Pelczné Gáll Ildikó a családbarát karrierről és a kampányról

A politikában ma divat lett, hogy egyes női politikusok is férfiként próbálnak meg politizálni, üzenni az embereknek, ami szerintem nem jó gyakorlat. A most elindított női kampányunk két hónapon keresztül tart majd, részt vesz benne számos értelmiségi, művész, illetve sportolónő, és természetesen támaszkodunk a Fidesz Női Tagozatára, megyei vezetőire is. Ebben a programban pedig nőként szólunk majd a lányokhoz, asszonyokhoz, fiatalabbakhoz, idősebbekhez egyaránt. Gyalázkodni biztosan nem fogunk, de a Fideszre egyébként sem jellemző ez a hangnem. Tényfeltárást, számonkérést viszont ígérhetek, ami valószínűleg egyeseknek nem tetszik majd – nyilatkozta a Demokratának Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke.

– A közelmúltban a Polgári Kormányzás 2006 munkacsoport rendezésében tartottak egy konferenciát, amelynek a központi kérdése az volt, milyen manapság a nők helyzete. Menynyivel nehezebb most a nőknek, mint mondjuk a polgári kormány idején volt?

– A kérdést több oldalról is vizsgálnunk kell. Például azoknak a nőknek, akik kisgyermekkel keresnek munkát, vagy azoknak a fiataloknak, akik néhány éven belül gyermeket szeretnének, sokkal nehezebb most állást találniuk. A jelenlegi kormányzat ugyanis nem segíti az elhelyezkedésüket, hanem minden terhet áthárít a munkáltatókra. A munkaadók pedig profitorientáltak, nem érdekeltek az alkalmazásukban, nem tekintik a gyermeket vállaló nőket teljes értékű munkaerőnek.

– A kérdés megoldása a kormány feladata?

– Meggyőződésem, hogy elsősorban a kormányzatnak kellene lehetőséget teremteni a nők számára. Segítséget kell biztosítani ahhoz, hogy egy nő dönthessen: főállású anyaként képzeli el az életét, vagy pedig a családja mellett karriert is szeretne. A kormánynak pedig arra kell ösztökélni a munkáltatókat, hogy a nőket is teljes értékű munkaerőnek tekintsék. Statisztikailag kimutatott tény, hogy számos területen az azonos végzettségű és azonos munkakörben dolgozó nők fizetése alacsonyabb, mint a férfiaké. Ezen például, azt gondolom, mindenképpen változtatni kell. A Fidesz alelnökeként mindent megtettem és megteszek azért, hogy megtaláljuk a megoldást. A gyermekek születésének száma a Horn-kormány idején csökkent, az Orbán-kormány pedig már 1998 és 2002 között is tett lépéseket azért, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk a munka és a család között, s hogy nőjön a gyermekvállalási kedv. Ezen az úton kell továbbmennünk. Fontosnak tartom leszögezni azt is, hogy ez nem csak a nők ügye, hanem minden magyar emberé. Hogy csak egy magyarázatot említsek: ha egyre kevesebb az aktív kereső, néhány év, évtized múlva miből fizet majd nyugdíjat az állam?

– A konferencián szó esett a Családbarát karrier elnevezésű foglalkoztatáspolitikai csomagról is.

– Azokra a kérdésekre próbál választ találni ez a program, amelyek manapság foglalkoztatják a nőket, végrehajtásával pedig a mindenkori kormány lehetőséget teremthet a nők számára. Nézzük az első területet! Ma Magyarországon egy részmunkaidős állásra átlagban két-háromszázan jelentkeznek. Jól körülhatárolható, kik keresnek ilyen munkát: a még tanuló fiatalok, a gyermeküket egyedül nevelő nők vagy férfiak, valamint idősek. Pontosan meghatározható tehát, hogy kiknek fontosak a részmunkaidős foglalkoztatási lehetőségek. Gondoljunk például bele, hogy ha egy nő egyedül neveli a gyermekét és nincs mögötte támogató családi háttér sem, akkor hogyan telik egy napja. Reggel gyorsan elkészíti a reggelit, elviszi a gyereket az iskolába, berohan a munkahelyére, majd a nyolcórás munkaidő leteltével siet haza, ahol megint csak sok teendője van. Miért ne tehetnénk annak érdekében, hogy azt a napi két órát, amelyet minimálisan eltölt egy anya például a gyermeke étkeztetésével, iskolába vitelével, elismerünk teljes értékű munkának, s egy gyermekét nevelő aszszonynak ezen kívül csak hat órát kell dolgoznia. A napi hatórás munkával pedig tudjon anynyit keresni, amiből egy ilyen család is nyugodtan megélhet. Ehhez azonban kiemelten fontos, hogy az egyénre szabott adózás mellett újra be kell vezetni a családi adózást, a gyermekek számától függő adókedvezményt, valamint a munkáltatókat is érdekeltté kell tenni, hogy gyermeket nevelő nőket alkalmazzanak.

– A részmunkaidős foglalkoztatáson felül milyen problémákra nyújthat még megoldást a programcsomag?

– Külön kitérünk a negyven év feletti nők helyzetére. Manapság, ha egy nő negyvenéves kora felett elveszíti a munkahelyét, nagyon nehezen talál új állást. Vagy azt mondják, hogy túl sokba kerül, vagy azt, hogy elavult a tudása, és képezze át magát. Olyan képzésekre van szükség, amelyek igazodnak a munkaerő-kereslethez. Emellett új munkahelyeket kell teremteni, ösztönözve a munkáltatókat, hogy alkalmazzák a 40 év feletti asszonyokat. A harmadik terület pedig a gyes, illetve gyed után visszatérő nők védelme. Ezen a területen is érdekszövetséget kell teremteni: például a mindenkori kormány legyen eltökélt abban, hogy támogatja azt az átképzést, amelynek segítségével felfrissítik a munkából két-három évre kiesett nő tudását, cserében pedig a munkáltató azt vállalja, hogy alkalmazza a szülés után visszatérő anyukát.

– Ha jól szűrtem le a szavaiból, az MSZP-SZDSZ-kormány egyáltalán nem törekedett a vázolt lehetőségek megteremtésére.

– Sajnos ez így van, lakossági fórumokon, személyes beszélgetéseken nemegyszer hallottam fiatal, gyermeküket nevelő nőktől, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak. S persze magam is tudom, hogy például a családi adózás bevezetése milyen nagy segítség lenne. Fontosnak tartom azonban elmondani, hogy mi nem szeretnénk senkire sem rákényszeríteni az elképzeléseinket. Nem várjuk el senkitől, hogy egy adott modell szerint alakítsa az életét. Mi azt szeretnénk, ha minden nőnek adott volna a lehetőség: döntse el, hogy miként kívánja megvalósítani az életét. A család, az anyaság és a karrier ne zárhassák ki egymást. A mindenkori kormány feladata pedig, hogy üres kifogások helyett teremtsen lehetőséget a nők számára és nyújtson segítséget programok, továbbképzések, adókedvezmények formájában.

– Immár fél éve a Fidesz egyik alelnöke. Azt kapta a politikától, amit várt?

– Nem úgy láttam hozzá egyetlen feladathoz eddig sem, hogy előre elképzeltem, milyen lesz. A kongresszuson is elmondtam: én munkát vállaltam azzal, hogy alelnök lettem. Egyrészt a tudásommal szeretném segíteni – elsősorban természetesen gazdasági kérdésekben – a Fidesz munkáját, másrészt pedig lehetőséget szeretnék teremteni a nők számára. Ez utóbbi kapcsán azért tisztázzunk egy félreértést. Vannak olyan politikusok, akik úgy képzelik el az esélyteremtést, hogy megszabnák, bizonyos cégeknek egyes munkakörökben hány nőt kell alkalmazniuk. Ez azonban nem helyes, sem a politikában, sem az élet más területein. Senki se jusson csak azért pozícióhoz, álláshoz, mert nő. A nőknek nem különleges bánásmódra van szükségük. A cél ehelyett az, hogy senkinek ne származzon hátránya abból, hogy nőnek született, vagy hogy gyermeket nevel.

– Februárban önálló női kampányt indít a Fidesz. Ez miben lesz más, mint a párt központi kampánya?

– Ebben a programban nőként szólunk majd a lányokhoz, asszonyokhoz, fiatalabbakhoz, idősebbekhez egyaránt. A politikában ugyanis ma divat lett, hogy egyes női politikusok is férfiként próbálnak meg politizálni, üzenni az embereknek, ami szerintem nem jó gyakorlat. A most elindított női kampányunk két hónapon keresztül tart majd, részt vesz benne számos értelmiségi, művész, illetve sportolónő, és természetesen támaszkodunk a Fidesz Női Tagozatára, megyei vezetőire is. Ellátogatunk az ország számos pontjára, és arról fogunk közösen beszélgetni, hogyan látják ezek a nők az ország jelenlegi állapotát, a nők problémáit, hogyan gondolják a kiutat. Elmondják, mit kell tenni szerintük ahhoz, hogy az idei évben remélt változás bekövetkezzen.

– Gondolom, a hangnem is más lesz, mint egyébként a kampányban.

– Gyalázkodni biztosan nem fogunk, de a Fideszre egyébként sem jellemző ez a stílus. Tényfeltárást, számonkérést viszont ígérhetek, ami valószínűleg egyeseknek nem tetszik majd. Pedig igenis szükség van arra, hogy elővegyük a négy évvel ezelőtti ígéreteket, s megnézzük, hogyan alakultak ezek a vállalások. Az igazság feltárása azonban nem gyalázkodás, még ha egyeseknek kellemetlen is szembenézni a valósággal. A női kampánnyal azt folytatjuk, amit a Fidesz a Nemzeti Konzultációval, majd a Gazdasági Konzultációval elkezdett: továbbra is kíváncsiak vagyunk az emberek – elsősorban a nők – véleményére. Tudjuk, hogy min kellene változtatni, de akkor lehetünk igazán eredményesek, ha ezután is megmarad ez a fontos kapcsolat az emberekkel, s az út további részét is együtt tesszük meg.

Bándy Péter