Fotó: MTI/Purger Tamás
A bejelentett fõpolgármester-jelöltek szavazólapon megjelenő, kisorsolt végleges sorrendje a Főváros Önkormányzata Fõpolgármesteri Hivatalban 2024. május 6-án
Hirdetés

A június 9-ei voksoláson a főpolgármester-jelöltek a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon: 1. Grundtner András, 2. Vitézy Dávid, 3. Szentkirályi Alexandra, 4. Karácsony Gergely, 5. Vas Annamária.

A főpolgármester-jelöltek hétfő délután 16 óráig adhatták le összegyűjtött ajánlásaikat – legalább ötezret – az FVB-nél, ezt öten tették meg. A testületnek a jelöltbejelentési határidőt követően ki kellett sorsolnia a bejelentett jelöltek sorrendjét.

Az FVB már korábban nyilvántartásba vette Szentkirályi Alexandrát (Fidesz-KDNP), hétfői ülésén pedig döntött Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Karácsony Gergely (a Párbeszéd – a Zöldek Pártja, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt közös jelöltje), valamint Vitézy Dávid (a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP – Magyarország Zöld Pártja közös jelöltje) nyilvántartásba vételéről, mivel a jelöltek megfeleltek a jelöltállítás feltételének.

Korábban írtuk

Az FVB visszautasította Vas Annamária (független) főpolgármester-jelölti nyilvántartásba vételét, mivel ő nem tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges ötezer ajánlást. Ennek ellenére az ő neve is szerepelt a sorsoláson, mivel a jogszabály ezt írja elő.

Az FVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Nemzeti Választási Bizottságtól.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a jogorvoslatok lezárulta után Vas Annamária nyilvántartásba vételének visszautasítása jogerőre emelkedik, ő nem kerül fel a szavazólapra, de kiesésével a jelöltek egymáshoz viszonyított sorrendje nem változik meg.