Szikra Levente szerint az orosz gáz és kőolaj beszerzésére vonatkozó szankciók jobban fájnának Európának, mint Oroszországnak. Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy erre nem kell kiterjeszteni a szankciókat. Németországnak és több más tagállamnak is nagy szüksége van az orosz gázra, amelyet nem lehet egyik napról a másikra kiváltani – emelte ki.

Hirdetés

Úgy fogalmazott: jelentős károkat okoz egész Európának, hogy Ukrajnában háború van, ezért mindenkinek az az érdeke, hogy a felek békét kössenek. Ezt szorgalmazta Magyarország mellett több európai és Európán kívüli ország is, felajánlva közreműködését a béketárgyalásokhoz – jelezte.

Az elemző azt mondta: a magyar kormány egyértelműen olyan politikát folytat, hogy Magyarországot távol tartsa a háborútól. Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt és baloldali politikusok azonban olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek „fegyverszállításról, adott esetben katonák odaküldéséről szólnak” – tette hozzá, meggondolatlannak, „a nemzeti érdekeket figyelmen kívül hagyó és külföldi érdekeket figyelembe vevő” kijelentésnek nevezve szavaikat.

Szikra Levente az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes Bécsben tett nyilatkozatáról – amelyben közlése szerint a szocialista politikus lényegében elismerte, hogy a kormány helyesen cselekszik a háborús helyzetben – azt mondta: a magyar emberek többségének álláspontját fogalmazta meg.

Korábban írtuk