Két héttel a választások előtt továbbra is óriási a különbség a jelenlegi miniszterelnök és kihívója között: Orbán Viktor a teljes lakosságot tekintve 46-31, a választáson való részvételüket biztosra ígérők között 48-32, a két jelölt közül választani tudó biztos szavazóknál 60-40-re, vagyis 20 százalékkal vezet.

Hirdetés

Ami a pártokat illeti, ezúttal az országos listán szereplő szervezetekre kérdeztünk rá. A két nagy blokk (kormánykoalíció, illetve a Gyurcsány vezette baloldal) közül a Fidesz–KDNP a teljes népességet tekintve 43-35, a részvételüket biztosra ígérők között 44-37, a választani tudó biztos szavazók között 50-41-re, vagyis 9 százalékkal vezet. A kisebb pártok közül jelenleg a Mi Hazánk az, amelyiknek esélye lehet az ötszázalékos küszöb átlépésére (4-5 százalék körül állnak), bejutásuk egyebek mellett a választási részvételtől, illetve mozgósítási képességüktől is függhet.

Ha a baloldal külön indult volna a választáson, pártjai közül biztosan csak a Demokratikus Koalíció jutna be ma a parlamentbe.

Amit két héttel ezelőtt írtunk, az most is igaz: a két kormányfőjelölt közül Orbán Viktor még a meggyőző előnyben lévő kormánykoalíció pártjainál is jóval népszerűbb, Márki-Zay Péter ugyanakkor nemhogy nem segített új szavazókat szerezni a baloldalnak, de – vélhetően nem kis részben zavaros nyilatkozatai miatt – támogatottsága alacsonyabb, mint az őt jelölő pártoké, vagyis lefelé húzza a Gyurcsány-listát.

Korábban írtuk

A választók többsége (54 százalék) a Fidesz győzelmére számít, a baloldali szövetség sikerét csupán 16 százalék említette. Az arány a Fidesz támogatóinál 70-7 (!), a baloldaliaknál 40-29, vagyis még az ellenzéki szavazók sem túl optimisták. A Fidesz támogatóinak magabiztossága viszont visszaüthet, ha emiatt lesznek, akik nem mennek el szavazni.

A választási részvétel továbbra is magasnak ígérkezik, könnyen lehet, hogy a négy évvel ezelőttihez hasonló lesz. A telefonos adatfelvétel március 16. és 19. között történt.

Részletes adatok – nagyobb képért kattintson az ábrára