Fidesz-MDF-ellentét Kalocsán

A 31 éves, kalocsai illetőségű Bagó Zoltán nem indulhat képviselőjelöltként a közelgő országgyűlési választásokon. Bagót azzal vádolja az MDF, hogy megfenyegette és megzsarolta Romsics Imre múzeumigazgatót, a Magyar Demokrata Fórum jelöltjét, hogy szálljon ki a választási küzdelemből, különben megnézheti magát.

A ma még bizonyítatlan vád elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a 2002-ben a Fidesz-MDF országos listájáról parlamenti mandátumot szerző fiatal jogászt a párt vezetősége március 3-án kora délután, az eset napvilágra kerülését követő néhány órán belül visszahívja jelöltségéből, és az indulás jogát egy gyors döntéssel Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének adja át.

Kalocsa SZDSZ-es fellegvárnak számít. Olyannyira, hogy a Fidesz országos vezetése is pontosan tudja, ebben a városban különösen nehéz áttörni a szabad demokraták hegemóniáját. Nehéz, de szükséges. Ennek az áttörésnek lett volna az egyik frontembere Bagó Zoltán, a 31 esztendős, több nyelven beszélő, fiatal kora ellenére már komoly uniós tapasztalatokkal rendelkező képviselő. A helyi Fidesz, a közvélemény-kutatások eredményeit tekintve nem okozott csalódást a párt vezetőinek. A Szövetség megítélése hónapról hónapra javult, ami természetszerűleg hozta magával az ellenfelek gyengülését. Török Endre Gusztáv, a város SZDSZ-es polgármestere, egyben képviselőjelöltje ezért állítólag nemcsak attól félt, hogy Bagó Zoltán újra, immáron egyéni mandátumot szerezve országgyűlési képviselő lehet az egyébként eddig is fideszesnek számító körzetben – amelyben Kalocsa ugyan a nemrégiben ismét pedofília gyanújába keveredett szabad madarasok erőssége, ám a környező, talán ösztönösen egészségesebb települések polgárai, akik a szavazásra jogosultak jelentős többségét alkotják, mégsem engedik választókerület-szerte tombolni a liberalizmust -, de az a kósza, ám nem teljesen megalapozatlan híresztelés sem hathatott nyugtatólag az idegeire, hogy a fiatal és sikeres politikus esetleg elindul az őszi önkormányzati választásokon és elfoglalhatja a polgármesteri széket.

Ami azért számított volna bajnak a szabad demokraták szempontjából, mert Kalocsa s a környék SZDSZ-es önkormányzatai többek között egy 2,5 milliárd forintos paksi támogatási csomag fölött rendelkeznek évente. (A polgármestert természetesen szerettük volna meghallgatni az üggyel kapcsolatban, de nem vállalta a nyilatkozatot, indulatosan lerázott bennünket, mondván, „hülyeségekre” nincs ideje, meg amúgy is, nem akar beavatkozni más pártok belügyeibe.)

A fentiek ismeretében senki nem csodálkozott a 18 ezer lelket számláló alföldi városban, amikor másfél hónappal ezelőtt támadás indult Bagó Zoltán ellen. Az viszont már többeket meglepett, hogy az akció mögött látszólag nem az SZDSZ, inkább az elvileg szövetséges MDF állt. Bagó Zoltán állítólagosan viselt dolgairól egy szórólap igyekezett lerántani a leplet, azt állítva például, hogy a képviselő verekedett a kocsmában. És hogy lefitymálta az MDF könyvgyűjtési akcióját. Bagó Zoltán a vádakat a helyi sajtóban cáfolta, a további támadások pedig – látszólag legalábbis – abbamaradtak.

Bagó Zoltán egyik ellenfele az áprilisi megmérettetésen Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója, az MDF jelöltje lett volna. Romsics Imre saját bevallása szerint nem érzi magát igazán politikus alkatnak, nem tagja az MDF-nek, jó másfél évbe telt, amíg a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezete rábeszélte, fogadja el a jelöltséget. Ráadásul a múzeumigazgató elmondta, hogy korábban kimondottan jó kapcsolatban volt Bagó Zoltánnal, 2002 után éppen Bagó védte meg őt azokkal a támadásokkal szemben, amelyeket az MSZP és az SZDSZ indított ellene a megyei közgyűlésben. Némelyek még azt is tudni vélik, hogy a két, ma már jó barátnak semmiképpen nem nevezhető ember szegről-végről még rokonai is egymásnak. Romsics Imre ugyan nem tud arról, hogy bármiféle vérségi kötelék fűzné össze kettejüket, bár teljességgel nem tartja kizártnak, hiszen mindketten egy Kalocsa környéki kis településről, Homokmégyről származnak. A múzeumigazgató és a családja jelenleg is ott él.

Romsics Imre állítása szerint már tavaly érezte, hogy a 2002-ig szövetségesnek számító Fidesz számára nemkívánatos személy a politikában. Olyan megjegyzések hangzottak el vele szemben, hogy egy néprajzos foglalkozzon csak a kutatásaival – „a suszter maradjon a kaptafánál” -, ne akarjon törvényeket alkotni.

A választásokra való felkészülés jegyében egyébként voltak kapcsolatfelvételi próbálkozások a két párt helyi szervezetei között. Januárban Romsics Imre megpróbált beszélni Bagó Zoltánnal, ám Romsics szerint Bagó nem volt hajlandó tárgyalni vele. Romsics Imre úgy vélte, a két párt idegenkedésének és a Fidesz koalícióképtelenségének az a következménye Kalocsán, hogy egyetlen MDF-es képviselő sincs jelenleg a város önkormányzatában.

Aztán történhetett valami, mert Bagó Zoltán mégiscsak hajlandó volt egy beszélgetésre, sőt a jobboldali összefogással kapcsolatos egyeztetésre, ami egyébként természetes dolognak számít két polgári jelölt között még akkor is, ha riválisok.

Február 28-án találkozott a két képviselőjelölt Romsics Imre munkahelyén, a városi múzeumban. Hogy a találkozón mi hangzott el, azt csak Romsics Imre előadásában ismerjük. A múzeumigazgató arra panaszkodott, hogy Bagó Zoltán megfenyegette és megzsarolta őt, illetve a családját, mondván, ha nem lép vissza, akkor tönkreteszi. És ha Romsics Imre mint családfő elveszíti az állását, azt igencsak megsínylik a gyerekei és a felesége is. De ha viszszalép – idézi vissza saját változatában a kettejük beszélgetése során elhangzottakat Romsics Imre -, akkor viszont a Fidesz és személy szerint Bagó Zoltán is támogatják majd őt a szakmai előmenetelében.

Ezt a beszélgetést egy újabb találkozó követte másnap, azaz szerda reggel. Ezzel kapcsolatban Romsics Imre elmondta a Demokratának, hogy előző este tárgyalt vele a helyi MDF vezetése, és azt javasolták neki, helyezzen el egy digitális diktafont múzeumi dolgozószobájában, s vegye fel az elhangzottakat. Nagyon készségesek voltak, még egy alkalmatos készüléket is a rendelkezésére bocsátottak.

Hogy valójában miként zajlott le a beszélgetés, a hangfelvétel ellenére sem tudni pontosan. A másfél órás anyagból ugyanis csak igen rövid részleteket hozott nyilvánosságra Romsics Imre – pontosabban szólva az MDF -, amikor két nap múlva, pénteken délelőtt sajtótájékoztatót tartott az ügyről. Érdekes módon ezekben a részletekben Bagó Zoltán nem fenyegetőzik, nem zsarol. Romsics Imre igyekszik utalni előző napi tárgyalásukra, csupán ő emleget fenyegetéseket, zsarolásokat. A hanganyag nagyobbik részét egyelőre nem ismerheti meg senki, az arról készült CD-t letétbe helyezte Romsics Imre, aki szerint az elhangzottak sajtóbéli közlése több ember személyiségi jogait sértené.

A pénteki sajtótájékoztató – ahogy manapság mondani szokták – természetesen hatalmasat durrant. Nemcsak Kalocsán, hanem szerte az országban. Más kérdés, hogy a körülményeket jól ismerő helyiek közül többen nem értik az egészet. Például azt, hogy miféle tárgyalásra kényszerült volna Bagó Zoltán, s miért kellett volna fenyegetnie és zsarolnia, amikor a teljességgel esélytelen Romsics Imre népszerűségi indexe 2 százalékon, az övé viszont 64 százalékon állt, és már jóval több, mint 12 ezer darab kopogtatócédulát gyűjtöttek össze neki a fideszes aktivisták.

Egy fiatal kalocsai hölgy szerint maga a nyilvánosságra hozott hanganyag nyilvánvalóan összevágott felvétel, egy nyugdíjas férfi pedig azt mondta, megdöbbentő, hogy a lehallgatás szintjére süllyedt a politika, ne is csodálkozzon rajta senki, ha az emberek elfordulnak a pártoktól és a parlamenttől egyaránt. Egy másik, idősebb férfi pedig arról beszélt, hogy az MDF országos vezetésében tapasztalható különös magatartásnak lett ez a következménye helyi szinten. S bár a tájékozottabb kalocsaiak pontosan tudni vélik, mi történhetett valójában, az egyszerűbb választókra hatással lehetnek a Bagó Zoltán nyakába aggatott zsarolási vádak. Romsics Imre kijelentette lapunknak, nem támad ő senkit, csak a történteket hozta nyilvánosságra.

Bagó Zoltán külügyi téren szeretett volna érvényesülni elsősorban, egy ideig úgy volt, hogy EU-képviselő lesz. Valójában tehát nem veszélyeztette volna Török Endre Gusztáv polgármesteri székét. Romsics Imréről viszont tudni vélik Kalocsán, hogy szívesen beült volna a polgármesteri székbe. Kérte is ehhez a Fidesz támogatását, sőt azt hallottuk, hogy a Bagó Zoltánnal szembeni visszalépés áraként éppen a polgármester-jelöltséget szabta, de nem kapta meg. Romsics Imre cáfolta a híreket, állította, hogy sohasem gondolt a polgármesterségre.

Bagó Zoltán tettének jogi megítélését a bíróságra bízza. Romsics Imre viszont azzal, hogy titokban felvételt készített kettejük beszélgetéséről, törvényt sértett. És ez még akkor is így van, ha Bagó Zoltán tényleg elkövette mindazt, amivel az MDF-es képviselőjelölt vádolja. Romsics Imrét állítása szerint a helyzet annyira felháborította, hogy kipróbálta a tisztességtelenséget, ahogy ő mondja, egy nagyobb tisztességtelenség leleplezésére… Hát, Romsics Imrére nehéz napok várnak. Nem sok ember lesz Kalocsán és a környéken, aki úgy ülne le beszélgetni vele, hogy előzetesen ne motozná meg.

Feltételezések szerint valójában az SZDSZ áll az ügy mögött. Mindenki tudja, hogy Semjén Zsolt biztosan legyőzi Romsics Imrét. Ám abban is biztosak a helybéliek, hogy a KDNP elnöke semmiképpen nem indul őszszel a polgármesteri székért. Az SZDSZ-nek pedig ez a fontos. Igazolni látszik a feltételezést az is, hogy a pénteki sajtótájékoztató után Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az elsők között volt, aki reagált Romsics Imre bejelentésére, és szidta Bagó Zoltánt, illetve a Fideszt. A kalocsai eset tálalását követően az MDF vezetői legalább nyolcvan hasonló „eset” nyilvánosságra hozatalával fenyegetőznek. Ha a Fidesz nem veszi fel a kesztyűt, sok jelöltje lehetetlenülhet el egy 2 százalékos párttal szemben a választások hajrájában.

Lapunk megkereste Szijjártó Pétert, a Fidesz szóvivőjét, aki az alábbiakat tartotta fontosnak elmondani a Bagó-üggyel kapcsolatban:

– A Fidesz bátor párt. Gyorsan és határozottan döntünk azokban az esetekben is, amikor számunkra kényelmetlen történetről van szó. Bagó Zoltán a szóban forgó cselekedetével méltatlanná vált arra, hogy a Szövetség képviselőjelöltje maradjon. Nincs információnk egy esetleges kalocsai MDF-SZDSZ- együttműködésről, éppen ezért ezt a feltevést kommentálni sem tudjuk.

(sinkovics-matúz)