Magyarországnak nincs elmaradása a migráció kezelésével kapcsolatos kiadások tekintetében, adóssága más országoknak van Magyarországgal szemben – jelentett ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács ülését követően Brüsszelben.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Kifejtette, a migráció kezeléséhez köthető kiadások tekintetében Magyarország jelentősen kivette a részét, más országokhoz képest is „elég jól áll”. A migrációs válságkezelés jelentette teherviselést közösen kell vállalni – húzta alá.
    
A migráció kezelésének egyik legfontosabb feladata az okok minél hatékonyabb kezelése az unión kívüli partnerországokkal való együttműködés erősítése által. A megoldás érdekében fenntartható eredményeket és valódi ellenőrzést kell elérni – hangoztatta az államtitkár az októberi uniós csúcs előkészítésével foglakozó ülést követően.
    
Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország továbbra is az Európai Unió fontos szomszédja marad. Ha az unió nem találja meg a kellő tisztelet hangját Ankarával, az a jelenleginél nehezebb helyzetet okozhat – vélekedett.
    
Takács Szabolcs elmondta, Magyarországot aggasztja, hogy bizonyos országok a schengeni térségen belüli, ideiglenesen bevezetett határellenőrzések további fenntartása mellett érvelnek. Véleménye szerint ennek beláthatatlan következményei lehetnek a belső piacra és ismeretlen gazdasági hatásokat generálhat.
    
Elismerte ugyanakkor, hogy olyan komoly biztonsági kockázatok jelentkeztek az unión belül, mint a terrorizmus. A belső biztonságot fenyegető veszélyek csökkentése azonban az unió külső határainak védelme erősítése által jöhet létre – húzta alá. Magyarország véleménye az, hogy az uniónak még áthatóbb biztonságpolitikai koncepcióra van szüksége, amely az EU-NATO együttműködés hatékonyságának növelése által erősödhet – tette hozzá.
    
Az államtitkár a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, az októberi uniós tanács előkészítésével foglakozó ülésen a politikusok konstruktívnak nevezték Theresa May brit miniszterelnök múlt héten elmondott beszédét. Az elmondottakat véleményük szerint konkrét tárgyalási folyamatba kell átültetni.
    
A Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban Fazekas Szablcs sajnálatosnak nevezte, hogy egyes tagállamok ellen politikai „boszorkányüldözést” folyhat, miközben az uniós szerződés rögzíti azokat a pontokat, amelyek mentén egy jogállamisági vitát le kell folytatni.
    
Hangsúlyozta, hogy ha egy tagországban tervezett törvénymódosítással egy másik tagállamnak problémája van, akkor a meglévő jogállamisági vita menetrendjét rögzítő uniós szabályozáshoz ragaszkodva kell eljárni. Magyarország véleménye szerint a Lengyelország elleni támadás kevésbé jogi, hanem inkább politikai természetű. Lengyelország több tiszteletet és több türelmet érdemel – jelentette ki.
    
Európának a széthúzás helyet olyan egységet kell mutatnia, amely meg tudja erősíteni és ki tudja hozni a válságokkal terhelt helyzetéből – tette hozzá Takács Szabolcs.

(MTI)