Az államtitkár a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben azt írta, az unió bővítésének egy objektív, szabályozott, az elért eredmények alapján álló folyamatnak kell maradnia. Az unió által Ukrajna csatlakozási folyamatával kapcsolatban meghatározott feltételek nem teljesültek – jelentette ki.

Hirdetés

Hozzátette: a politikai és technikai előkészítés szintje jelenleg nem arra mutat, hogy az ukrán uniós csatlakozásról a jövő heti uniós csúcson döntés szülessen. Hiányoznak például azok a kérdések – folytatta – , amelyek arra adnának választ, hogy mire mentek az eddigi pénzügyi támogatások, és mennyire fenntartható Ukrajna további anyagi támogatása.

Zsigmond Barna Pál szerint Ukrajna uniós tagsága, a csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdése ma nem esik egybe több tagállam, így Magyarország nemzeti érdekeivel.

Közölte, az Európai Bizottság javaslataival kapcsolatosan egyre több kritika jelenik meg a tagállamokban és a tengeren túl egyaránt.

Korábban írtuk

„A bizottság az Ukrajnával kapcsolatos csatlakozási feltételek, köztük a kisebbségvédelem számonkérése helyett továbbra is arra koncentrál, hogy adjunk még több pénzt Ukrajnának, és vegyük fel az országot az Európai Unióba” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a stratégia nélküli támogatások fenntartása több országban is problémaként merül fel, vannak olyan vélemények, amelyek szerint a támogatásként nyújtandó pénzt inkább levonnák a fegyverszállítások értékéből.

Értékelése szerint kiszámíthatóságra és egységre lenne szükség, mert jelenleg nem állnak olyan jól a növekvő munkanélküliség- és infláció-sújtotta európai gazdaságok, hogy biztosítani tudjanak egy átgondolatlan, felső határok nélküli finanszírozást.

Zsigmond Barna Pál azt írta, már az Amerikai Egyesült Államokban is sokan fenntartással kezelik Ukrajna további fegyveres és anyagi finanszírozását, a Fehér Ház nemrég kijelentette: fogyóban a pénz, és nincs varázslatos fazék Ukrajna támogatására, a kongresszusban év végéig új döntésre lenne szükség a további anyagi és katonai segítségnyújtásról, esetleges új források bevonásáról.

Az államtitkár szerint mindeközben a háborús helyzet fokozódik, Oroszország közel kétszázezer fővel, 2,2 milliósra növelte a fegyveres erők létszámát. Egy háborúban álló, sajátos jogrenddel rendelkező ország támogatását az európai vezetőknek stratégiai szinten át kell gondolni, legyen szó a csatlakozásról vagy a pénzügyi támogatásról – emellett fontos, hogy az európai emberek véleményét is kikérjék – mutatott rá.

Hozzátette: Magyarországon Európában egyedüliként véleményt formálhatnak az emberek ezekről a fontos kérdésekről, ezért is kulcsfontosságú, hogy minél többen kitöltsék a szuverenitás védelméről szóló nemzeti konzultációt.