Bűnösnek nyilvánították Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjét testi sértés bűntettében, ami ellen az elítélt fellebbezett. Erre azért volt joga, mert ez az ítélet eltért az első fokú bíróság által hozott ítélettől. A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság többi döntését helyben hagyta. Ez azt jelenti, hogy a másodfokú testület elítélte Varjut garázdaság, a választás rendje elleni bűncselekmény, és testi sértés miatt is.

Hirdetés

Az ítélethirdetésen megjelent Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gréczy Zsolt, a párt parlamenti képviselője, valamint Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője. Az ügyész beszéde alatt alatt a teremben lévő DK-s pártaktivisták időnként hangos nevetéssel reagáltak a vádbeszédben elhangzottakra.

A mai tárgyalás előtt történt egy közjáték: az eseményre érkező Rónai Sándor azt kérdezte az őt Gyurcsány bíróságra gyakorolt nyomásáról kérdező Császár Attilától, hogy az M1 riportere szokott-e „gyerekek nadrágjában turkálni”. A riporter követelte a képviselőtől, hogy vonja vissza a kérdésbe burkolt vádaskodását, de Gyurcsány embere erre azt felelte: „nem tudom visszavonni”. Kollégánk azt is elmondta helyszíni tudósítónknak, hogy az EP-képviselő később azt mondta neki, hogy „hülye vagy!”

Emlékezetes, a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője egy volt azon baloldali képviselők közül, akik erővel betörtek a közmédia Kunigunda utcai központjába, hogy élő adásban szerepeljenek. Ezt azonban a biztonsági őrök megakadályozták. 

Korábban írtuk

A három vádpont közül kettő – a súlyos testi sértés és a garázdaság vádja – ehhez a cselekményhez kapcsolódik. Az MTVA székházánál zajló, 2018. decemberi, baloldal szervezte tüntetések, majd behatolás során – amelyről azóta kiderült, hogy a baloldal egyértelmű provokáció­ja volt – az egyik alkalommal Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, majd a földre feküdt, utána pedig az egyik őr lábát elkapta és kihúzta. Az őr elesett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A választás rendje elleni bűntettet a vád szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület orszá­g­gyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt követte el, 2018. február 12-én egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható a Magyar Nemzet oldalán.