Hirdetés

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője arra szólította fel a kormányt, hogy azonnali hatállyal tiltsa meg az EU-n kívüli külföldiek magyarországi munkavállalását, amíg nem képes biztosítani, hogy azáltal nem sérül a magyar munkások méltányos érdeke. Arra hivatkozott: a magyar kormánynak a magyar munkásokat kell képviselnie.

Úgy vélte, a keleti nyitás politikájának most már látszik a kézzelfogható eredménye: „keleti termékeket gyártunk, importált alapanyagokból, importált energiával, keleti technológiával, keleti munkásokkal”. A magyar munkások keletiekkel történő helyettesítését az emberek és a nemzeti érdek elárulásának nevezte hangsúlyozva, hogy kialakult helyzetért az önző és rövidlátó vállalatok és az ő érdekeik képviseletében fellépő kormány a felelős.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: nagy türelem kell ahhoz, hogy a „baloldal leghatalmasabb villalakójától” morális oktatóleckéket vegyenek a cégek profitéhségével kapcsolatban. Gyurcsány Ferencet arra szólította fel, hogy az idegenrendészeti törvény módosításával kapcsolatban ne állítson valótlanságot. A kormány célja az, hogy magyar emberek dolgozzanak magyar munkahelyeken, és ha az Országgyűlés elfogadja az új szabályozást, akkor Európa legszigorúbb idegenrendészeti törvénye lép életbe – hangsúlyozta.

Magyarországon csak engedéllyel lehet munkát vállalni meghatározott időtartamra és csakis akkor, hogyha azon az adott munkahelyen magyar munkavállalót nem találtak – emelte ki.

Korábban írtuk