Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter – bár tudomása volt róla – egy készülő bűncselekményt fedezett abban a reményben, hogy Krakkó Ákos és Kisberk Szabolcs hírTV-s riportereket sikerül börtönbe juttatni. A döbbenetes akció részletei ügyészségi dokumentumokból derültek ki – olvasható a szombati Magyar Nemzetben.

Draskovics tavaly május 23-án négyszemközt tárgyalt Petőfi Attilával, a Nemzeti Nyomozó Iroda főigazgatójával, akivel közölte: Veres János akkori pénzügyminiszter elmondása szerint Krakkó és Kisberk kábítószer-fogyasztó és -terjesztő, és egy személy másfél millió forintért hajlandó erre vonatkozó információkat átadni. Mindez az ügy kapcsán indult ügyészségi nyomozás tanúkihallgatási jegyzőkönyvéből derül ki. Petőfi arról is beszélt, hogy Draskovics felhívta a figyelmét: a riporterek már többször borsot törtek Veres János pénzügyminiszter és környezete orra alá.

A botrányos ügy több kínos körülményt is felvet. Az egyik az, hogy a jegyzőkönyvek alapján világos: Draskovics és Veres tudtak arról, hogy egy – Baráth Miklós nevű – személy mikor akar kábítószert csempészni a két riporter kocsijába, tudták egyikőjük autójának rendszámát és a tévé munkatársainak telefonszámát, sőt, Draskovics volt az, aki mindezen információkat eljuttatta a nyomozó iroda főigazgatójának. Az is kérdéseket vet fel, hogy Draskovics miért csak az egyébként büntetlen előéletű riporterekre irányította rá Petőfi figyelmét, és miért nem érdekelte semmi a többszöri bűnelkövető Baráth Miklós „drogdílerrel” kapcsolatban. (A Baráth által a riporterek kocsijában elhelyezett csomagban végül sütőpor volt.) A másik fontos tényező, hogy Draskovics szerepének törvényessége is megkérdőjelezhető. A hatályos törvények szerint ugyanis a kormány – az illetékes miniszter útján – utasítást adhat a rendőrségnek, de csak az országos rendőrfőkapitányon keresztül. Draskovics viszont nem Bencze Józsefhez fordult az ügyben, hanem őt megkerülve Petőfi Attilához, akinek ráadásul – az ügy fontosságát ecsetelendő – azt is kiemelte, hogy Veres János személyesen is érdekelt a riporterek lebuktatásában. E ponton tehát felmerülhet annak a lehetősége is, hogy Draskovics politikai célok érdekében kívánta felhasználni a rendőrséget a kormánnyal szemben kritikus sajtóorgánum kárára.

Emlékezetes: tavaly tavasszal Baráth Miklós megkereste a hírTV riportereit, hogy Veres János környezete kábítószerügybe akarja keverni őket. Mint Baráth elmondta, megbízóinak másfél millió forintot érne az, ha a tévések autójába kábítószert csempészne. Az ügy szereplői között volt Tóth Viktor, Veres János kampányfőnöke, valamint a volt pénzügyminiszter köreihez tartozó ügyvéd, Helmeczy László is. Helmeczy egy titokban rögzített telefonbeszélgetés során azt mondta, hogy ha már a riporterek kocsijában van a drog, akkor majd a rendőrök „haveri kutyákkal” meg fogják azt találni. Az ügyészségi dokumentumokból kiderül továbbá, hogy Helmeczy közvetlenül Veres Jánossal egyeztetett az ügyben, hogy a miniszter – vélhetően kollégáján, Draskovicson keresztül – intézkedni tudjon, valamint az is, hogy a hírTV-sek „lebuktatásának” megszervezésére valójában közvetlenül Veres János adott megbízást Helmeczynek.

Veres egyébként korábban azt hazudta, hogy a drogügyet az ügyészség megállapítása szerint is a hírTV kreálta. Ilyen hatósági megállapítás viszont nem létezik. A volt pénzügyér azt is megemlítette, hogy az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, erre vonatkozó dokumentumot viszont az ügy iratai között nem lehet fellelni.

(hírTV)