Jakab Péter (Jobbik) felszólalását azzal kezdte, a miniszterelnök „megőrült”, erre azonban Kövér László házelnök azonnal félbeszakította, és közölte vele: időben figyelmezteti minden későbbi konfliktus elkerülése érdekében. „Próbáljon meg egyszer az életben úgy fogalmazni, ahogy ebben a Házban ez illendő” – szólította fel a frakcióvezetőt, arra kérve őt, hogy vegye elő a legjobb modorát.

Hirdetés

Jakab Péter ezután úgy folytatta: magyarok ezrei halnak meg a koronavírus-járvány miatt, százezrek maradnak megélhetés nélkül, az egészségügy összeomlóban van. „Alaptörvényben rögzíteni a lopást, na, ahhoz van esze. (…) Válságot kezelni, életet és munkahelyet menteni, na, az már nem megy” – mondta a kormányfőnek. Tény – folytatta -, hogy a gazdaságvédelmi alapban ott voltak a szükséges milliárdok, de ennek egy jó részét Mészáros Lőrincnek adta, és jutott belőle stadionépítésre, űrkutatásra, „épp munkahelyvédelemre semmi”. Nagyotmondás, semmittevés jellemzi a kormány válságkezelését – jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy reagált: a kormány a nyári hónapokban felkészítette az országot védekezésre, így ma koronavírusos betegek ellátására eddig 78 kórházat vontak be, 14 785 orvos, valamint 28 847 mentőtiszt és szakápoló dolgozik. Intenzív ágyon jelenleg 582 beteg fekszik, ezen kívül még rendelkezésre áll 1634 intenzív ágy. 7236 koronavírus-megbetegedett fekszik kórházban, 1946-an pedig koronavírus-gyanúsak – tájékoztatott. Beszámolt arról is, hogy ebben a pillanatban 200 műegyetemista dolgozik gépjárművezetőként, 400 diákot mozgósítottak a tesztelés érdekében. Ötöd- és hatodévfolyamos medikusok 2157-en vannak, szükség esetén őket is mozgósítják, ahogy a további 5549 harmad- és negyedévfolyamost is.

A gazdaságról azt mondta: a kormány megígérte, hogy ahány munkahelyet tönkretesz a vírus, annyit létrehoz.

Korábban írtuk

Jakab Péter viszonválaszában úgy fogalmazott: jachtozással és propagandával nem lehet felkészülni egy járványra. Szerinte egyebek mellett ingyenes és tömeges tesztelésre, érdemi munkahelyvédelemre, a bajbajutott dolgozók bérének minimum 80 százalékos állami átvállalására, valamint az álláskeresési járadék idejének és összegének megemelésére lenne szükség.

A kormányfő úgy reagált: Magyarországon az összes koronavírus-fertőzött egymillió emberre vetítve 14 429, az európai átlag 20 777. Az összes elhunyt egymillió emberre vetítve Magyarországon 317, Európában 481. A kormány ezután is mindent megtesz a védekezés érdekében – jelentette ki.

„Nekünk, akik itt ülünk ezen az oldalon, minden élet számít, úgy látom, önnek viszont semmi sem drága” – mondta Jakab Péternek.

A kormány eddig is mindent megtett a védekezés érdekében, ezután is mindent meg fogunk tenni. Én önt meghallgattam, és…

Posted by Fidesz on Monday, November 16, 2020