Több évtizedes szakmai munkája elismeréseként ítélte oda a Batthyány-Strattman László-díjat egy 28 éves fiatalembernek az egészségügyi miniszter. A Magyar Nemzet kitüntetést firtató kérdése után a tárca internetes oldalán megváltoztatták az indokolást.

Batthyány-Strattman László-díjat adott az egészségügyi miniszter Molnár Márk Péternek, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszerügyi főosztályvezetőjének. A szaktárca internetes oldalán azt olvashattuk, hogy ez a pénzdíjjal járó kitüntetés a több évtizeden keresztül végzett, kimagasló szakmai munkásság elismeréseként jár. Molnár Márk Péter azonban csak 28 éves, s tizenegy hónapja nevezték ki az egészségbiztosító főosztályvezetőjének. Miután a Magyar Nemzet arról érdeklődött a tárcánál, hogy miként lehet valakit 28 évesen több évtizedes szakmai munkáért kitüntetni, megváltozott a minisztérium internetes oldala, s a díjnál már csak annyi szerepelt, hogy kimagasló szakmai munkásságának eredményeként adható.

A lap által tegnap déli 12 órakor elmentett változat azonban tanúskodik arról, hogy nem ez volt az eredeti szöveg. A szakmában egyébként felháborodást váltott ki a kitüntetés. Akadt olyan gyógyszerész, aki egyenesen Horváth Ágnes miniszterhez fordult levélben, s arra kérte őt, hogy „ne alacsonyítsa le ezt a díjat, s a szakma értékeit, a gyógyító munkát végzők szakmai tudását, etikus és odaadó, a betegek iránti elkötelezettségét jelképező kitüntetéseket nagyobb odafigyeléssel ítélje oda”. Az Egészségügyi Minisztériumnak feltett kérdésre, hogy mivel indokolják a kitüntetést, a sajtóosztály azt válaszolta, hogy a Batthyány-Strattman-díjat a jogszabály szerint azok a szakemberek kaphatják, akik szakmai vagy közszolgálati munkájukkal hozzájárultak az egészségügy fejlesztéséhez és kimagasló teljesítményt nyújtottak szakterületükön. – Molnár Márk Péternek elévülhetetlen érdemei vannak a gyógyszer-gazdaságossági törvény kidolgozásában, végrehajtásában és abban, hogy az egyes reformelemek eredményeképpen szufficites az E-Alap – írta a tárca a válaszban.

Kérdés azonban, hogy például a gyógyszer-gazdaságossági törvény kidolgozásában miként lehetnek elévülhetetlenek Molnár Márk Péter érdemei, hiszen azt a parlament már tavaly novemberben elfogadta, miközben őt csak decemberben nevezték ki. De érdemei méltatásakor szakmai berkekben más kérdőjelek is megfogalmazódtak. Mint ismert, ez év novemberétől jogszabályellenesen próbált változtatni a gyógyszer-finanszírozás egyik elemén, a fix támogatáson. A gyógyszergyártók azonban panaszt emeltek, s az Egészségbiztosítási Felügyelet igazat adott nekik.

Hasonlóan alakulhat az újabb, nemrégiben meghirdetett változtatási kísérlete is, a gyártók ugyanis ismét panaszt emeltek ellene jogszabálysértésre hivatkozva. A szufficittel kapcsolatban pedig szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a teljes Egészségbiztosítási Alap valóban az idén először zárhat pozitív szaldóval, de ezen belül a gyógyszerkassza – igaz, jóval kevesebbet költ a tavalyinál – a minisztérium várakozásai szerint is hiánnyal zárhat majd az év végén. Ráadásul a kifizetett támogatás csökkenése egyértelműen a betegek terheit növelte. Molnár Márk Péter korábban egy közösségi internetes oldalon a következő bemutatkozást írta magáról „Amikor dolgozom” címszó alatt: „a társadalom felvirágoztatója volnék, magyarul ülök a laptopom előtt, és hülyeségeket irogatok”. Az „ezt csinálom, mikor nem dolgozom címszó alatt” pedig a következő szerepelt: „víz-gáz-villanyszerelés, favágás, tetőfedés, gyorshajtás, pecázás, kenutúrázás, mások fikázása”. A bemutatkozást később megváltoztatta.

(MNO)