Az eddig közel félezer munkatársat foglalkoztató Duna Televíziónál komoly leépítésre került sor az elmúlt napokban – nyolcvan munkatárstól vett búcsút a csatorna. Pomezanski György innovációs alelnök lapunknak elmondta, a kényszer vitte őket erre a lépésre.

– Állami pénzből gazdálkodunk, így mondhatom azt, hogy a parlament kötelezett minket erre a döntésre. Ha ugyanis nem lépünk, komoly anyagi gondjai lettek volna a csatornának – nyilatkozta a Demokratának Pomezanski György. – Emberek sorsáról dönteni mindig nehéz. Jól tudom, nem könnyű elhelyezkedni a médiában, bárkitől is válunk meg, az fájdalmas lépés. De nem tehettünk másként. A leépítéseknek – talán éppen azért, mert mindenki tisztában volt azzal, hogy ez „kötelező” döntés volt – nem is volt nagy visszhangja a sajtóban. Szemben Kresz László hírigazgató felfüggesztésével, később pedig posztjának megszüntetésével, amelyről jó néhány cikk született.

Pomezanski György először is fontosnak tartotta, hogy tisztázzon egy félreértést: – A hírek arról szóltak, hogy a Duna TV késve tájékoztatta nézőit Sólyom László elnökké választásáról, ezért vizsgálatot kezdtünk Kresz László ellen. Ez csak félig igaz. A késlekedés sajnos tény, ám a vizsgálat nem Kresz László ellen szólt, hanem csupán azt próbáltuk kideríteni, mi volt az oka a csúszásnak. Arra jutottunk, hogy a rendszer a hibás – egy-egy döntés túl sok vezetőn ment át. Ezért határoztunk úgy, hogy a hírigazgatói posztot megszüntetjük, így egy lépcsőt kiiktatunk, ugyanakkor Kresz Lászlónak más munkát ajánlunk, a híradó egyik szerkesztői posztját – mondta az alelnök. – A korábbi hírigazgatót tehát nem rúgtuk ki, pedig korábban is volt vele kapcsolatban probléma. A pápa halálakor három napon át nem volt bent a tévénél, ám mivel Cselényi László és jómagam itt voltunk, ebből nem lett gond.

Ez tehát a hivatalos vélemény. Kresz Lászlóé más.

– Az elnökválasztás második fordulója előtt bementem Pomezanski Györgyhöz, hogy megkérdezzem, hogyan közvetítsünk a Parlamentből, ebben az ügyben ugyanis nem volt hatásköröm dönteni. Ő azt mondta, közvetítés nem lesz, hanem az eredmény kihirdetését követően jelentkezzünk be egy ötperces, rendkívüli híradóval. Korábbi tapasztalataim miatt mindezt leírtam, a papírt pedig aláírattam vele – mondta lapunknak a volt hírigazgató. – Ezután beszéltem az adásvezetővel, a Híradó felelős szerkesztőjével, majd megírattam azt a szöveget, ami a képernyőre kerülhet, hogy ennek begépelésével se teljen az idő. Két verzió készült, az egyik szerint Szili Katalin, a másik szerint pedig Sólyom László lett a köztársasági elnök. Miután Mandur László kihirdette az eredményt, a felirat másfél perc múlva átfutott a képernyőn, majd ez a rendkívüli híradóig még öt alkalommal megismétlődött. Minden aszerint történt tehát, ahogy az alelnök úrral megbeszéltük.

A volt hírigazgató szerint meglepő, hogy pozícióját feleslegesnek nevezik. A Híradó mellett ugyanis a Dunatext, a teljes tudósítói hálózat és a Kárpáti krónika is hozzá tartozott, és ő felügyelte volna a szeptembertől jelentkező közéleti háttérműsort is. Megjegyezte, a legtöbb műsorpercet eddig is a hírigazgatóság készítette. Emellett ő volt a reggeli műsor főszerkesztője is.

– A mostani ügyemnek volt előzménye. A reggeli műsor kapcsán ugyanis több vitát folytattam Pomezanski úrral. Szerintem nekünk közszolgálati tévéként az aktuális közéleti, társadalmi eseményekről való tájékoztatás a feladatunk, ő más műsort képzelt el. Egyébként szívesen megváltam volna ettől a poszttól, mert a hírigazgatóság teljes embert kívánt volna, de a tévé vezetése nem fogadta el a jelöltemet – mondta lapunknak Kresz László. – Szomorú ez a helyzet. Nem akarok vádaskodni, de az engem ért támadásokra válaszolnom kell. Jellemző, hogy még a pápa halálakor történteket is elővették, csak hogy alátámasszák a felfüggesztésemet. Azt mondják, három napra eltűntem, ám ez csak féligazság. Való igaz, egy komoly családi eset miatt vidékre kellett mennem, de eközben folyamatos telefonkapcsolatban voltam a Híradó főszerkesztőjével és felelős szerkesztőjével. Meg lehet nézni a híváslistámat, volt, amikor éjjel kettőkor beszéltünk. II. János Pál haláláról rendben tudósítottunk, késlekedés nélkül. Minderről egyébként Cselényi László is tudott, és ezt akkor tudomásul vette, nem vont felelősségre, nem indult vizsgálat.

Miért lett hirtelen mégis fontos ez az ügy, így több hónappal később? Kresz László még nem döntött arról, mindezek után marad-e a csatornánál. Mint mondja, ehhez ismernie kellene, mi lenne a pontos feladata, és az is elengedhetetlen lenne, hogy lássa az ellene folyó vizsgálat jegyzőkönyvét és az írásos döntést, ám ez utóbbi dokumentumokat eddig hiába kérte az ügyvédje, nem kapta meg a televíziótól.

* * *

Új műsorok a Dunán

Bár már az elmúlt hónapokban is tapasztalhattak változást a Duna TV nézői, mint Cselényi László elnök lapunknak elmondta, új műsorstruktúra szerint működik szeptembertől a csatorna. Újdonság lesz többek között a naponta jelentkező közéleti, gazdasági háttérműsor, valamint szintén napi rendszerességgel jelentkezik egy 25-30 perces művészeti magazin is.