választási együttműködést kötött a Tisztelet Társaságával.

A Tisztelet Társasága ügyvezetése – a hírek szerint üzleti alapon – 2005 októberében kezdett tárgyalásba valamennyi párttal. Ajánlatukat végül az MDF volt hajlandó elfogadni. Az egyesület január közepén tartott közgyűlésén – itt váltotta Gosztonyi János Schmuck Andort az elnöki székben – információink alapján 111:0 arányban fogadta el a szervezet, hogy az MDF-et segíti a választási küzdelmekben. A megállapodás értelmében a főleg nyugdíjasokat tömörítő szervezet öt képviselőjelöltet ajánlhatott az MDF országos listájára.

A Tisztelet Társaságának éveken keresztül a szocialistáktól kiebrudalt Schmuck Andor volt a vezetője, aki a szocialista párt fenegyerekeként tett szert ismertségre, majd az Űrgammák sorozatra építő Xénia-láz söpörte le a politikai porondról. Később még hallatott magáról, például amikor lebohócozta az MSZP elnökségét. Utóbb az MSZP vezetésének leleplezésével való fenyegetései miatt egy színpadias fegyelmi eljárás után eltávolították a pártból. A Tisztelet Társaságával néhány éve hívta fel magára a figyelmet a volt szocialista politikus, amikor buszokkal szállították a nyugdíjas korú közönséget különböző rendezvényekre, ahol aztán például a Korda György-Balázs Klári házaspár vagy éppen Bodrogi Gyula szórakoztatta az egybegyűlteket.

Horváth Éva, a Tisztelet Társasága szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a társaság a négy parlamenti párt bármelyikével együttműködési megállapodást kötött volna, amelyik beveszi programjába az időseket érintő három pontjukat. Az MDF volt erre nyitott, ezért kerültek delegáltjaik az MDF listájára.

A Tisztelet Társasága azt állítja, politikától független civil szervezetként működik és a nyugdíjasok érdekképviseletével foglalkozik. A társaság azonban már a 2004. december 5-ei népszavazásra is saját javaslattal állt elő, ugyanabban az évben augusztusban pedig az egyesület fizetett hirdetésben búcsúzott Medgyessy Pétertől, annak lemondása után. Egy tavalyi rendezvényen pedig Hiller István, az MSZP elnöke és Szili Katalin házelnök is részt vett.

A Schmuck Andor által fémjelzett egyesület öt képviselőjelöltje közül végül három került be az MDF országos listáján a parlamentbe. Sajtóértesülések szerint az MDF országos listáján a 9-11. helyen a magyar Országgyűlésbe jutó három képviselő több szálon is köthető Leisztinger Tamás milliárdoshoz. Leisztinger elméleti fizikusként végzett, a sakkszövetség vezetője is évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán, több mint 30 milliárd forintos vagyonával, rendszerint az első öt hely valamelyikén. A milliárdos vállalkozó vagyonának legnagyobb részét kárpótlásijegy-tranzakciókon szerezte, többek között érdekeltségébe tartozik a volt SZOT-vagyonból álló Hunguest-szállodalánc.

Leisztinger Tamás nevére pár évvel ezelőtt figyelt fel a magyar közvélemény, amikor a Vas megyei MSZP lázadt fel a sorozatos és végül szabályellenesnek talált tömeges pártbeléptetések miatt. Az országos sajtó akkoriban arról cikkezett, hogy a vállalkozó áll a beléptetések mögött, aki így akarta növelni a pártbefolyását.

A hírek most arról szólnak, és az MDF-nek a két választási forduló között hátat fordítók is arról beszélnek, hogy a parlamentbe jutó Rózsa István György vállalkozót üzleti érdekei kötik Leisztinger Tamáshoz. Cégadatok szerint ugyanis a Rózsa István Györgyhöz kötődő Econorg Kft. 2004 májusáig kistulajdonos volt az akkor Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Budapest Értéktőzsde Rt.-ben. Az MDF-es politikussá lett üzletember tíz hónappal ezelőtt ugyan megvált az Econorg – új nevén Moons – Kft.-től, a cégben viselt ügyvezetői posztját azonban ez év elejéig megtartotta. Ugyanezt a kapcsolatot látszik alátámasztani, hogy idén év elején 80 százalékos részesedése volt egy olyan ciprusi off-shore társaságnak a Moons Kft.-ben, amelynek magyarországi kézbesítési megbízottjaként a Jeszenszky és Hoffmann Ügyvédi Irodát jelölte meg. Sajtóhírek szerint az iroda névadója, Jeszenszky Zoltán korábban a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságában Leisztinger Tamást és partnereit képviselte.

Újabb kapcsolatot jelent Rózsa István György és Leisztinger Tamás között, hogy az újdonsült parlamenti képviselő huszonéves lánya az ügyvezetője a korábban Formix, jelenleg Raritét 2005. nevű vagyonkezelő cégnek, amelynek a felügyelő-bizottsági tagjai mindegyike „Leisztinger-érdekeltségnél” szolgál. A társaság székhelye ráadásul fél évvel ezelőttig a XI. kerületi Bartók Béla út egyik ingatlanában volt – ugyanott, ahol a Leisztinger-birodalom székhelye is van.

Az MDF országos listájáról a 9. helyen a parlamentbe jutó Vas János, aki az életrajza szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vagyonkezelési főosztályát vezeti, szintén köthető Leisztinger Tamás üzleti érdekeltségéhez. A 36 éves fiatalember már dolgozott a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, a Vértes Erdészeti Zrt.-nél, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságán és a Miniszterelnöki Hivatalban is. A pártlista 11. helyén, szintén befutó pozícióban kapott helyet Szabó Katalin, akiről szintén azt állítják, hogy baloldali kapcsolatokkal rendelkezik. Szabó Katalin életrajza szerint évekig vezette a fővárosi Hotel Platánust, amely a Leisztinger Tamás tulajdonában álló Hunguest-hotellánc tagja.

Dávid Ibolya, amikor a baloldali érdekkörökről faggatták, egyértelműen kijelentette, hogy nem került az MDF kampányába baloldali eredetű pénz. Az említett pártdelegáltakról annyit jegyzett meg, hogy a Tisztelet Társasága által ajánlott jelöltek szakmai életrajzát ismerik, arról nincs tudomásuk, kikhez állnak közel. Amikor pedig az egyik internetes lap áprilisban feltette a kérdést Dávid Ibolyának, miszerint „többször látták önt a szocialista közeli Leisztinger Tamás vállalkozóval vagy éppen Csányi Sándorral együtt ebédelni”, a kérdésre az MDF elnöke annyit választolt, hogy „egy normális országban a politikusok időnként találkoznak üzletemberekkel, és viszont”.

(knasz)