Ma építkezések, rekonstrukciók és bontások nyomai látszódnak minden irányban. Mire egyszer a végükre érnek Budavár fejlesztései, a Mátyás-templom előtti tér összképe is újjáalakul.

Hirdetés

A Mátyás-templom néhány évvel ezelőtti felújítása csak az első volt a sorban. Manapság – főleg a Covid-korszak lezárulta után – ismét tömegek, köztük a Buda és Pest szépségeire először vagy sokadjára rácsodálkozó külföldi turisták fotózzák az égbe törő neogótikus templomot, visszanyert régi pompájában. Maga a Szentháromság tér felülete is megújult – már nem a régi idők töredezett aszfaltján, hanem minőségi térkövön járhatunk körbe, s így vehetjük szemügyre a változó városképet. 

Pénzügyminisztériumból beatklub

Mert változás történik: a sokáig Magyarság Háza néven is ismert, egykori Pénzügyminisztérium épülete visszanyeri eredeti, sokkal magasabb és jóval díszítettebb homlokzatát, amely a Mátyás-templommal fog vetekedni pompájában. Az épületet Fellner Sándor tervezte, aki a gótikus stílus elemeit felhasználva reprezentatív minisztériumi épületet álmodott meg ólomüveg ablakokkal, mázas cserepekkel, oszlopsorokkal, tornyokkal. Az 1904-re elkészülő palota a világháborúban súlyos károkat szenvedett, majd az újjáépítéskor letisztult, egyszerűsített neogót homlokzatot kapott.

Ebben a formában ismerhették meg az azóta egymást követő nemzedékek fiataljai a hatvanas évek itt működő beatklubjaiban vagy a műszaki egyetemista bálokon. Ennek a korszaknak is vége szakadt: a mostani felújítás után ismét a Pénzügyminisztériumé lesz az épület. A belső udvarokon modern irodai részeket is kialakítanak, de a tér felől újra a századelős homlokzatot fogjuk látni – már most érzékelhető ennek kibontakozása.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján érhető el.