Több szempontból is furcsaságokat mutat a Gyurcsány Ferenc vezette hárompárti baloldali összefogás választási kampánya. Mint ismert, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, valamint a Párbeszéd a számtalanszor megbukott összefogás ideáját elővéve együtt indul a soron következő önkormányzati és euró­pai parlamenti választáson. Dobrev Klára, a hárompárti megállapodás EP-listavezetője Tavaszi gyülekező néven kezdett országjárásba, ám a baloldali politikus rendezvényein jellemzően csak lézengenek az érdeklődők.

Hirdetés

Papíron három párt összefogásáról van szó, ám a gyakorlat sokkal inkább azt mutatja, hogy a DK a domináns erő, míg a Párbeszéd fajsúlyosabb szereplő lett, mint a jobb napokat megélt MSZP. 

Mindezt jól példázza, hogy az országjárás különböző állomásait beharangozó Facebook-események leírásában a Dobrev Klára és Karácsony Gergely vezette, szociáldemokrata–zöld szövetségként hivatkoznak az összefogásra. A Párbeszéd térnyerésével, valamint a DK további erősödésével járó veszélyt érzékelhették az MSZP soraiban is, mivel Szavazz a szocikra! néven önálló kampányba kezdtek. A különböző kiadványokon a párt két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre tűnik fel, a szövetséges pártok logóinak vagy politikusainak viszont nyoma sincs.

A hárompárti kampánynak szintén érdekessége, hogy Karácsony Gergely főpolgármester már többször is részt vett Dobrev kampányrendezvényein, ezzel elhanyagolva Budapestet, valamint a fővárosi kampányt. Dobrev és Karácsony tatabányai közös rendezvényére reagálva Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje tette fel a sokatmondó kérdést: „Ennyire rendben van minden Budapesten?”

Korábban írtuk

Ugyancsak említésre méltó, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd hármasa egy meglehetősen disztópikus felvetéssel kampányol, mivel előre hozott országgyűlési választások kiírását követelik, amennyiben a kormánypártok vereséget szenvednének az európai parlamenti voksoláson.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.