Fotó: MTI/Városliget Zrt.
Az épülő Dózsa György úti mélygarázs, amelynek köszönhetően számos városligeti parkoló helyét adják vissza a természetnek
Hirdetés

Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a kantoni egyetem művészeti tanszékének meghívására 150 hallgatónak és akadémikusnak tartott előadást a Városliget megújítása kapcsán a legújabb urbanisztikai és városfejlesztési trendekről.

Sághi Attila az MTI-nek elmondta: a Liget Budapest Projekt mára Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektjévé vált, így méltán tart számot nemzetközi érdeklődésre. Az ambiciózus magyarországi programot évek óta figyelemmel kíséri a nemzetközi szakma: 2017-ben, Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon a Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjének bizonyult. A Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeumot pedig a rangos International Property Awardon (Nemzetközi Ingatlan Díj) 115 ország 1700 jelöltje közül választották Európa, majd a világ legjobb középületének, és az építészeti különdíjat is elhozta.

„Ez a városrészfejlesztés nemcsak nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos, hanem a nemzeti emlékezetünkben kitüntetett szerepet betöltő Városliget parkját újítja meg oly módon, hogy egyúttal megteremti a magyar kultúra évszázados, kiemelkedő teljesítményének széles körű hozzáférhetőségét” – tette hozzá.

Sághi Attila az előadásban beszélt arról, hogy a beruházás mind volumene, mind pedig jelentős turisztikai tömegvonzó hatása miatt komoly szakmai érdeklődést váltott ki világszerte. A projekt részleteit ismertetve elmondta: „megújult zöldfelülettel, új és megújított múzeumokkal, kulturális és szórakoztató intézményekkel, Európa egyik legjobb, kibővített állatkertjével, műjégpályával, gyógyfürdővel, sportpályákkal, modern játszóterekkel egyedülálló kulturális-rekreációs negyed jön létre Európában. Ez a fajta intézményi és zöldfelületi komplexitás így együtt sehol máshol nem található meg a kontinensen”.

Beszámolt a hallgatóságának arról is, hogy az egymilliárd eurós kormányzati beruházás a KPMG nemzetközi tanácsadó cég gazdasági hatástanulmánya szerint tizenöt éven belül megtérül, mert egyedi turisztikai vonzerőt jelent majd Magyarországnak.

„A Városligetnek éves szinten 4-4,5 millió látogatója van, ami a beruházás következtében 6,5-7 millióra emelkedhet. Mindez pedig azt jelenti, hogy a Liget Budapest Projekt tizenöt éven belül a turisztikai többletbevételek révén, nemzetgazdasági szinten visszahozza majd a ráfordított közpénzeket” – jelentette ki Sághi Attila.

Karácsony Gergely megakadályozná a projektet

Budapest újdonsült főpolgármestere szerdán az Indexnek arról beszélt, hogy leállítaná például a Városligetben megvalósuló Magyar Nemzeti Galéria megépítését. Korábban ezzel az épülettel keverhette össze a Magyar Nemzeti Múzeumot, amely valójában nem a XIV. kerületi Városligetben, hanem a VIII. kerületben található.