Lerántották a leplet a hosszú élet titkáról
Az „Ételed legyen a gyógyszered!” életszemléletet szeretné divattá tenni a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, ezért közösen hirdettek receptversenyt, melynek fókuszában a fermentálás szerepel. Az a természetes tartósítási módszer, amelynek segítségével az erjesztés során termelődő probiotikumok, enzimek, vitaminok megkönnyítik az emésztésünket, támogatják immunrendszerünket. Tízezer éves kínai leletek bizonyítják, hogy Ázsiában már akkoriban is fermentáltak, sőt! Ma is sokkal erősebben él az ázsiai konyhaművészetben, mint az európaiban.Az eddig beérkezett receptek Budapestről, Gyöngyösről, Mezőhegyesről, Ráckevéről, Zalaegerszegről, Nagykovácsiból és még sok-sok vidéki településről jöttek. A pályázók között akad dietetikus, ügyvéd, újságíró, édesanya, nagymama, táplálkozáskutató, vagy éppen egy aprócska étterem működtetője. Tavaly Laoszból, idén Amerikából, Floridából kaptuk a legtávolabbi pályázatot. Az izgalmas receptek között található: fermentált chiamagos zabkása házi szilvadzsemmel, kapros fermentált uborkaleves házi joghurttal, fermentált céklalében marinált tojás, böllérkáposzta, diós-rozmaringos kovászos kenyér, feta sajtos házi bazsalikomos-pestos tészta, vagy éppen fermentált citrom.
Tavaly megjelentettünk egy kiadványt, melyben a díjátadón készült fotókon a kóstolásra kínált nyertes ételek is láthatók, ezt idén is megtesszük. Receptversenyünkkel arra szeretnénk ösztönözni pályázóinkat, hogy bátran kísérletezzenek, varázsoljanak és legyenek részesei egy új „tudatos és gyógyító konyhaművészet” megteremtésének! – írja a Kor Kontroll Társaság közleménye.
