– Sok beszéd, kevés tartalom; így tudnám jellemezni Orbán Viktor mai beszédét. Azt látom, hogy Orbán Viktor ma sem töltötte ki azt a biankócsekket, amit az országtól kér. Az volt az érzésem, hogy bekötött szemmel való követésre készteti és kéri az állampolgárokat, hogy kövessék őt az ismeretlenbe – kommentálta Orbán Viktor évértékelő beszédét Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

– Orbán Viktor évértékelőjében egy maszatoló, ideologizáló, minden konkrétumot nélkülöző kampánybeszédet hallottunk, amely joggal veti fel a kérdést, hogy két hónappal a választás előtt mi is a Fidesz programja? Illetve van-e egyáltalán? – ezt pedig Vona Gábor Jobbik-elnök mondta ugyanarról.

A fenti két nyilatkozat is mutatja, ahogy korábban a (szélső)baloldalon, úgy ma már a szélsőjobboldalon is a Fidesz-ellenesség az egyik legfontosabb összetartó erő. Az üzenet – a Fidesznek nincs programja – egyébként mindkét pártnál visszatérő elem, ezt tartalmazta például a Jobbik Bács-Kiskun megyei jelöltjének, Szávay Istvánnak a levele is, amit a fideszes Font Sándornak írt január végén.

„Érdeklődéssel és örömmel olvastam a január 19-én a Magyar Hírlapban megjelent interjút, amelyet Önnel mint az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnökével és a párt agrárkabinetjének vezetőjével készítettek. Érdeklődéssel olvastam azért, mert – miután a Fidesznek még nincs választási programja – kíváncsi voltam rá, hogy mi a véleménye a mezőgazdaságot érintő tennivalókról Önnek mint a párt egyik meghatározó agrárszakemberének” – írja, majd néhány dicsérő sor után ismét odaüt a Fidesznek: „Őszintén meg kell mondjam, kicsit aggódom is Önért, nehogy nagyon elmarasztalják a határozott kiállásáért, és – talán már nem is először – hatalmi szóval fölülírják az elképzeléseit.”

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a feltűnően hasonló szocialista és jobbikos üzenet furcsa véletlen, vannak ennél látványosabb példák is. Az egyik legfurcsább ilyen eset körülbelül három hete történt. Ekkor a Jobbik pártlapja, a Barikád internetes változata közölt egy cikket, amelyben Kövér László fideszes választmányi elnök egyik zártkörű fórumáról ír: „Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke lakossági fórumot tart Tiszaújvárosban. 10 helyi jobbikos is a helyszínre ment, hogy meghallgassák a Fidesz eddig nem ismert programját. Mivel fekete kabátban és piros-fehér csíkos sálban mentek, a rendezők megtiltották nekik, hogy bemenjenek a terembe. Hirtelen zártkörű fórummá nyilvánították a rendezvényt. A jelenlévő Fidesz-szimpatizánsok száma kb. 150-re tehető. Az esemény nem volt sehol meghirdetve, nagy valószínűséggel a résztvevőket levélben értesítették Kövér érkezéséről. Azt, hogy ezt milyen lista alapján történt, nem lehet tudni” – írta a Barikád a „Kövér kitiltotta a jobbikosokat a lakossági fórumáról” című cikkében. Egy nappal később a Népszabadság honlapján „Kövér kitiltotta a jobbikosokat a Fidesz rendezvényéről” címmel lényegében szó szerint átvette a fenti cikket. „Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke lakossági fórumot tartott Tiszaújvárosban. Amikor helyi jobbikosok fekete kabátban és piros-fehér csíkos sálban be akartak menni a fórumra, zártkörű fórummá nyilvánították a rendezvényt. A rendezvényen kb. 150 Fidesz-szimpatizáns vett részt – írja a jobbikos barikad.hu. Kövér érkezését előzőleg nem hirdették meg, ami eléggé valószerűtlen.”

A meglepően hasonló mondatok mellett nem elhanyagolható tény, hogy mindkét médium valótlant állított. Idézzük Kövér Lászlót, aki a Demokratának adott, két héttel ezelőtti interjújában erről az esetről is beszélt:

– Ez a minket segítő aktivisták számára szervezett zártkörű fórum volt. A gárdaegyenruhába öltözött jobbikosok hívatlanul érkeztek a helyszínre, s bár a szervezők udvariasan megkérték őket, hogy távozzanak, erre nem voltak hajlandóak. Úgyhogy, mivel a terembe nem fértek be, jó másfél órát ácsorogtak a nyitott ajtóknál, az előtérben. Hogy finoman fogalmazzak, ezt rendkívül nagy modortalanságnak tartom – mondta lapunknak a Fidesz választmányi elnöke.

Nem csupán a baloldali sajtó vesz át azonban cikkeket a szélsőjobbtól, hanem fordítva is van erre példa. Ezt tette például január 26-án a szélsőségesen uszító kuruc.info álnév mögé rejtőző bátor szerzője, aki ekkor – nem tévedés – az ultraliberális 168 Óra cikkét közölte. Ráadásul nem is egy friss írást, hanem olyat, ami a négy évvel korábbi kampányban jelent meg Orbán Viktorról.

A Kádár-korszak szellemiségéből itt maradt újság 2006. március 20-án két képet közölt, amelyen a Fidesz elnöke látható néhány férfi társaságában. A hetilap megírta: az egyik férfi, aki átkarolja Orbán Viktort, nem más, mint M. Róbert, a Fekete sereg nevű bűnszervezet vezetője. A 168 Óra – és annak nyomán most a kuruc.info – a következőket írta:

„A tiszt rápillant a felvételre. Ezt nem most látom először. Honnan van?? Mondjuk, hogy postaláda. Kérdjük, valódi-e. »A hamisítás kizárható.« Van még egy fotónk, az is a borítékból. Erről heten mosolyognak az objektívbe. Orbán Viktor, M. Róbert és még öten. Frizurából, testalkatból úgy tetszik: M. Róbert barátai, munkatársai lehetnek. Ezt a képet is mutatjuk rendőrségi segítőnknek, ezen is akad ismerőse, köztük »M. Róbert spanja«. Hivatalosabban: »M. Róberten kívül is van köztük olyan, aki tagja szervezett bűnözői körnek, ült is. Zsarolásért, önbíráskodásért, súlyos testi sértésért és hasonlókért.« (…) Persze ez is lehet »véletlen« fotó, bár elgondolkodtató, hogy Orbán mindkét vállán nyugszik egy-egy kéz. S ilyen mozdulathoz azért kell némi nexus – ha nem is közös gyerekkor, de minimum egy dumálós esti sörözés. Hol és mikor készült a fotó? A már hivatkozott, »folyamatokra rálátással rendelkező « szakértőnk állítja: 2004. január 17-én olimpiai bajnok ökölvívónk, Kovács Kokó István Boksz utca nevű vendéglőjében gyűlt össze a társaság megünnepelni Erdei Zsolt Karlsruhéban aznap este szerzett profi világbajnoki címét.”

Az eredeti 168 órás cikk célja az volt, hogy Orbán Viktor és az alvilág közötti kapcsolatot sejtessen. Holott a fotóra a 168 Órában megjelent cikk után többen is magyarázatot adtak azok közül, akik jelen voltak azon az estén Kokó éttermében. A fénykép valóban akkor készült, amikor Erdei Zsolt világbajnoki címet szerzett, ám az ünneplés nem volt zártkörű. Bárki bemehetett a Boksz utcába és bárki odamehetett Orbán Viktorhoz egy közös fotóért, autogramért. Az ismert énekesek, színészek vagy éppen politikusok életük folyamán valószínűleg több száz, de lehet, hogy több ezer vadidegennel készítenek hasonló közös képeket, és természetesen nem kérnek erkölcsi bizonyítványt, amikor valaki odalép hozzájuk. Így tehát valószínű, sok híres emberről készült közös kép bűnözővel, noha erről ők nem tudnak.

Ezen a ponton talán érdemes megemlíteni, hogy a Jobbik elnöke, Vona Gábor az EP-választás után néhány nappal az úgynevezett „Nemzeti Garancia-találkozón” együttműködésről állapodott meg a Betyársereg nevű, az utcai tüntetésekről megismert szervezet vezetőjével, Tyirityán Zsolttal. A Betyársereg és a köztörvényes bűnelkövetés kapcsolata pedig olyannyira nem titok, hogy a szervezet így reklámozza magát honlapján: „A Betyárseregnek nem lehet bárki tagja. Kizárólag életerős, lehetőleg valamilyen küzdősportban jártas, kisportolt, jó kiállású férfi emberek, igazi harcosok jelentkezzenek. Aki nem ilyen, az először sportoljon, képezze magát, és csak utána jelentkezzen. A büntetett előélet nem kizáró ok, hiszen a betyárok többségének van priusza.”

A Jobbik persze nem kizárólag balról vett vádakkal támadja a Fideszt. Novák Előd, a párt alelnöke decemberben közölte, hogy a Jobbik az úgynevezett cigánybűnözés után a „politikusbűnözés” ellen fog harcolni.

„A Jobbik elérte, hogy a cigánybűnözés problémája ma már nem tabutéma, s az emberek többsége tudja, mi az igazság. Bár a megoldás még a Jobbikra vár, a politikai döntéshozatalba kerülésig a közbeszédet egy új témára szeretnénk terelni: a politikusbűnözésre. Az áprilisi választásokig minden kedden közleményt adok ki a közélet megtisztításához szükséges programpontjainkból.”

Aki azt gondolná, hogy mindez mondjuk Zuschlag Jánosra, Hunvald Györgyre, esetleg az ügyészség által kikért, de mentelmi joga miatt védett Dávid Ibolyára és Herényi Károlyra vonatkozik, téved. Novák a politikusbűnözés kifejezést a Fidesz politikusaira érti, azokra, akik több választott tisztséget is betöltenek, például polgármesterek és országgyűlési képviselők egyszerre. Miközben mondjuk csak a fővárosi vezetés által felügyelt BKV-tól milliárdok folytak el tanulmányokra, végkielégítésekre, tanácsadói szerződésekre, ez azonban Novákot nem zavarja…

Szintén Novák Előd volt az, aki a nemrégiben kopogtatócédulákkal kapcsolatos csalással vádolta meg a Fideszt. „Ferencvárosban a Fidesznek, esetenként pártirodájukban leadott érvényes ajánlószelvények a MIÉP-nél kötöttek ki. Így akartak elvenni egy vagy két százalékot a Jobbiktól, hogy induláshoz segítsenek egy halott, konkurens pártot” – közli tényként saját, tavalyi vádját.

A folytatás mellbevágó, a párt szimpatizánsait bűncselekményre biztatja:

„A kopogtatócédulák hamisításának megnehezítése ellenére ez a csalástípus folytatható, ha olyan érvényes ajánlószelvényekhez jut a Fidesz, melyeken nem töltik ki a jelölt vagy a párt nevét. De szúrópróbaszerűen bedobhatunk a Fidesz-irodák postaládáiba ilyet, majd a Jobbik választási bizottsági delegáltjától később megkérhetjük: nézzen utána a nyilvántartásban, végül mely párt adta le azt a sajátjaként! Ha más jelölthöz került, mehet a feljelentés, s a rendőrség lefoglalja az összes szelvényt.”

A sors furcsa fintora, hogy miután az ország számos pontján álfideszesek gyűjtöttek ajánlószelvényeket, a Fidesz feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Pécsen sikerült is beazonosítani a csalót, aki a kitöltetlen kopogtatót a Jobbiknak kívánta átadni, amit a Jobbik helyi elnöke nem is cáfolt. Csupán azzal védekezett, hogy ez nem az ő engedélyükkel történt, magánakció volt.