A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság történetében egyetlen olyan csapat van, amelyik minden évben részt vett a pontvadászatban: a Ferencváros. Idén azonban kis híján megszakadt a 104 éves sorozat, a százmilliós nagyságrendűre rúgó tartozások miatt ugyanis a Magyar Labdarúgó Liga első körben nem fogadta el a zöld-fehérek nevezését a 2005/2006-os bajnoki idényre. Az utolsó pillanatban aztán a klub felvett egy 238 millió forintos hitelt, így végül elindulhatott a ligában, ám ez a közjáték jól példázza az Üllői úti helyzetet…

Ami a leginkább szembetűnő: mostanában nem jönnek az eredmények. Amikor a 28-szoros magyar bajnok, 20-szoros kupagyőztes zöld-fehérek az előző bajnokságban ezüstérmesek lettek, a drukkereket az vigasztalta, hogy ugyan nem sikerült a bajnoki címvédés, ám második helyezettként legalább a nemzetközi kupában elindulhat szeretett csapatuk. Az UEFA-kupa szereplésről aztán néhány hét múltán kiderült, hogy sokkal inkább teher, mint kellemes kötelesség a Ferencváros számára. A keret ugyanis meggyengült, mert a játékosok nagy részének elege lett abból, hogy hónapokig csak ígéreteket kaptak a klub vezetésétől, pénzt nem. A stabil kezdőembereknek több mint a fele távozott, s helyettük olyanok jöttek, akik tudásuk alapján – tisztelet a kivételnek – pár éve még legfeljebb tartaléknak szerződhettek volna a nagy múltú klubhoz. Ráadásul a csapat szó szerint az első tétmeccsek előtti utolsó napokban állt össze, így László Csaba vezetőedzőnek nem volt lehetősége arra, hogy a tehetséges, ám rutintalan fiatalokból, az innen-onnan összevásárolt játékosokból, valamint az itt maradó kulcsemberekből egységes csapatot gyúrjon. Mindennek pedig az lett az eredménye, hogy a Fradi az elmúlt hetekben katasztrofálisan szerepelt: a fehérorosz RIPO Minszk ellenében kiesett az UEFA-kupából, a bajnokság eddigi két meccsén pedig két vereséget szenvedett, így a 16., vagyis az utolsó helyről várja a folytatást…

De van ennél nagyobb baj is. A pénztelenség, amivel kapcsolatban egyre több hír szivárog ki a kulisszák mögül. Amint arra fentebb utaltunk, azért, hogy a labdarúgók indulhassanak a bajnokságban, a klub felvett egy 238 millió forintos hitelt – a hírek szerint az OTP-től. Csakhogy ezt a tetemes összeget októberben vissza kellene fizetni, nagy kérdés azonban, hogy miből. A markentigjogokat – magyarul a Ferencváros név kereskedelemben, különböző termékeken való használatát – a 2001-ben a klubba beszálló, majd onnan két év múltán távozó Várszegi Gábor Fotex-vezér vitte magával, ezt tehát már nem lehet értékesíteni, illetve pénzszerzésre felhasználni. A stadion eladása már évek óta napirenden van, azonban az Üllői úti létesítmény állami tulajdonú, így a tranzakcióhoz az kellene, hogy erre a Kincstári Vagyonigazgatóság (KVI) rábólintson.

Az állami engedéllyel kapcsolatban az utóbbi időben számtalan pozitív hír érkezett, aztán egyre-másra derült ki, hogy az információk nem teljesen fedik a valóságot. Tavaly áprilisban például úgy tűnt, az FTC 99 évre megkaphatja a vagyonkezelői jogot, mert Furulyás János klubelnök azt mondta, létrejött a megállapodás, már csak írásba kell fektetni.

– Több évtizedes álmunk vált valóra. A létesítmény vagyonkezelőjeként sokkal könnyebben találhatunk befektetőt, aki modernizálja, multifunkcionálissá teszi a pályát, hiszen a beruházó az általa invesztált pénz erejéig, ráépítés jogcímén, a felépítményen tulajdonjogot szerezhet – mondta akkor a Nemzeti Sportnak Furulyás. – Nekünk persze az is célunk, hogy a leendő partnerünk a befektetési lehetőség fejében támogassa a Fradit. (…) Mivel az utóbbi időben felpörgött a tempó, én már folytattam előzetes egyeztetéseket is néhány lehetséges beruházóval.

Azóta közel másfél év telt el, ám se befektető, se írásbeli megegyezés nincs. Persze a nevek repkednek annak kapcsán, hogy ki lehet a megmentő, aki az összesen 6+2 hektáros – a stadiont, az edzőpályákat, illetve az ezek melletti parkolót is magába foglaló – területet megvenné, s oda szállodát, bevásárlóközpontot, esetleg irodaházat építene, emellett pedig felújítaná a stadiont, sőt esetleg a csapatot is támogatná. A külföldi (amerikai, ír, izraeli) befektetőjelöltek mellett számtalan ismert magyar milliárdos nevét is bedobták már, szó volt Csányi Sándor és Demján Sándor érdeklődéséről, míg legutóbb, egészen pontosan az elmúlt héten, az MSZP-közeli Leisztinger Tamás került szóba. Konkrétum azonban továbbra sincs, miközben a története egyik legmélyebb válságába került klub egyre lejjebb csúszik a lejtőn. Magyar Balázs, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének elnöke és Boros Bánk Levente, az FSZSZ alelnöke egyaránt úgy vélik: a megoldás kulcsa Furulyás távozása, ezzel együtt pedig a klub reformja, mind szerkezetében, mind pedig a vezetés szemléletmódjában.

– Több olyan emberrel beszélgettünk a Fradiról, akik befolyásosak az üzleti életben. Egyöntetű vélemény volt, hogy ezzel a vezetéssel komoly befektető nem fog üzletet kötni – mondta lapunknak Boros Bánk Levente. – Lehet arról beszélni, hogy rossz a magyar foci, csökkent az érdeklődés iránta, vagy hogy mostanában rosszul szerepel a csapatunk. Ennek ellenére tény, hogy még ma is ez az a sportág, amelyik a legtöbb embert megmozgatja, s a Ferencváros a legnépszerűbb klub, amelynek több ezren vannak a mérkőzésein, és gyakran kerül a televízió képernyőjére is. Ebből kifolyólag kiváló reklámhordozó – vagy legalábbis annak kellene lennie.

Magyar Balázs, az FSZSZ elnöke mindehhez hozzátette: a csapat támogatását és a stadion megvásárlását szét kell választani. Az ugyanis, akinek a terület kell, nem feltétlenül szán majd nagy összegeket a futballistákra – ez a tranzakció, ahogy fogalmazott, politikai játszma. A futball rt.-nek viszont egy tőkeerős támogató kell, olyan, aki európai szinten is ütőképes gárdát akar, és erre hajlandó pénzt is költeni.

– A legnagyobb gond az, hogy lassan nincs eladható értékünk, hiszen Furulyás már a klub jövőjét is áruba bocsátotta. A marketingjogok Várszegi Gáboré lettek, a 238 millió forintos kölcsön fedezete – amit reálisan nézve nem fogunk tudni októberig visszafizetni – tudomásom szerint a 11 éves jegybevétel, a területről máig sem sikerült megállapodni az állammal, a legértékesebb futballistáink elmentek… Ez pedig azt eredményezi, hogy Furulyás János, akárkivel is tárgyal, erőtlen lesz – véli Magyar Balázs.

A szurkolói szövetség vezetői szerint egy remény van arra, hogy a helyzet jobbra forduljon, Furulyás János távozása. Szerintük a volt tsz-elnök teljességgel alkalmatlan a posztjára.

– Másfél évtizeddel vagyunk a rendszerváltoztatás után. Nem engedhető meg, hogy Magyarország legnépszerűbb sportegyesületét elavult, szocializmusból ismert módszerekkel vezessék. Nincs szakmai képzettsége, nincs nyelvtudása, így a piacgazdaságban nem lehet működőképes üzleti vállalkozást csinálni – tette hozzá Boros Bánk Levente. – Mindezen pedig csak úgy tudunk változtatni, ha megnevezzük, felelősségre vonjuk és eltávolítjuk a felelősöket, átvilágítjuk a klub és a labdarúgó rt. eddigi tevékenységét, az alapszabály módosításával megteremtjük a törvényes és átlátható működés lehetőségét, vagyis tiszta lappal indulunk újra.

Magyar Balázs ennek kapcsán megjegyezte, Furulyás biztos helyét is annak köszönhette, hogy ugyanazokkal a módszerekkel indult harcba az elnöki székért, mint a szocialisták.

– Annak idején azért választották meg, mert befektetőt ígért. Hittek neki, de aztán kiderült, nem jön a „megváltó”. Aztán eljött az újraválasztás ideje, megint ígért, ismét bedőltek a nagy szavaknak. Rá szavaztak, mint sok nyugdíjas az MSZP-re a beígért 19 ezer forint miatt – fűzte hozzá Magyar Balázs. – A Ferencvárosnak nagyon sok szurkolója van, sokféleképpen gondolkodunk. De Furulyás elérte, hogy ma már egységesek vagyunk: mindenki tudja, hogy az elnöknek mennie kell. Tavasszal a Kaposvár ellen játszottunk kupameccset. Nyolcszáz néző volt, talán sohasem voltunk ilyen kevesen tétmeccsen. És ez a nyolcszáz kitartó szurkoló Furulyás János távozását követelte. Mi volt erre a válasz? Az, hogy ezeket az embereket ki kéne penderíteni a stadionból, meg hogy minket irányítanak. Hát ne nézzenek bennünket hülyének! Mi ketten például diplomásak vagyunk, s bár természetesen nem mindenki az a lelátón, de el kellene felejteni azt a tévképzetet, hogy minden fociszurkoló bunkó, proli, vagy balhés elem. Nekünk vannak önálló gondolataink, és számunkra – másokkal ellentétben – fontos a klub sorsa.

A drukkerek szerint jól látható, a vezetést nem érdekli a véleményük. Korábban voltak néha megbeszélések, az említett tavaszi tüntetés óta azonban nem jutnak el a klub irányítóihoz. Jellemző a felek viszonyára egy lassan egy esztendeje húzódó ügy kezelése. Történt, hogy a Fradi a svájci Basel ellen játszott a Puskás Stadionban, és a mérkőzés közben a ferencvárosi drukkerekre felügyelő biztonsági cég emberei betörtek a drukkerek közé.

– A kemény fellépést semmi sem magyarázta, még viperák is előkerültek, azzal ütöttek bennünket. Furulyás és Tepszics Ignác sportigazgató is kivizsgálást ígért, ma mégis ugyanazok a biztonságiak tűnnek fel a mecscseinken, s azóta is előfordult, hogy túlzott szigorral léptek fel ellenünk. A vezetés ez ellen nem tesz semmit, nem bont velük szerződést – tette hozzá Magyar Balázs.

A szurkolóknak persze nem ez a legfőbb gondjuk, sokkal fontosabb számukra, hogy végveszélyben lévő klubjukból távozzon az elnök és holdudvara. Ha Furulyás nem mond le a következő hónapokban, akkor január végén lesz a következő alkalom a leváltására, amikor lejár a mandátuma. A szurkolói szövetség nem várja tétlenül az elnökválasztást. Hogy mik a terveik, arról most még nem beszélnek, annyit azért elárultak, van jelöltjük az FTC élére és elképzelésük a megújulásra. Lapunk természetesen megkereste Furulyás Jánost is, aki egyelőre nem kívánt bővebben nyilatkozni.

– Most még nem tudok újdonságokkal szolgálni. Tény, hogy vannak gondjaink, ám természetesen rendelkezünk tervekkel a jövőt illetően. Nagyban befolyásolja azonban ezek megvalósítását, hogy végre megkapjuk-e a stadion vagyonkezelői jogát. Bár másfél évvel ezelőtt megegyezésre jutottunk az állammal, írásba foglalt szerződés még sincs. Eddig én vittem a balhét, a jövőben azonban már nem szeretném. Augusztus végén papírokkal együtt szívesen elmondom a Demokratának, mi is történt az elmúlt másfél évben – jelentette ki érdeklődésünkre az elnök. Furulyás tehát még pár hetet vár, az idő azonban sürget. Pénz nélkül a Fradi mindennap közelebb kerül a gödör aljához…