Lehetőleg bőrből készített cipőt válasszunk, mert jól szellőzik, és jól idomul a láb alakjához. Bizonyos évszakokban a vászon is megteszi. Ez az anyag olcsóbb, mint a bőr, ami a gyermekcipők esetében különösen fontos szempont, hiszen gyorsan változik a lábméretük. A jó felépítésű cipő sarkai erősek, rugalmasak és csúszásmentesek. A cipő talpunkkal érintkező belső kialakítása akkor a legmegfelelőbb, ha alkalmas a puha és a járásból adódó folyamatos ütközési energiák tompítására. Normális anatómiai felépítés esetén a láb saját boltozatait a cipő megfelelően megtámasztja. (Ellenkező esetben nem lesz egyenletes a teherviselés.) Bár a magas sarok a formás női lábakat esztétikai szempontból kiemeli, azonban hosszú távon megviseli a hölgyek gerincét. A súlypont áthelyeződése miatt megerőltető a lábra, a lábujjakra, ezért tartós viselés esetén különféle panaszok, fájdalmak forrása lehet. Régi, de ma is érvényes igazság, csak azt a cipőt szabad megvenni, ami a felpróbáláskor maradéktalanul kényelmes. Ne áltassuk magunkat, hogy a viselés során majd kitágul. Az évek során a lábunk alakja, mérete is változhat, ezért ne hagyatkozzunk a korábbi méretekre. Szánjunk elég időt minden új cipő vásárlásánál a gondos felpróbálásra. Célszerű azt is figyelembe venni, hogy a nap második felében lábunk a terhelés miatt kissé duzzadtabb, mint reggel, pihenés után. Talán nem haszontalan azt sem megemlíteni, hogy a fazon, a márka és egyéb más tényezők is befolyásolják a számozást, ami egy okkal több arra, hogy legyünk óvatosak a méret alapján történő vásárlásnál.

A cipő orrának kiképzése is rendkívül fontos. Az úgynevezett előlábnak kényelmesen el kell férnie benne, úgy, hogy a lábujjak mozogni tudjanak. A sarkak pontos, de nem szoros illeszkedése szintén fontos. A gyerekcipő vásárlására különösképpen figyeljünk oda, hiszen a jól kiválasztott lábbelivel megelőzhetjük a későbbi ortopédiai problémákat. A láb boltozatos szerkezete fokozatosan, a lábra állás, majd a járás során alakul ki, pici kortól egészen a serdülőkorig. A láb boltozatának rendellenességei, illetve a speciális strukturális problémák megjelenése új szempontokat vethet fel. Ha nem sikerül megfelelő lábbelit kiválasztanunk, akkor szakemberhez kell fordulnunk, mert lehet, hogy speciális lábbelire lesz szükségünk. Ezekkel a különleges cipőkkel megteremthetjük a szervezetünk számára optimális, instabil közeget, amely olyan, mintha mezítláb járnánk egy puha, egyenetlen talajon. Erre azért van szükség, mert napjainkra a lebetonozott utcájú városok, a merev, korzettszerű cipők, a mozgásszegény életmód, az izomzat kímélését, túlterhelését, lúdtalp, ízületi és gerincproblémák, izomzati panaszok kialakulását okozza.

A gördülő talpas, Masai Barefoot Technologyn, vagyis a Maszáj Mezítlábas Technológián alapuló MBT cipő segíti az úgynevezett fiziológiás, vagyis az egész szervezetre pozitívan ható járás kialakulását. Az Afrika keleti partjain, Kenyában élő maszáj népcsoport a mai napig úgy él, mint évszázadokkal ezelőtt, vagyis teljesen természetes módon. Talán ez a magyarázata annak, hogy nem ismerik a derékfájást, az ízületi fájdalmakat, a lúdtalpat, a kalapácsujjat, a bütyköt, vagyis mindazokat a betegségeket, amelyeket a civilizáció átkának tartunk. A maszáj ember a természetben él, mezítláb jár-kel, állandó mozgásban van. Nem hord cipőt, nem fáj a háta. E két tényező között ugyanis szoros kapcsolat van. Mivel természetes, puha talajon járnak, aktívan tartják azokat az izmaikat, melyeknek diszfunkciói a kemény, egyenes talajon, normál cipőben való járáskor alakulnak ki. De hogyan lett a maszáj járástechnikából speciális cipő? Egy svájci mérnök, Karl Müller, aki egy ideig Koreában élt és dolgozott, arra lett figyelmes, hogy amikor hétvégenként koreai feleségével a rizsföldeken mezítláb sétáltak, mozgásszervi panaszaik az azt követő napokban megszűntek. Visszatérvén a dolgos hétköznapokba a mesterséges, sima talajon fájdalmaik ismét felerősödtek. Müller a két dolog közötti összefüggést felismerve, otthoni barkácsolással nekilátott szandáljának az átalakításához. Megpróbálta a cipője talpát instabillá változtatni, és láss csodát! A módszer hatékonynak bizonyult. Az ezt követő többéves fejlesztés, illetve a maszájok járástechnikájának a tanulmányozása teremtette meg az MBT lábbelit és járástechnikát, ami minden civilizált társadalomban élő ember számára biztosítja a mezítláb járás előnyeinek élvezetét.

A technológia lényege, hogy a talpa a megszokott lapos vagy magasított sarkú forma helyett egyetlen, domború felület, amely így folyamatos egyensúlyozásra készteti a viselőjét. Elsőre talán riasztóan hangzik, ám tekintve, hogy az ember természetes járása is az állandó egyensúlyozásra épül, hamar hozzá lehet szokni viseléséhez, és rövid idő alatt elsajátítható a járástechnika. Fontos azonban, hogy mindenképpen szakértő segítségére szorulunk, ha ilyen cipőt vásárolunk, mindig kérjük ki a szakképzett eladó-tanácsadó segítségét. Az első probléma ugyanis már a lábbeli méretének a kiválasztásakor jelentkezik, ezzel összefüggésben a lábbeli első felpróbálása sem a megszokott módon történik. Végül pedig a helyes járás elsajátítása miatt is szükség van szakértő segítségre, hiszen gyakorlatilag újra meg kell majd tanulnunk járni. A lábbeli szíve a világszabadalmaztatott egyedi talpszerkezet, a maszáj szenzor. Ez a sarokszenzor továbbítja a mezítlábas járás pozitív hatását az egész test számára. Az MBT úgy működik, mint egy tréningeszköz, megerősítve és tónusba hozva a talp, a láb, a far és a has izmait. Használatával olyan izomcsoportok is megmozgathatók, amiket sima talajon, normál cipőben képtelenség lenne munkára bírni. Nagyságrendekkel hatékonyabbak, mint bármelyik fitneszgép.

Aki gördülő talpas cipőt visel, nemcsak hogy a homokos tengerparton vagy az erdőben, a puha, mohás talajon való járás élményét élheti át, de elkerülheti a modern társadalomban létező mozgásszervi problémákat. A gördülő talpas cipő segíti egészségünk és fittségünk megőrzését. Javítja a testtartást, megerősíti a hasfalat, a talp, a láb, a far izmait, és elengedhetetlen eszköze a fogyókúrázóknak. Egyike a világ leghatékonyabb alakformálóinak.

———————–

Kiknek javasolt az MBT cipő használata?

Lehetséges alkalmazási területek a gerincproblémák, a helytelen tartás miatti izomfájdalmak, a derékfájás, kopásos ízületi betegségek, boka és harántsüllyedés okozta panaszok, előláb fájdalmak, sarokcsont fájdalom, Achilles-ín-problémák, nehéz, visszértágulásos lábak, alsó végtagi érszűkület (I., II. stádium), diabetes szövődmények és azok megelőzése, izom-, ín-, szalagsérülés utáni rehabilitáció, járás újratanítása traumák után, a medencefenék (gát) izomzatának edzése, túlsúly csökkentése. A láb-, a has- és törzsizomzatát már három hónap után harminc-száz százalékkal erősebbé teszi. Hatékonyan lazítja a törzsizomzatot, megszünteti a lábfájdalmakat és az álláskor jelentkező feszítő, „nehéz láb” érzést, a testet úgy kiegyenesíti, hogy három hónap alatt akár két-öt centiméterrel magasabbak leszünk.

————————

A bokasüllyedés

Közismert nevén a lúdtalp a leggyakoribb mozgásszervi betegség. Általános kezelése, hogy az orvos felír rá egy lúdtalpbetétet, esetleg vásárolunk egy biopapucsot, ami alátámasztja a megsüllyedt lábboltozatot. Ezzel azonban elvesszük a munkát attól az izomtól, aminek a feladata a lábboltozat tartása lenne, így az idővel még jobban elgyengül, és a tünetek még kellemetlenebbé válnak. Izomgyengeségből fakadó kórképeket kizárólag izommunkával lehet helyrehozni, semmilyen más csodaszer nem segíthet, ugyanis azok mindig tüneti kezelést nyújtanak, vagy rosszabb esetben még azt sem.