Hirdetés

Január elsején elindult Magyarországon az italcsomagolások új visszaváltási rendszere. A tavaly sokszor beharangozott változás lényege, hogy minden üveg-, fém- és műanyag palackos, egyutas italtermék megvételekor palackonként egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, és akkor kapja vissza, ha visszaváltja az ital csomagolását. Ezt az úgynevezett REpontokon, azaz a minden 400 négyzetméternél nagyobb üzletbe és ezer főnél népesebb településre kötelezően telepített visszaváltó automaták egyikébe dobva teheti meg. Az automaták kihelyezése már tavaly elkezdődött, és már most is több mint 1400 visszaváltási ponton állnak készenlétben a jellegzetes, sárga berendezések. Ezen felbuzdulva sokan már az esztendő első napján elindultak, hogy ásványvizes palackokkal vagy éppen az éjszaka kiürült pezsgősüveggel leteszteljék a hozzájuk legközelebb eső automatát, majd dühösen konstatálták, hogy bottal üthetik az 50 forintok nyomát. Pedig nem az automaták hibáztak.

– A Mohu határidőre teljesítette a feladatait, a REpont visszaváltási rendszer működik és folyamatosan bővül. Az italcsomagolások gyártói azonban június 30-ig haladékot kaptak, vagyis az átmeneti időszakban forgalomba hozhatnak az új rendszerben még nem regisztrált, régi csomagolásokat is. Ezért fokozatosan jelennek meg a boltokban azok a palackok, dobozok, üvegek, amelyeken logó jelöli majd a visszaválthatóságot – tudta meg lapunk a Mol hulladékgazdálkodással foglalkozó leányvállalatától

Vagyis amelyik üvegen nincs ott a „Vigyél vissza” felirat vagy a visszaválthatóságot jelző embléma, azt hiába is próbáljuk meg beszuszakolni a gépbe, pénzt nem látunk belőle. Ez a probléma azonban hamarosan megoldódik. Ahogy a boltok polcairól elfogynak a hagyományos palackok, úgy veszik át a helyüket a visszaválthatók, amelyek már kompatibilisak lesznek az automatákkal, nyártól pedig már csak ilyenekkel találkozhatunk.

Ezért kell bajlódni velük

A betétdíjas boros-sörös üvegeket eddig is zömmel visszaváltották a fogyasztók, a PET-palackokat pedig lehetett szelektíven gyűjteni, gondolhatnánk. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokan mellőzték a szelektív gyűjtést, márpedig az EU céljai szerint 2029-ig a PET-palackok 90 százalékát vissza kell gyűjteni és újrahasznosítani. Jelenleg ezeknek a műanyag és üvegpalackoknak, fémdobozoknak csak a töredékét hasznosítjuk újra, ami hatalmas terhelés a környezetnek. A tervek szerint erre kínál majd megoldást a most bevezetett DRS, azaz Deposit Refund System, amely már több mint 15 országban működik sikeresen, és a Mohu szerint az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, hiszen arra sarkallja a fogyasztót, hogy visszavigye a palackot, és annak anyaga újrafeldolgozható legyen a körforgásos gazdaságban.

Korábban írtuk

– A több mint 20 éve működő norvég szisztémát tartják az egyik legjobbnak Európában, de a balti országok mutatói is nagyon jók. Szlovákiában 2022 januárjában vezették be a rendszert, és fokozatosan emelkedik a visszaváltás aránya. A balti államok tapasztalatai alapján elmondható, hogy akár három év alatt is eljuthatunk az EU által célként kijelölt 90 százalékos visszaváltási arányig – tudjuk meg a Mohutól.

Megoldás kistelepüléseknek

A magyar jogszabály értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer-értékesítésből származik, kötelező visszaváltó automatákat telepíteniük. Az Aldi mind a 172 hazai áruházának eladótere nagyobb ennél, ezért a vállalat már 2023 tavaszán felkészült a visszaváltó automaták elhelyezésére, és mára az összes üzleténél üzembe is állította őket, tudatta sajtóközleményében az áruházlánc, hozzátéve, a kisebb Aldi-üzleteknél jellemzően az eladótérben vagy a szélfogóban helyezték el a visszaváltó gépeket, ürítésükről pedig folyamatosan gondoskodnak majd az áruházak munkatársai. Az áruházlánc arra törekszik, hogy ahol csak megoldható, legalább két bedobónyílás álljon rendelkezésre, ezzel is csökkentve az automaták előtti sorképződést. A vállalat ahol csak lehet, nagy kapacitású automatákat állít üzembe, így számos áruházánál átalakításokat hajt végre.

A Mohu a szerződéssel rendelkező 400 négyzetméternél nagyobb boltokban, valamint az eddig önként csatlakozó kisebb üzletekben már telepítette és beüzemelte az automatákat, és a munka idén is folytatódik. Eddig nagyjából 1400 REponton közel 1800 automata került a helyére, de számítanak további csatlakozni kívánó visszaváltó pontokra is.

Magyarország településszerkezetét ismerve jogosan merül fel a kérdés, mi lesz azokkal, akik távoli zsákfaluban vagy olyan környéken élnek, amelynek a közelében nem található 400 négyzetméternél nagyobb bolt. Számukra azt a megoldást találták ki, hogy önkéntes alapon a kisebb eladóterű üzletek is csatlakozhatnak gépi visszaváltóként, amennyiben az automata üzemeltetésére vonatkozó feltételeket elfogadják. Ennek köszönhetően induláskor közel 2000, majd a partnerek fokozatos belépésével a tervek szerint fokozatosan 4-5000 boltban lesznek visszaváltó automaták. Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ekkor a visszaváltás kézi úton, mobilalkalmazás támogatásával történik majd.

Össze ne nyomjuk!

Végül néhány fontos tudnivaló a visszaváltáshoz: míg korábban fontos volt, hogy a PET-palackok a lehető legkisebbre össze legyenek préselve a kidobás előtt, az új rendszerben éppen arra kell majd gondosan ügyelnünk, hogy visszaváltásra alkalmas állapotban legyenek, vagyis véletlenül sem szabad őket összenyomni, hiszen akkor a vonalkódjuk olvashatatlan lesz, és ugrik a betétdíj. A sikeres visszaváltást követően több lehetőség is lesz a betétdíj visszatérítésére. A palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Sokkal kényelmesebb megoldásnak ígérkezik, hogy az összeget utalással is kérhetjük majd a bankszámlánkra. Ez az opció még fejlesztés alatt áll, ha elkészül, egy mobilos applikáció segítségével, az ott megadott bankszámlára fogják majd utalni a termékek betétdíját. Végül, de nem utolsósorban aki jótékony célra szeretné felajánlani a betétdíjat, az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával pillanatok alatt megteheti.