Fotó: Demokrata/T. Szántó György
Hirdetés

– 2022-ben ismét bekerült a parlamentbe, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak nevezték ki és nemrég újra megválasztották a Fidesz budapesti elnökének. Egyik sem tűnik unalmas feladatnak…

– Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy egy politikus teljesítménye azon mérhető, mennyit szerepel a médiában. Ez nem pontosan így van. 2022 tavasza előtt sokszor kellett megszólalnom a nyilvánosság előtt, a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki frakciójának vezetése ezzel is járt. Most azonban bár olyan munkát végzek, amely szintén nagy energiákat követel, de leginkább a háttérben maradva. Élvezem, hogy egy hétfő reggel például a fővárosi frakciónk ülésén kezdek, onnan a parlamenti képviselőcsoport ülésére sietek át, majd délután jön a plenáris ülés a Házban. Közben pedig egyeztetések, szakmai konzultációk és felkészülések.

– Fejlesztési kormánybiztosként mit gondol arról, hogy Brüsszel visszatartja a hazánknak járó forrásokat?

– Fontos kiindulópont, ahogyan a kérdésében is utal rá, hogy ezek a visszatartott források járnak hazánknak. Nem jóindulatból, megfelelési szűrőkön keresztül kell odaadni, hanem az európai uniós szerződés és elfogadott költségvetés alapján. Sokszor elmondjuk, példátlan és teljesen jogszerűtlen, amit a brüsszeli politikusok és az általuk irányított bürokraták művelnek. Magyarországnak olyan feltételeket, követelményeket kell teljesítenie, amilyeneket a többi tagországnak nem. Tipikus kettős mérce. Navracsics és Bóka miniszter urak napi csatát vívnak, amihez részükről hihetetlen önuralomra, türelemre és kitartásra van szükség. A napokban jelentették be, hogy az első zárolt egymilliárd eurót felszabadítja és az év elején átutalja Brüsszel; ebből is látszik, hogy Don Quijote ha magyar, mégis tud nyerni. Már csak a további, több mint húszmilliárd eurót várjuk nagyon.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György

– Mennyire érinti mindez a közép-magyarországi térség fejlődését?

– Vannak tények, amelyek ritkán hangoznak el. Ilyen például, hogy a baloldali kormányok alatt a lehívható uniós forrásokat rendkívül kis hatékonysággal tudták felhasználni. Ezzel szemben a 2014–2020-as költségvetési ciklusban Magyarország az átlag 86 százalékos uniós forrásfelhasználással szemben 94 százalékos eredményt ért el, amivel a 27 tagállam közül a 9. helyen állunk. Arról is kevés szó esik, hogy az áldozat szerepében tetszelgő Karácsony Gergely vezette Budapest 1302 milliárd forint megítélt támogatásban részesült ebben az időszakban – nem beszélve a hazai forrásokról –, ennek is köszönhető, hogy az EU régiós átlagában 2010-ben 144 százalékos fejlettségi szint 2021-re 156 százalékra nőtt. Ehhez a kormány pontos és hathatós munkája, támogatása kellett. A nemzet fővárosa mindig is számíthatott és számíthat a kiemelt figyelemre. Ami a régió másik nagy területét, Pest vármegyét illeti, az elmúlt időszakban korlátozott forrásból gazdálkodhatott, hiszen egy régióban volt az uniós átlagon felüli fejlettségű Budapesttel. A 2021–2027-es ciklus nagy eredménye, hogy elértük, Pest vármegye önállóan pályázhat, így jelentősen több közösségi forrást hívhat le a jövőben. Mindent meg is teszünk a térség országgyűlési képviselőivel, polgármestereivel, hogy a lehető legjobban tudjuk kiaknázni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Mindenkinek meg kell azonban értenie, hogy amíg politikai zsarolásból a brüsszeli döntéshozók visszatartják a minket megillető pénzeket, a magyar kormány kénytelen a hazai költségvetésből bizonyos mértékű előfinanszírozásra, hiszen a gazdasági folyamatok, az ország működéséhez szükséges fejlesztések nem fagyhatnak be. Minden előfinanszírozott forintot valahonnan át kell csoportosítani, ezért nem tudunk jelenleg az eltervezett, optimális költségvetési tervek szerint haladni.

Korábban írtuk

– Szóba hozta Budapestet és a jelenlegi főpolgármestert. Karácsony Gergely évek óta arról beszél, hogy ő a városlakókért küzd, miközben a gonosz kormányzat „kiéhezteti” a fővárost. Van bármi alapja Karácsony panaszainak?

– Hozzátenném, hogy miközben ezeket állítja, csődbe is viszi Budapestet. Sokszor elmondtam, hogy Karácsony nem csinál mást, mint amit Demszky is csinált. Ha volt is benne jóindulat, naivitás a kezdetekkor, gyorsan kiheverte. A régi baloldali elit meggyőzte, nem dolgozni kell, hanem virtuális harcot folytatni a szörnyűséges Fidesz ellen. Hiszen a főpolgármester nem képes érdemben a főváros napi ügyeivel foglalkozni, hiányoznak a víziók és a megfelelő szakemberek mellőle. Láttunk már ilyet, jön a recept: mindennap hallasd a hangod a közösségi és a baráti médiában, mutasd meg, milyen áldozatot hozol a rád bízott feladatért „az Orbánékkal” szemben. Ráadásul Karácsony nem a maga ura, amit tesz, azt várja tőle a valódi főnök, Gyurcsány, aki ezt el is mondta egy rádióadásban. Az első pillanattól látszott, hogy valójában az országunkat erkölcsi és gazdasági mélypontra juttató, magát baloldalinak valló egykori miniszterelnök emberei vették át az irányítást 2019-ben Budapesten. Nézzék meg például a stratégiai cégek vezetőit! A kiéheztetésről pedig annyit, hogy Budapest jelenlegi vezetése több mint 200 milliárd plusszal vette át a költségvetést, a kormányzat gazdaságpolitikájának köszönhetően pedig rekordot dönt a főváros és a kerületek iparűzésiadó-bevétele. Az interjú elején említettem a kormány által lehívott és hazai forrással megnövelt európai uniós támogatások nagyságát. Ebből valósul meg többek között a CAF villamosok beszerzése, a déli körvasút II. üteme, az M0 déli szektor fejlesztése és még folytathatnám. Az is látszik, hogy Karácsonyban fel sem merül, esetleg valamit nem csinál jól. Biztos, hogy mindenki szembejön az autópályán, nem ő tévesztette el a felhajtót?

– Többen azt mondják, sokat elmond Karácsonyék Budapestjéről, hogy miközben ősszel jelentősen, közel harmadával meg kellett emelni a BKK-vonaljegyek árát, a 4-es–6-os villamos vonal érdemi karbantartására pedig nem fordítottak pénzt, a főpolgármester három BKK-s, illetve hat BKV-s vezetőnek engedélyezte a prémiumok kifizetését, és kilencen együtt 65 millió forintot kaptak.

– Tegyük hozzá, mindeközben a cégek adósságát faktorálták, magyarul átadták a bankoknak, ezzel időt nyerve a visszafizetésre, de jelentős további extraköltségeket eredményezve az adófizetőknek. Hiszen ők a mi pénzünkkel gazdálkodnak, vagy azt herdálják el, erről se feledkezzünk meg. A baloldali politikusok életérzésére jó példa, amikor a pénzügyi válságban levő BKV vezetője százezres ebédekre hívja meg a fővárosi kormányzó frakció tagjait, és azok költségeit elszámoltatja a céggel. Vagy amikor a Gyurcsány-fiókaként emlegetett közműholding-vezérigazgató a közösségi médiában dicsekszik százmilliós, milliárdos vagyonával és luxuséletével. De a nyolcmillió forintos prémiumra ő is igényt tartott. Közben megemelik a tömegközlekedésben a jegyek árát, a kukások sztrájkja miatt napokig áll a szemét az utcákon, elhanyagolják a közterületeket, balesetveszélyesek a temetők, megszüntetik a BKV-hajójáratot. Ez elfogadhatatlan!

– Mivel a Fővárosi Közgyűlésben a DK-é a legnagyobb baloldali frakció, ahogy ön is utalt rá, már ma sem születhet meg semmilyen döntés Gyurcsány Ferencék jóváhagyása nélkül. Néhány napja bejelentették, hogy marad ez a felállás, Karácsony a DK főpolgármester-jelöltje. Meglepte a döntés?

– Egyáltalán nem. Papírforma. Bár a baloldali szavazók sem elégedettek a jelenlegi főpolgármesterrel, a DK elnöke még népszerűtlenebb. De Gyurcsány a főnök, megkerülhetetlen. 2024-es választási taktikájuk pedig semmit sem változott 2019-hez képest: együtt gyűlöletre hergelni az embereket a kormány ellen. Nem baj, ha utálják egymást, nem baj, ha nap mint nap hazudnak, nem baj, ha semmilyen reális jövőképük nincs a budapesti emberek számára, mindenáron hatalmat kell szerezniük. Pofátlanságuk pedig nem ismer határt. Legújabb lélegzetelállító akciójuk, hogy az elmúlt években a DK-val összenőtt Máté Gábor vezette Katona József Színház jelentős kedvezményt ad jegyáraiból a Gyurcsány-párt tagjainak. A fővárosi adófizetők által fenntartott kulturális intézmény párttagkönyvre ad kedvezményt. Szerintem ilyet a kommunisták és a nácik csináltak utoljára.

– November első fele óta cikkez arról a sajtó, hogy Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál, Tordai Csabánál és párttársánál, Perjés Gábor II. kerületi képviselőnél is házkutatást tartottak a NAV munkatársai a 99 Mozgalom gyanús pénzügyeivel összefüggésben. Bár közvetlenül nem a Fővárosi Önkormányzatot érinti a botrány, mégiscsak Karácsony Gergely bizalmi embereiről és az ő támogatására létrehozott mozgalomról van szó. Nem kellene a főpolgármesternek végre kiállnia a választók elé?

– Esszenciális, ami ebben az ügyben történik, sok mindenre rámutat a mai baloldalnak és holdudvarának a működéséről. Teljesen nyilvánvaló, senki nem jelentkezett még azzal, hogy látott Karácsony Gergely-i adománygyűjtő ládikát, netán dobott ilyenbe otthon tartogatott eurót vagy angol fontot. Az is nyilvánvaló, hogy az úgynevezett mikroadományok általában nem egymás utáni sorszámú, frissen kötegelt euróban és fontban érkeznek, ez lehetetlen. Mára azt is olvashatjuk, hogy a szocialista pártaktivisták – vajon miért ők, nem volt kéznél két megbízható Párbeszéd-tag? – egyszer aláírtak valamilyen jegyzőkönyvet adományláda felnyitásáról Karácsony főtanácsadójának ügyvédi irodájában, ehhez képest a hírek szerint hatszor vagy hétszer papíroztak le valakik hasonlót a pénzintézet számára. A bank egyazon fiókjában pedig részletekben befizethettek 500 millió forintnyi valutát készpénzben, „feltűnés nélkül”. Mindez egyebek mellett már akkor történt, amikor Karácsony Gergelyt a baloldali előválasztáson „elütötte a villamos”, kiszállt. A befizetett pénzt pedig a 99 Mozgalom a Bajnai Gordon-féle DatAdat cégnek utalta. Hiába menekül a kérdések elől Karácsony, hiába tesz úgy a II. kerületben Őrsi polgármester, mintha képviselői csapata egyik erősségével, Perjés „Táskás” Gáborral minden rendben lenne, ezt nem lehet megúszni. A házkutatások híre is erre utal.

– Nemrégiben mások mellett az ön neve is felmerült lehetséges főpolgármester-jelöltként. Karácsonyt már megnevezte a baloldal, a Jobbik is bejelentette jelöltjét Budapest vezetésére. A Fidesz–KDNP mikor véglegesíti és hozza nyilvánosságra, kit indít a posztért?

– Nagyon megtisztelő, hogy szóba kerülhettem. Számos kiváló kollégámat tartom alkalmasnak arra, hogy vezetésével visszavegyük a nemzet fővárosának irányítását. Tudjuk, hogy nem lesz egyszerű feladat, hiszen öt év stagnálás és csődközeli állapot után visszaépíteni a tarlósi alapokat, a 2010 és 2019 közötti fejlődési pályát embert próbáló kihívás. De hozzászokhattunk, hogy amit a baloldal elront és elherdál, azt nekünk kell rendbe hozni. Főpolgármester-jelöltünket pedig akkor fogjuk bejelenteni, amikor mindenben összeállt a program és a kampánycsapat. Minél többször mondja el magáról Karácsony Gergely, hogy mennyire népszerű, és a Fidesznek semmi esélye sincs ellene, annál biztosabban érezzük, hogy fél a kirobbant botrányok következményeitől és a jövő évi megmérettetéstől. Van is miért.