Egy felmérésből, amelyben 3600 családot kérdeztek meg, kiderült, hogy a dolgozó magyar felnőttek évente 11-20 nap szabadságot vesznek ki. Ez viszonylag jó arány. Annál rosszabb azonban az, hogy a felmérés szerint a magyar családoknak csak 15 százaléka válaszolta azt, hogy elmennek nyaralni. A többiek otthon maradnak. A Demokrata ezért annak próbált utána járni, hogy a például Budapesten élők számára milyen közös családi programokat szervezhetünk, s mennyiért. Számításaink egy öttagú, vagyis két felnőttből és három gyerekből álló, úgynevezett ideális családra vonatkoznak.

Körutunk első állomása a budapesti Vidámpark volt, ahol a belépő ára nagycsaládosoknak személyenként 250, igazolvánnyal 200 forint. A 120 cm alatti gyerekek és mozgássérültek ingyen juthatnak be a vidámság birodalmába, ahol a szülő az árakat látván hamar elveszíti jókedvét. A játékokat úgynevezett egységjegyek megvásárlásával, illetve leadásával vehetjük igénybe. Az egységjegy darabja 300 forintba kerül. A Kis Vidámparkban, vagyis a kicsi gyerekek szórakoztatására szolgáló gyerekparkban használatos zseton darabja úgyszintén 300 forint. Ha valaki komolyan gondolja, és van rá 6 ezer forintja, akkor vásárolhat tömbjegyet, ami 22 jegyet tartalmaz. Ebből a keretből, miután szinte mindenre legalább két jegy ellenében lehet felülni, a család öt játékot választhat, és még marad két jegyük.

Néhány tétel. Egy menet a mesecsónakban, ahol többek között Törpilla és a hupikék törpikék mellett hajókázhatunk el, fejenként egy jegybe kerül (három gyereknek 900 forint). A hullámvasúton a kétperces sikítás ára négy darab jegy (három gyereknek 3600 forint). A szellemvasút papírmasé óriáspókjának csápolása és rémisztően foszforeszkáló szkeletonja két jegyet emészt fel.

Ha a csúszás, siklás, rángatás után gyermekeink játszani is szeretnének, egy nyugalmasabb játék, mondjuk az úgynevezett sporthorgászat egy jegybe kerül. A sikeres horgász jutalma egy 300 forintot érő zseton. Tárgyjutalom nincs. Eltűntek a similabdák, a műanyag babák, a matricák, az óriás plüssmackókról már nem is beszélve. Ha a nagy mulatozásban megéhezik, megszomjazik az ember, hát az komoly dolog: egy üdítő 300, egy hamburger 250, egy pár debreceni 500, egy sósperec 250, egy korsó sör 260-300 forint a többnyire kopott és néptelen büfékben. A WC-használat szerencsére még ingyenes.

Nincs ennyi pénzünk? Menjünk inkább az Állatkertbe? Menjünk. De jó, ha tudjuk, lesz nagy meglepetés. A családi belépő (két szülő és három gyerek) 4100 forint! Ha a pálmaházban és az akváriumban is nézelődnénk egy kicsit, az további 300 forintba kerül. Fejenként. Ha a családban kicsi gyerek is van, aki nyűgös, és nem érdeklik az elefántok, óránként 400 forintért benevezhető az állatkerti játszóházba, ahol annyi ideig nyüzsöghet, ameddig a pénztárcánk engedi, s ha túlfutunk az előre befizetett időn, az se baj, a különbözetet ráérsz a végén fizetni. A papák rendszerint kint maradnak, a mamák viszont vígan trécselnek benn, mert a gyerek jól elvan, hiszen a játszóházat igazán jó játékokkal szerelték fel, és még a kávézója is baráti áron kínálja a Túró Rudit, a gyümölcsös joghurtot, az előre gyártott, de gusztusos szendvicseket, no meg a kávék többféle változatát.

De nem minden kerül pénzbe. Az állatsimogatóban ingyen barátkozhat a gyerek az állatokkal (csak meg ne ijedjen a rengeteg kecskétől). A déli fél tizenkettőkor zajló kisállatcirkusz szintén ingyen megtekinthető látványosság. A műanyag tejek és nájlon joghurtok korában nagy élmény a magyar parasztház udvarán valódi élő tehenet látni. Ezt is ingyen lehet. Az evés-ivás az állatkerti büfékben sem olcsó, de jóval kulturáltabb körülmények között teheti meg a látogató, mint a Vidámparkban. A WC kulturált és még pelenkázó is van benne. Fizetni itt sem kell.

Ha nyár, akkor strand. Az uszodai belépők árát órákban mérik úgy, hogy az előre letett kaucióból, a Széchenyi uszodában – ez személyenként 2000, illetve 2300 forint – levonják a bent töltött órák számának megfelelő pénzt, a visszajárót távozáskor a kasszánál adják vissza. Ha két órán belül kilubickoltad magad, akkor 800, ha három órán belül maradtál, akkor 600 forintot kapsz vissza. Gyerek belépő nincs. Ha a strandolástól megéhezve, a fürdőcsarnokból is megközelíthető önkiszolgáló étterem szűkös ételkínálatából választasz, akkor egy darab hideg fasírtot 200, egy csirkecombot hasábburgonyával majdnem 700, egy üres lencsefőzeléket 380 forintért kapsz. Gyerekadag nincs, viszont kérhetsz egy plusztányért és a rengeteg ételt megoszthatod a csemetéiddel.

Ha többre vágysz, és vendéglőben szeretnéd elkölteni az ebédet, ezt megteheted a Városligetben is fellelhető osztályon felüli éttermekben, például a Gundelben, ahol a vasárnapi büféebéd (hajdan svédasztalnak nevezték) 5400 forint személyenként, gyerekeknek 15 éves korig 2700, öt év alatt pedig ingyenes, ez a példabeli ötgyermekes család esetében szódavíz nélkül 18 900 forint. A háromfogásos déli menü személyenként 3000 forint, ami csak 15 000 forintra fut ki, feltéve, hogy a vizet otthonról hozzák. Egy szerényebb kertvendéglőben már 2500 forint körüli áron adnak háromfogásos ebédet: levest, bécsi szeletet körettel, savanyúval, és még desszertre is futja. De a legolcsóbb az otthonról hozott szendvics valamelyik ligeti árnyas padon elfogyasztva, ahogy sokan teszik.

A liget közelében található múzeumok állandó kiállításaira ingyen juthatunk be. A cirkuszban fellépő orosz jégrevüre a helytől függően 1900 és 1100 forintért válhatunk jegyet. Itt még létezik gyerekjegy, a 4 év alatti lurkót az ölünkben is tarthatjuk, ha bírjuk, neki nem kell jegyet váltani. A cirkusz előtt 400-ért kínálják a hagyományos és 1500-ért az amerikai lufikat. Aki nagyobb tételben vásárol, kedvezményt kaphat – a nagycsaládosok esetleg klubokba tömörülhetnének…

A liget az a hely, ahol fűre lépni szabad. Ha kedvünk tartja, saját pokrócon heverve, saját napunkkal süttethetjük magunkat. És ha még mindig van energiánk és pénzünk, trolibusszal vagy metróval pillanatok alatt eljuthatunk a Parlament előtt augusztus 6-ig működő Tér-Film-Zene Fesztiválra, ahol többek között mindennap öt órától gyermekfilmeket vetítenek Jegyet nem kell váltani, mert minden műsor, így ez is ingyenes.

Ha a budai hegyekbe vágyunk, menjünk fogaskerekűvel, amelyen a BKV-jegyek érvényesek. Különlegesebb a kirándulás a Zugliget és János-hegy között közlekedő Libegővel, ahol az oda-vissza jegy ára felnőtteknek 900, gyerekeknek 400 forint. A nagycsaládosoknak 10 százalék kedvezmény jár. Nagyot kirándulhatunk a Széchenyi-hegyi gyermekvasúttal, ahol az oda-vissza út felnőttnek 600, gyereknek 200, családnak 1600 forint. Ez utóbbiról leszállva rövid séta után ingyen eljuthatunk a budakeszi Vadasparkba, ahol belépődíj nincs.

Ha sportos típusúak vagyunk, kerékpáron kitekerhetünk a Dunakanyarba. Úti célunk lehet Dobogókő, Visegrád (a királyi várba nincs belépő) vagy Esztergom. A Duna mellett (a benne való fürdés nem ajánlott) kellemes és tágas strandokat találhatunk, például Leányfalun. Itt a felnőtt strandbelépő egész napra 700, gyereknek 350 forint.

Érdemes kiballagnunk a Margit-szigetre is, ahol az Atlétikai Centrum és a Sportuszoda között nyolcezer négyzetméteren, ütéscsillapító és gumiburkolattal, sportpályával, mozgássérültek számára is alkalmas új játékokkal ingyen várja a gyerekeket a nemrégiben átadott gyönyörű játszótér.

Ha pedig mégiscsak a tábor mellett döntünk, bőséges választék áll a rendelkezésünkre. Gyermekünket korától és érdeklődésétől, no meg a családi költségvetéstől függően várják a sport, a gitár, a kézműves, a lovas, az állatkerti, az akrobataképző és egyéb napközis vagy bentlakásos táborok. Az árak 10 ezer forinttól fölfelé indulnak. Az önkormányzatok által működtetett napközis táborokban csak az étkezésért kell rendszerint napi 200 forintot fizetni. Sajnos ezekből egyre kevesebb akad, mert kevés az olyan iskola, amelynek hasznosítható kertje van. Ráadásul az önkormányzatok egyre-másra értékesítik az egykor táborozási célra használt ingatlanjainkat A család nyaralásához segítséget jelenthet az üdülési csekk is, amelyet a Nemzeti Üdültetési Alapítványnál lehet megpályázni.