Hirdetés

Tordai a kormányfőnek: A felcsúti kezdő tizenegyről is maga határoz!

Tordai Bence úgy kezdte válaszát: nem arra fogok reagálni, amit a kormányfő mondott.

Tordai Bence (Párbeszéd) felszólalásának elején arra kérte az Országgyűlést, hogy emlékezzen meg a nemrég börtönben elhunyt orosz ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról egy perces néma felállással, ha már a kormány ezt nem érezte felelősségének, ellentétben minden más EU-s kormánnyal.

Felszólításának a kormány, a kormánypárti frakciók, valamint a Mi Hazánk képviselőcsoportjának tagjai nem tettek eleget. Erre reagálva Tordai Bence közölte: szégyen, hogy a Fidesz-KDNP frakciónak „Putyin zsoldjában állva” nem sikerült kifejeznie a tiszteletét.

A bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekményekre kitérve emlékeztetett: a végrehajtó hatalom részéről máig senki nem kért bocsánatot az áldozatoktól, Tordai Bence ezért ezt „az Országgyűlés jóérzésű tagjai nevében” megtette.

Hangsúlyozta azt is: Orbán Viktor nem beszélt arról sem, hogyan lesz működő gyermekvédelmi rendszer.

„A saját köztársasági elnöküket megalázva, olcsó jogászkodással próbálnak menekülni” a helyzetből, de a gyermekvédelem ügyét érdemben javító megoldásokat nem látni – jegyezte meg.

Hiányolta a felelősségvállalást is, kétségeit hangoztatva azzal kapcsolatban, hogy Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter a kormányfő véleményének kikérése nélkül írta volna alá a kegyelmi kérvényt.

Fotó: YouTube (képernyőfotó)

Bedő Dávid: maga belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot

Bedő Dávid (Momentum) azzal kezdte: egy ország várja még mindig a magyarázatot arra, miért kapott kegyelmet egy pedofil bűnsegédje, ahogy arra sincs válasz, ki a valódi felelős.

Hangsúlyozta: a kormányfő annyival intézte el az ügyet, hogy „belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot”, csak magának ne kelljen felelősséget vállalnia.

Kijelentette: senki nem hiszi el, hogy Orbán Viktor nem tudott a kegyelmi ügyről, hiszen ebben az országban semmi nem történik anélkül, hogy ne bólintana rá a kormányfő vagy „ugyanolyan erkölcstelen jobbkeze, Rogán Antal” – jegyezte meg.

Maguknak a gyermekvédelem csak üres frázis, most majd biztos egy homofób törvény jön – riogatott a Momentum képviselője.

Ungár Péter: béremelésre van szükség a gyermekvédelemben

A gyermekvédelemben nagyon sokan csodálatos munkát végeznek, szomorú, hogy erről nem esik szó, emelte ki az LMP frakcióvezetője. Ungár Péter közölte, 282 ezer forintot keres öt év gyakorlattal egy 39 éves gyermekvédelmi dolgozó egy dunántúli intézményben. Ha nem sikerül a gyermekvédelmi dolgozók bérét érdemben növelni, akkor nem tesznek semmit a gyermekek védelmében – jelentette ki. Szerinte a választópolgárok tudni fogják, hogy a kormánypártok komolyan gondolják-e az új gyermekvédelmi törvényt: ha nem szerepel benne a béremelés, akkor az csak „üres frázis”.

A zöld átállásról szólva azon véleményét hangoztatta: amit a kormánypártok ennek hívnak, az semmi más, mint a kínai és német tőke kiszolgálása. Ezzel Magyarországból akkumulátorgyarmatot csinálnak – mondta. Kitért arra is, ha az összes tervezett akkumulátorgyár megvalósul, 15 százalékkal nő az ország vízigénye.

Azt mondta, köszönettel tartoznak a fideszes választóknak, amiért egy telefonos közvélemény-kutatással megbuktatták a köztársasági elnököt és a volt igazságügyi minisztert.

Korábban írtuk

Fotó: YouTube (képernyőfotó)

Lukács László György: helyes volt Novák Katalin lemondása

Lukács László György (Jobbik) szerint Novák Katalin leköszönő államfő az egyetlen helyes döntést hozta meg, a lemondásból pedig a gyermekvédelmi szabályok megváltoztatása következik. Azt kérte, hogy ezeket a szabályokat a szakmai szervezetekkel közösen hozzák meg.

Közölte, a köztársasági elnök körüli botrány rámutatott arra, hogy fenntarthatatlan az Orbán Viktor által választott hatalmi berendezkedés. Nem a hatalom koncentrációjára van szükség, hanem annak áthelyezésére a Karmelitából az emberek közösségéhez – mondta, közvetlen elnökválasztást javasolva.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban az igazságos béke mellett érvelt, mondván, az orosz felet rá kell bírni arra, hagyja el azokat a területeket, amelyek Ukrajnához tartoznak.

Szerinte Magyarországon azt is ki kell mondani, hogy migránsmunkásokkal nem lehet feltölteni a munkahelyeket, magyar embereket kellett alkalmazni tisztességes béren.

Fotó: YouTube (képernyőfotó)

Toroczkai László: önök képmutatóak

Toroczkai László (Mi Hazánk) azt mondta, a kormánypártok sokadjára bizonyítják be, mást cselekszenek, mint amit mondanak, képmutató rendszert építettek fel.

Öt területet is említett, amelyben szerinte a Fidesz-KDNP képmutatóan viselkedik. Ezek egyike szerinte a gazdaságpolitika. Elmondta, az elmúlt 14 évben több mint háromszor annyi pénzzel támogatta a kormány a multikat, mint 2010 előtt a balliberális kormányok.

Bírálta, hogy a kabinet megnyitotta a vendégmunkások előtt a határokat. Közölte, a Mi Hazánk nem tenne ilyet.

A svéd NATO-csatlakozásról szólva azt mondta, mindenkit átvertek a szokásos színjátékkal, meg fogják szavazni. Azt firtatta, mennyibe kerül a négy új Gripen.

Kitért arra is, számos országban nyomoznak a koronavírus elleni oltások káros mellékhatásai miatt, Magyarországon nem történik semmi. A politikus szerint Ukrajna támogatása magáért beszél, ahhoz Orbán Viktor is hozzájárult.

Tóth Bertalan felszólalása alatt Fekete-Győr András a mobiltelefonjával foglalta el magát:

Fotó: YouTube (képernyőfotó)

Tóth Bertalan: önök nem méltóak Magyarország képviseletére

Az MSZP frakcióvezetője elmondta, pár hete nem ilyen ülésszakra számítottak volna. Nem véletlenül mondják önökre, hogy PedoFidesz! – próbált szellemeskedni a politikus.

Végezzenek még egy pár erősítő gyakorlatot – mondta a kormányfőnek Tóth Bertalan.

Önök, a Fidesz, tehetnek Sorosról és a vasorrú bábáról is! – vagdalkozott.

Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt: a kormány minden erkölcsi alapot elvesztett a vezetésre, és senki nem hiszi el, hogy Orbán Viktor nem tudott a kegyelmi ügyről, és nem ő döntött abban.

A mai válság a Fidesz-rezsim válsága, amely miatt egész Magyarország szenved és szégyenkezik – jelentette ki.

Arról beszélt: napjainkban mindent a Karmelita kolostorból irányítanak, miközben nem működik a szociális és a gyermekvédelmi ellátórendszer, a kormány „Magyarországot gazdasági válságba sodorta”, hiszen csökkent a GDP, a foglalkoztatottság és a fogyasztás, nőtt a munkanélküliség, tízből hét kereső családfenntartó nem jön ki a fizetéséből, az egészségügy romokban van.

Tóth Bertalan hozzátette: a kormánynak bizalmi válságot sikerült „elérnie” a nemzetközi színtéren is. Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja kapcsán kijelentette: „a szövetséget értékalapon szokták kötni, a kupeckedés pedig inkább érdekalapú”.

Fotó: YouTube (képernyőfotó)

Simicskó István helyretette az ellenzéket

Simicskó István (KDNP) azt hangsúlyozta: amikor 2021-ben Kocsis Máté előterjesztésében Európa legszigorúbb gyermekvédelmi szabályozása került a törvényhozás elé, azt az ellenzék nem szavazta meg. Megjegyezte: ezt a szabályozást szigorítják tovább, és érdeklődéssel várja, hogy az ellenzék támogatja-e azt.

Simicskó István kiemelte: fontos az átvilágítás kérdése, hogy „tiszta erkölcsű, feddhetetlen emberek legyenek” azok, akik a gyermekvédelmi és szociális intézményeket vezetik.

A kereszténydemokrata képviselőcsoport vezetője jelezte: frakciójuk egyöntetűleg és egyhangúlag támogatja a köztársaságielnök-jelölt megválasztását.

Sulyok Tamás egy komoly ember, jogászember, életútja feddhetetlen. Ez minden esélyt megad arra, hogy a nemzet egységét megpróbálja ismét megteremteni és létrehozni – fogalmazott, mindehhez frakciója támogatásáról biztosítva őt.

Kitért arra is: voltak viták Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban, üdvözölték, hogy a svéd miniszterelnök eljött Budapestre, és ez a tárgyalás eredményes volt. Nem tűrtük el és a jövőben sem fogjuk eltűrni azt, hogy mások mondják meg, hogy mit tegyünk, mások diktáljanak – jelentette ki Simicskó István.

Az ellenzék stílusát is szóvá tette a KDNP frakcióvezetője, megjegyezve: „Bedő képviselő úr bejön ide egy szál pólóban”.

Gyurcsány: van, aki pókoktól, van, aki a békáktól undorodik

Ha egy felnőtt férfi egy gyerek bugyijában turkál, az undorító – kezdte felszólalását a DK frakcióvezetője.

Hitüket úgy teszik közszemlére, mint az utcalány a portékáját, mondta Gyurcsány, aki a Bibliából is lelkesen idézgetett.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: minden egészséges ember undorodik a pedofíliától és azoktól, akik ezt az ocsmány cselekményt elnézik, segítik, mentegetik. A frakcióvezető többször idézte a Szentírást, a kormányfőt „Magyarország első pedofilbarát miniszterelnökének” nevezte, aki szerinte érdektelen, miről beszél, „mert csendben maradt, és csak annyit mondott hiba történt.”

Azt mondta: a kormányfőnek tudnia kell, hogy „állítólagos hite” szerint sincs üdvözülés bűnbocsánat nélkül és nincs bűnbocsánat bűnbánat nélkül.

Úgy fogalmazott, nem hallották, hogy bocsánatot kértek volna a gyermekektől, mert bűnt követtek el ellenük. „A kormányfőnek és rendszerének vége van”, valamely politikával lehet egyetérteni vagy egyet nem érteni, egyik vagy másik politikust lehet kedvelni vagy utálni, de ha valakitől emberként undorodnak, akkor annak vége. „És most ez történik magukkal” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc a kormányoldalról.

Szerinte már a köztársasági elnököt is csak puccsal merik megválasztani, a jelölthöz nem lehet kérdést intézni és egy mondatot nem mond megválasztása előtt arról, milyen elnök lenne.

Kövér László házelnök azt mondta a felszólalóról, róla a parlamentben minden bűn ellenére, amit „egymásra halmozott”, soha senki ilyen tónusban nem beszélt és reméli, ez a jövőben is így lesz.

Fotó: YouTube (képernyőfotó)

Kocsis Máté: serpenyőgyártó cégek könyörögnek önöknek a technológiáért

Kocsis Máté (Fidesz) azt mondta, az ellenzék nagy része megemlékezett egy orosz állampolgárról, de van olyan magyar állampolgár, aki harcolt és kiállt a demokrácia eszméje mellett, ő Nagy László, akinek a szemét kilövette Gyurcsány Ferenc. Nagy László elveszítette a munkáját, a családját, majd 2022-ben meghalt. Az ő emlékére nem álltak fel, és ezért ő szégyelli magát – mondta.

Felidézte, hogy 2021-ben az ellenzék nem támogatta a pedofilellenes és gyermekvédelmi törvényt, amiben döntöttek arról, hogy a súlyos, minősített cselekmények ne évüljenek el. Azt sem támogatták, hogy egy megítélés alá essenek a pedofil bűncselekmények súlyosabb esetei az emberöléssel. Azt sem szavazták meg, hogy ne dolgozhassanak gyermekek közelében újra a pedofil bűnelkövetők, ahogy azt sem szavazták meg, kereshető legyen a magyar pedofil-nyilvántartás, és hergeltek a gyermekvédelmi népszavazás ellen is – mondta Kocsis Máté.

Megjegyezte: mindez nem 2021-ben kezdődött, hanem már 2013-ban sem támogatták azt, hogy akik a gyermekek sérelmére követnek el súlyos bűncselekményeket, ne végezhessenek gyermekek felügyeletével, gondozásával, gyógykezelésével összefüggő tevékenységet. Megjegyezte: „nagyvonalúan” elhallgatják, hogy a bicskei gyermekotthon vezetőjét 1990-ben Demszky Gábor nevezte ki, és négyszer erősítették meg tisztségében a balliberális városvezetők.

Van bőr a képükön – címezte az ellenzéknek a Fidesz frakcióvezetője, emlékeztetve, korábban mi volt vagy nem volt fontos az ellenzéki képviselőknek.

Varju elvtárs, maga egy bűnöző – szólította meg a DK képviselőjét Kocsis Máté, aki kitért Fekete-Győr Andrásra is.

Szégyelljék magukat! – zárta felszólalását Kocsis Máté.