Peter Weiss a köztévé reggeli műsorában elmondta, hogy véleménye szerint a két ország közötti kétoldalú alapszerződés értelmében kötelező lenne a konzultáció a kettős állampolgárságról. A diplomata úgy véli, hogy az állampolgárság tömeges megadása jogi bizonytalanságot, etnikai feszültséget okozna Szlovákiában és a magyarországi szlovákok körében is.

A szlovák nagykövet állításait az adásban később cáfolta Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke elmondta, hogy csak egyedi kérelem alapján lenne kérhető a kettős állampolgárság, és ezt a magyar megoldást az Európai Unió támogatja. Pokorni megerősítette azt is, hogy Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök hajlandó egyeztetni az új szlovák kormánnyal az ottani választások után.

Újabb diplomáciai konfliktus robbanhat ki Szlovákia és Magyarország között – olvasható az ORF honlapján. Az osztrák közszolgálati tévé cikke idézi Robert Fico miniszterelnököt, aki szerint Szlovákiára nemzetbiztonsági kockázatot jelent a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényjavaslat. Az osztrák tévé idézte Balázs Péter külügyminisztert, aki nagyon kemény lépésnek nevezte a budapesti szlovák nagykövet visszahívását.

hírTV