Fotó: NDAB Creativity/Shutterstock.com
Hirdetés

– Ha egy cég megkeres minket azzal, hogy informatikusra lenne szüksége, átlagon felüli fizetést ígér, és a munkakörülmények terén is tud valami extrát villantani, még akkor is nagyjából hat hét kell ahhoz, hogy az igényeinek megfelelő szakembert találjunk – mondja a Demokratának Göltl Viktor, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó WHC Csoport ügyvezetője. Siet leszögezni, hogy jóval nehezebb a helyzet, ha az ügyfél csupán átlagos fizetést szán leendő programozójának, ebben az esetben hónapokig, sőt akár egy évig is eltarthat találni valakit.

Egy munkaadónak már akkor is mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha az informatikusok körében megszokott juttatáscsomagot akarja megadni. Göltl Viktor elárulja, egy szenior programozó, akinek már nem kell fogni a kezét munka közben, alkalmazotti státusban bruttó másfél-két és fél millió forintot elkérhet havonta, de egy pályakezdő szoftverfejlesztő is hazavihet hat-hét-nyolcszázezret.

Nem véletlenek a magas fizetések, világszerte évek óta nő a kereslet az informatikai szakemberek iránt, köszönhetően annak, hogy egyre több területre szivárog be a digitalizáció. Erre erősített rá a koronavírus. Magyarországon is nehéz betölteni a nyitott álláshelyeket, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felmérése szerint negyvennégyezer IT-szakember hiányzik a hazai munkaerőpiacról, ez nagyjából annyi, mint Dunaújváros, Hódmezővásárhely vagy Nagykanizsa teljes lakossága. A kutatásból az is kiderül, hogy az elmúlt öt évben megduplázódott az informatikusok iránti kereslet.

Népszerű, de ez nem elég

A KSH adatai alapján a 2019/20-as akadémiai évben az informatika a harmadik legnépszerűbb tanulmányi terület volt a gazdasági és műszaki képzések mögött. A kifejezetten pályakezdőket célzó Zyntern.com álláskereső oldal felmérése szerint a pandémiás helyzetben sem jártak rosszul az informatikushallgatók és friss diplomások, ugyanis a munkaerőpiacon őket érintette legkevésbé a Covid-hatás, csupán 15 százalékuk – többnyire gyakornokok – vesztette el az elmúlt időszakban a munkaviszonyát, illetve ők aggódnak legkevésbé karrierkilátásaik miatt. Ez is a szakemberhiánynak köszönhető, amit jól mutat, hogy az informatikai területen tanuló hallgatók nyolcvan százaléka alapképzésre jár, és amint a fiatalok vonzó alternatívát jelentő ajánlatot kapnak a cégektől, hajlamosak félbehagyni a tanulást, és rögtön kilépni a munkaerőpiacra. Noha az elmúlt években mind a hagyományos képzési formákban, mind az innovatív oktatási intézményekben nőtt a kínálat, és az informatikai szakmák iránt szintén nőtt az érdeklődés, mégsem sikerült orvosolni a munkaerőhiányt, mivel a képzési oldal csak fokozatosan tud fejleszteni, miközben a gazdaság majd minden területén teret nyert a digitalizáció. Pedig a szakemberek abban biztosak, hogy óriási mozgás várható a közeljövőben a munkaerőpiacon: egyre több területre szivárog majd be a mesterséges intelligencia, az automatizáció vagy éppen a robotizáció, így a versenyképesség érdekében komoly erőforrásokat kell majd fordítani a hiány lefaragására. Ez azért is fontos, mivel a hibrid modell és a távmunka valószínűleg tartósan megmarad, ami magában hordozza azt a veszélyt, hogy a hazai informatikusok a külföldi ajánlatok felé fordulnak. Göltl Viktor ugyanakkor rámutat, hogy a hazai bérek reálértéke kifejezetten versenyképesnek számít a szektorban, így más kiváló szakembereket éppen most csábíthatnak vissza a magyar vállalatok.

Korábban írtuk

Komoly kompetenciák kellenek

Az utánpótlást nehezíti, hogy még egy alapokra koncentráló informatikusképzés is komoly kihívás, így az összes munkanélküli átképzése biztosan nem járható út. Jól mutatja ezt a május elején, a koronavírus-veszélyhelyzet alatt bejelentett Újratervezés program, amely egy online elvégezhető informatikai alapozó kurzussal indult. Akik sikeresen teljesítették, azok egy ingyenes informatikai képzésre léphettek tovább. A kormány azoknak dobott ezzel mentőövet, akik a lezárások alatt elvesztették az állásukat. Jelentkeztek is több mint hatvanezren, közülük viszont mindössze 8871 fő tudta elvégezni az alapozót, ami rámutat a toborzás korlátaira.

A piacon kínált programozói tanfolyamokra is bőven van jelentkező, de a fizetős képzésekre sem juthat be akárki.

– Ez egy intenzív, megerőltető képzés, próbáljuk azokat az embereket kiválasztani, akiknek relatíve könnyen sikerülhet. Az alapképzésünket ötlépcsős kiválasztási folyamat előzi meg, vizsgáljuk a leendő hallgatók analóg gondolkodási képességét, mennyire tudnak algoritmikusan megoldani egy feladatot, emellett mérjük többek között a motivációjukat, kollaborációs, kommunikációs képességeiket – mondja lapunknak Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy társalapítója és ügyvezetője. Az előképzettség itt nem számít, ahogy a nyelvvizsga sem, viszont a középszint körüli angolnyelv-tudás elvárás, amit szintén tesztelnek.

Hétszáz óra, egy programozó

Bárdos Kristóf elmondja, oktatási rendszerükben egy több mint hétszáz órás tanfolyam elvégzése után lehet valaki programozó. Más ez, mint a jóval hosszabb egyetemi képzések, inkább a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt, jobban alkalmazkodva a cégek elvárásaihoz, szemben azzal az akadémiai-elméleti tudással, melynek például a kutatás-fejlesztés területén lehet hasznát venni, a pályakezdő pozíciókban azonban kevésbé. Ugyanakkor a munkaerőhiány leküzdéséhez az ügyvezető szerint minden szereplőre szükség lesz, a kormány például sokat segített azzal, hogy rugalmasabbá tette a szabályozást, így tanfolyamokat indító cégek érdekeltek lettek abban, hogy akkreditált képzéseket hirdessenek. Az egyetemeknek is kezdeniük kell valamit azzal, hogy az informatikai karok népszerűségét nem sikerült feltornászni, és azzal is, hogy a jelentkezők többségében férfiak, ami miatt jelentős utánpótlástól esnek el.

– Abban látok még nagy potenciált, hogy az egyetemek és a programozóiskolák együtt hozzanak létre olyan kurzusokat, amelyek a gyakorlatias szemléletet és az elméleti tudást ötvözik, a kormánnyal és a cégekkel közösen pedig ki lehetne dolgozni egy olyan támogatási rendszert, amely jobban ösztönzi a vállalatokat junior programozók alkalmazására – teszi hozzá Bárdos Kristóf. Úgy látja, a sikerhez a fiatalokon túl azokat az aktív korúakat is meg kell szólítani, akik egyébként nem gondolkoznak karrierváltásban, hiszen egy marketingesnek is jól jöhet, ha képes alapvetőbb automatizálási folyamatokat megoldani. Azzal pedig, ha a közgazdászok és mérnökök vagy éppen a jogászok vértezik fel magukat ezzel a tudással, enyhíthető a területre jellemző égető munkaerőhiány, ráadásul olyan pozíciók és funkciók jelenhetnek meg a vállalatoknál, amelyek új távlatot nyithatnak az üzleti stratégiákban is.