Fotó: facebook.com/Kásler Miklós (archív)
Hirdetés

Horváth-Lugossy Gábor emlékeztetett, hogy a Magyarságkutató Intézet megalakulása óta szakadatlanul végzi a kiemelt jelentőségű nemzeti kutatásokat. Munkásságát tudományos konferenciák, hiánypótló kötetek tucatjai fémjelzik, az intézet munkatársai az elmúlt három évben több mint hatszáz tudományos előadással járultak hozzá az ismeretek bővítéséhez.

Dr. Kollár Lajos, a Professzorok Batthyány Körének tavasszal megválasztott elnöke az együttműködések bővítésének, a korábban megkötött, de kiüresedett partnerségek újraindításának fontosságát emelte ki, hangsúlyozva az ősi igazságot, miszerint együtt erősebbek vagyunk.

– A kommunizmusban az a legrosszabb, ami utána jön – idézte az ünnepélyes eseményen a Márai Sándornak tulajdonított aforizmát Kásler Miklós professzor. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi minisztere emlékeztetett, hogy a politikai rendszert és a gazdasági berendezkedést gyorsan át lehet alakítani, de a megrontott gondolkodás, a feltételes reflexszé vált berögződések megváltoztatásához három nemzedékre is szükség lehet.

– A spiritualitás és a nemzeti gondolat minden megnyilvánulását fűnyírószerűen nyesték le. Mindig a kultúra átformálásával kezdik, utána következik a gazdasági, majd a politikai hatalom megszerzése – mondta Kásler Miklós. A helyreállítás sorrendje viszont fordított. – A negyedik Orbán-kormány idején a magyar kultúra esélyt kapott a véleménydiktatúrával szemben – mondta Kásler professzor, hozzátéve, hogy nagy megnyugvás a Magyarságkutató Intézet létrejötte. Mint mondta, az intézményt a Professzorok Batthyány Körével a hasonló értékrend és az ideológiai össztűz elviselése is összeköti.

Korábban írtuk