Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Felavatták Kölcsey Ferenc szobrát a partiumi Nagykárolyban

Mint ismert, Novák Katalin Kölcsey Ferenc szobrát leplezte le a partiumi városban, ahol a máshonnan odautazó román soviniszták folyamatos ordítással, füttyögéssel zavarták az ünnepséget.

Hirdetés

A román politikum ismét a magyargyűlölet kártyáját veti be, most, amikor egész Európát az iszlamizálódás fenyegeti, amikor a globalizmus erői a keresztény kultúra eltörlésére törekednek, amikor Németh László intelme a közép-európai népek egymásra utaltságáról aktuálisabb, mint valaha – fogalmaz a Borbély Zsolt Attila, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője és Hegedűs Loránt, a Hazatérés Temploma református lelkésze, egyben a Budaházy Bizottság az Igazságtételért tagjai által jegyzett közlemény.

A politikai ökumené jegyében létrejött civil kezdeményezés elsődleges célja véget vetni a Budaházy Györgyöt és társait sújtó több, mint 14 éve tartó jogi meghurcoltatásnak. Ennek érdekében arra kérik Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy részesítse kegyelemben az úgynevezett Hunnia-ügy március elején elítélt, merőben szokatlan módon a verdiktet kihirdető bíró által a társadalom hasznos tagjainak nevezett terheltjeit.

E kezdeményezéshez csatlakozott számos közszereplő mellett Schiffer András, az LMP volt társelnöke, Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, volt művelődési és közoktatási miniszter, valamint Fábry Sándor humorista is, vagyis elmondható, hogy különböző világnézetű és habitusú neves személyiségek nemzeti közmegegyezése kíséri a kegyelmi ügyet.

A BBI közleményében méltatja, hogy Novák Katalin köztársasági elnök nem hátrált meg a hangoskodó román soviniszták provokációjától, avató beszéde végeztével pedig bátran a hőbörgők gyűrűjén átvonulva hagyta el a helyszínt. Ezért a bizottság tiszteletét, nagyrabecsülését és szolidaritását fejezi ki Magyarország államfőjével.

Korábban írtuk