A nyár derekán szőrnyű tűzvész pusztította el a Komárom-Esztergom megyei Ácson élő Gyevnár család házát. Gyevnár Ferenc és felesége hivatásos nevelőszülők, három gyermeket nevelnek, a családfő karbantartóként dolgozik egy cégnél, emellett lakatosműhelye van és állatokat is tartanak. Szerény, de tisztességes egzisztenciájuk alapja rendült meg azzal, hogy családi házuk, a műhely, az istálló a tűz martalékává vált. A háromgyermekes család gyakorlatilag egyik napról a másikra földönfutóvá vált. Amit a tűz nem emésztett fel, azt az oltás közben a házra zúduló vízmennyiség tett tönkre. Egy élet munkája veszett oda néhány perc alatt.

Hirdetés

Az Isten azonban úgy rendelte, hogy a tűzeset előtte egy évvel Ferenc jó és segítőkész emberekkel ismerkedjen meg, olyanokkal, akiken keresztül szemléltetni tudja a hitetlenkedőknek, mit jelent az a mondás, hogy az Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Gyevnár úr és nagyobbik fia tavaly előtt részt vett Gáspár János Minden, ami vályog névre keresztelt kézműves táborában. Gáspár János tábori iskoláiba olyanok jelentkeznek tanulni, akik elszántságot éreznek magukban arra, hogy saját kezűleg újítsák fel vályogházukat, vagy egyszerűen csak szeretnék értékes és egészséges otthonukat megfelelően karbantartani. Gyevnár Ferenc is hasonló céllal érkezett a mester mellé tavaly nyáron. Szerette volna elsajátítani azokat a fortélyokat, amelyek segítségével ő maga is hozzákezdhet ácsi háza tatarozásához. Az eseményről egyébként mi magunk is beszámoltunk a Demokrata online felületén. Mint utóbb kiderült, Ferenc élete legjobb döntését hozta, amikor úgy döntött, hogy Gáspár János mellett tanulja meg a szakmát.

Nemcsak azért, mert Gáspár János az ország legismertebb és valószínűleg az egyik legjobb vályogos mestere, hanem azért is, mert útjaik akkor is keresztezték egymást, amikor Gyevnár úr bajba került a házát tönkretevő tűz miatt.

Korábban írtuk

– A nyári táborunk alatt nagyon szorgalmas és barátságos embereknek ismertem meg az apát és a fiút is, sok mindenben a segítségemre voltak. A kapcsolatunk a tábor után is megmaradt – meséli Gáspár János.

A tűzeset után egy héttel Ferenc felkereste a mestert, hogy mérje fel a károkat. Aggódott ugyanis, hogy a tűzoltáskor kifecskendezett víz annyira megkárosította a falakat, hogy a ház végképp menthetetlenné vált.

– Amikor személyesen is megnéztem a helyszínt, örömmel láttam, hogy sem a víz, sem a tűz nem hagyott maradandó károkat a falakban és a födémben – meséli Gáspár János.

Az azonban egyértelmű volt, hogy a falaknak hónapokig kell majd száradniuk, a felújítási munkálatok megkezdése előtt tehát az idegőrlő várakozásnak kellett átadni a terepet. Ferenc és családja egy önkormányzati lakásban talált menedéket, János pedig nekilátott a házmentő tábor megszervezésének.

Mert az Isten így gondoskodik, a jóakaratú embereken keresztül.

Gáspár János november utolsó hetére szervezett egy rendkívüli tábort, amelynek legfontosabb célja, hogy a Gyevnár család házának leázott vakolata helyett új vályogvakolatot tegyenek.

János immár 14 éve szervez táborokat olyanoknak, akik szeretnék elsajátítani a tapasztás, a kemencekészítés, a vályogfal-készítés titkait. Túlzás nélkül álltható, hogy az országban ezrével vannak olyanok, akik az otthonukat köszönhetik a mesternek. Ez a magyarázata annak, hogy számára nem okoz semmiféle nehézséget az, hogy tanulni és segíteni akaró embereket toborozzon egy nemes ügy érdekében.

Valójában nem ez az első karitatív akciója Gáspár Jánosnak és barátainak, néhány éve egy falubeli ismerősének újította fel a házát, miután az illető egy súlyos motorbalesetből lábadozott. A mostani tábor megszervezésében és lebonyolításban János régi munkatársa és barátja, Bihari Ádám építész is részt vállalt. Illetve a kezdeményezésükhöz csatlakozott több másik vályogos mester is, akik szintén igyekeznek segíteni a családnak visszaadni az otthonát. János néhány volt tanítványa is részt vesz a héten zajló felújításban, őket Mészáros Zoltán instruálja a munkálatok alatt.

Az önkéntes segítők elszállásolását és étkeztetését is sikerült megoldani, így ezen a héten, ha minden úgy megy, ahogy azt a Fennvaló akarja, a Gyevnár család házainak falazata jobb lesz, mint bármikor. Időközben a biztosító is – rengeteg huzavona után – beadta a derekát, és a kifizetett összegből a tetőszerkezet is helyreállítható. Legalábbis jó esély van erre. Így lett tehát egy családi tragédiából adventi történet.