Bár némileg kisebb a különbség a jelenlegi miniszterelnök és kihívója között, mint múlt hónapban, Orbán Viktort ezúttal is sokkal többen választanák kormányfőnek egy most vasárnapi választáson, mint Márki-Zay Pétert. Orbán Viktor a teljes lakosságot tekintve 46:28, a részvételüket biztosra ígérők között 50:30, a részvételüket biztosra ígérő, a két jelölt között is választani is tudók („biztos miniszterelnök-választók”) között 62:38 arányban, vagyis 24 százalékkal vezet.

Hirdetés

Hasonló tendenciát láthatunk a kormánypártok és a baloldali koalíció támogatottsága esetében: zárult ugyan az olló, de a teljes lakosság körében mért hatszázalékos különbség (42:36) magabiztos előnynek mondható kevesebb, mint egy hónappal a voksolás előtt. Pláne úgy, hogy a részvételüket biztosra ígérők között hét százalék (46:39), a biztos pártválasztók között pedig nyolc százalék (54:46) a különbség a kormányoldal javára. Továbbra is többségben vannak ráadásul azok, akik szerint nem lenne jó az országnak egy kormányváltás. Az is figyelemre méltó, hogy Márki-Zay Péter kormányfőjelöltként egyértelműen lefelé húzza a baloldalt, míg Orbán Viktor támogatottsága magasabb, mint a Fidesz–KDNP-é.

Itt jegyezzük meg, hogy az adatfelvétel két nappal az ukrajnai háború kirobbanása után kezdődött és egy hétig tartott. Bár az, hogy a szomszédunkban kialakult helyzet milyen hatással lesz a belpolitikai erőviszonyokra, inkább csak hetek múlva derül ki, mindenesetre a felmérés készítésének időszaka ilyen szempontból speciális volt. Közben ráadásul egyre világosabbá vált, hogy alapvető különbség van a két oldal álláspontja között. A kormány azt tekinti elsődlegesnek, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból és hazánk biztonságban legyen, és csak jelentős humanitárius segítséget nyújt, míg a baloldal adott esetben katonákat, fegyvereket is küldene Ukrajnába, még akkor is, ha ezzel belerántja hazánkat a háborúba. Nem kizárt, hogy hetek múlva ennek is lesz hatása a két nagy blokk támogatottságára.

Visszatérve a pártok számaira: a Fidesz óriási előnnyel (43:10) vezetne a második helyen álló Demokratikus Koalíció előtt, ha a baloldali pártok külön indulnának. Arról a térfélről biztosan csak a Gyurcsány-párt jutna be az Országgyűlésbe. A parlamenten kívüli szervezetek esetében továbbra sem látszik áttörés. A választási részvétel magasnak ígérkezik, ami nem kedvez a kicsiknek.

Korábban írtuk

Arra is rákérdeztünk, kinek a győzelmére számítanak a választók. Nos, az összes megkérdezett fele Fidesz-, negyede baloldali sikert vár. És bár az ellenzéki szavazók nagyobb része saját oldala győzelmében reménykedik, az is egyértelmű, hogy a fideszesek jóval optimistábbak.

Ezúttal arra is kíváncsiak voltunk, a választók mely kormányzati eredményeket tartják a legfontosabbnak. E tekintetben egyértelműen a gazdasági jellegű sikerek vezetnek (a rekordszintű növekedés, az alacsony rezsi, a fiatalok adómentessége, a 13. havi nyugdíj vagy épp az alacsony munkanélküliség), míg a megkérdezettek legkevésbé a hadsereg megerősítését tartották fontosnak. Könnyen lehet, néhány hét múlva más eredmény jön ki…

Részletes adatok az alábbi galériában – nagyobb képért kattintson az ábrára