Soós Gábor tájékoztatása szerint a vízügyi szakemberek irányításával homokzsákokat töltenek, illetve a zsákokat juttatják el a töltési helyekre. Adorján András, Leányfalu független polgármestere elmondta, a 2013-as tapasztalatokat felhasználva hétfőn földmérőkkel végigjárták a település mélypontjait, és a veszélyeztetett pontokon jól láthatóan megjelölték a várható vízszint magasságát. Ez segítséget jelent a gátépítésnél, illetve a lakosoknak.

Hirdetés

A településen 16 ház van, ahol laknak az ártéri nyaralókban, nekik el kellett hagyni az ingatlanjukat. Ők már megszervezték saját védelmüket, egy háromtagú családnak kellett szállást találni, nekik egy helyi lakos felajánlotta a házát, illetve egy idős hölgynek egy szobát a helyiek.

Emellett a tornacsarnok és a faluház nyitva áll, hogy ha bárkinek szüksége lenne rá, oda be tudják fogadni őket – ismertette a polgármester. Hétfőn 5000 zsákkal kezdték a felkészülést, ezeket civilek töltötték meg homokkal. A felkészülést négy nyíregyházi vízügyi szakember segíti, egyikük már a 2013-as árvízkor is Leányfalun volt – részletezte.

A katasztrófavédelemtől 440 köbméter homokot és 130 ezer zsákot kaptak, ebből már 60 ezer zsákot beépítettek, és 10 ezer zsák azonnal lerakható – tette hozzá. Leányfalun jelenleg 90 százalékos a készültség. Arra számítanak, hogy nagyjából 40 centivel alacsonyabb lesz a vízszint, mint a 2013-ban, ezért az akkorinál 20 centivel alacsonyabb gátakat építenek, de van tartalékuk az azonnali beavatkozásra – mondta Adorján András, kiemelve, hogy a munkában sok segítséget kapnak a helyi civilektől és a település vállalkozóitól.

Korábban írtuk