Az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent az abortuszok száma Magyarországon, bár még így is tízezer ilyen beavatkozást végeznek évente – olvasható az Echo TV honlapján.
 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)


Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)


A visszaesést furcsa jelenség kíséri: egyre több fiatal, gyermektelen nő dönt a művi terhességmegszakítás mellett. Mennyire hiteles, mennyire árulkodnak és mennyire hallgatnak a számok? A meg nem született életekről lehet-e, érdemes-e statisztikákban beszélni? Manapság, amikor a téma kapcsán kis létszámú, de befolyásos lobbicsoportoknak hála az abortuszhoz és az önrendelkezéshez való jogról hallani csak. Beszélhetünk-e egyáltalán a válsághelyzetbe jutott édesanyák önálló döntéséről és felelősségéről? Ezeket a kérdéseket járták körbe az Echo TV Terc című műsorának vendégei: Olaj-Rabóczky Anett, az abortusz.hu alapítója és Görgey Zsuzsanna, A Magyarok Európában Egyesület vezetője és a Válasszuk az életet honlap alapítója. 

Görgey Zsuzsanna megerősítette, hogy egyre több fiatal, gyermektelen nő dönt az abortusz mellett. A jelenséget azzal magyarázza, hogy a fiatalok 13-15 éves kor között kezdnek szexuális életet élni, ekkor azonban még nincsenek kész arra, hogy gyereket neveljenek. Hozzátette, minél fiatalabb korban történik meg a terhességmegszakítás, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki meddőség, sőt, mellrák is.
 
Olaj-Rabóczky Anett elmondta, rengetegszer a társadalmi közöny az abortusz fő oka. Sosem szabad semmissé tenni azt, hogy ez a nő döntése, ám ez a nő egy társadalomba van ágyazva, illetve van annak a gyereknek egy édesapja is, itt a felelősségvállalás gyakorlatilag eltűnt – tette hozzá. 

Az abortusz.hu alapítója mesélt arról, hogy ő maga is döntött abortusz mellett: „Pár évig úgy gondoltam, ez egy jó döntés volt, aztán szép lassan kezdett megenni engem is a posztabortusz-szindróma, rémálmok és különböző életvezetési problémák. Később egy hatalmas pszichés problémává nőtte ki magát, akkor már az volt a bökkenő, hogy családom volt. Gyakorlatilag képtelen voltam a családanya, a feleség funkciókat betölteni”. 

Erre a linkre kattintva a teljes beszélgetést megnézheti.