A Martonvásáron található Brunszvik-kastély adott otthont a Fejér megyei faluparlament ülésének. A fórum rendezője, Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott, a faluparlament olyan konzílium kell hogy legyen, amelyben a diagnózis megállapításán túl a résztvevők közösen határozzák meg a gyógymódot is. Ezt követően Kelemen András, a térség fideszes országgyűlési képviselője Fejér megye legégetőbb problémáiról beszélt. Arnóth Sándor, a faluparlamenteket szervező testület vezetője úgy vélte, az eddig több mint 380 helyszínen megtartott faluparlamenti ülések jelentőségét mutatja, hogy a 30-as évek óta nem volt hasonló szervezettségű falumozgalom Magyarországon.

A felszólalók szerint a Gyurcsány-kormány tönkreteszi a kisvállalkozókat. Többen panaszolták, hogy bezárják, ellehetetlenítik a kistelepülések iskoláit, a vidék népességmegtartó képessége pedig egyre romlik. Az egyetemet, főiskolát végzett fiatalok közül sokan a tanulmányaik befejezését követően nem térnek vissza szülőfalujukba. Az egyik küldött felvetette, hogy a termelők nem tudnak versenyezni a nagy bevásárlóközpontok dömpingáraival, és nem érti, hogyan adhatják a káposztát 7 forintért akkor, amikor a káposztapalánta 10 forintba kerül. Volt, aki a falvakon áthaladó óriási kamionforgalmat, míg mások az élelmiszer-biztonság terén tapasztalható hanyagságot kifogásolták. Szóba került a családok helyzete és a gyermekvállalás iránti kedv csökkenése, a falvak elöregedése is. Volt, aki a jelenlegi adórendszer hiányosságait tette szóvá, a gazdák pedig felvetették, még mindig adós az állam a területalapú támogatások egy részének kifizetésével. Az egyik küldött azt kérte, hogy kormányváltás esetén állítsák vissza a pedagógusi életpályamodellt, és időben kapják meg a tanárok a 13. havi illetményüket. A tucatnyi hozzászóló felvetéseit a Fidesz elnöke egyenként megválaszolta, majd ezt követően arra hívta föl a hallgatóság figyelmét, hogy a 2006-os választásokon nem elegendő önmagában a polgári oldal győzelme, hanem pártpolitikai csatározásoktól mentes nemzeti összefogásra van szükség, mert a következő kormány minden eddiginél nehezebb helyzetben lesz. Gyurcsány Ferenc kormányzása idején az ország minden szempontból rosszabb helyzetbe került.

– Jobb- és baloldalon egyaránt tudják, hogy ami most van, a teljes magyar politikai élet parlamentestül, kormányostul, mindenestül fényévnyi távolságra került az emberektől – értékelte a kialakult helyzetet a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint nemzeti kormányzásra lesz szükség, és felhívta a figyelmet arra, a nemzet fogalmába a baloldal is beletartozik. A faluparlament ennek a munkának fontos része, mert ezeken a fórumokon fogalmazódnak meg azok a közös célok, amelyek a vidék Magyarországát egyesíteni tudják. Emlékeztetett arra, hogy eddig közel négyszáz faluparlamentet hívtak össze az országban, és a cél az, hogy a tapasztalatok alapján a leendő kormány megállapodást kössön a magyar vidékkel. Kitért arra is, a népesség fogyása kritikus pontra jutott, és néhány éven belül a demográfiai csökkenés visszafordíthatatlanná válik, ha nem állítjuk meg. Mint mondta, az ország azoké, akik belakják. Beszélt arról, hogy az elmúlt időszak egyik legfontosabb eredménye a polgári körök létrehozása volt. A helyi érdekek védelme érdekében is bátor fellépésre buzdított és felhívta a figyelmet arra, minden ilyen esetben forduljanak az emberek a polgári oldal nyilvánosságához.

– Keressék a Hír Televíziót, a Magyar Nemzetet, a Demokratát, tehát azokat az újságokat, amelyeknek az a dolguk, hogy az ilyen polgári kezdeményezéseket felkarolják és országos nyilvánosságot adjanak nekik, és csináljanak ügyet, országos ügyet saját történetükből.