Nehéz lenne minden megilletődöttség nélkül végigsétálni Sopron utcáin. A város még szebbnek tűnik a tavaszi napsütésben. Valódi ékszerdoboz, amelyet valami különös nyugalom és elegancia hat át. Egy héttel az időközi országgyűlési választások második fordulója előtt Sopronban nem tűnik fel, hogy kampány van. Nincsenek szakadt, tépett falfirkák és falragaszok, a politikusok plakátjai is szép rendben sorakoznak az arra kijelölt helyen. A soproniak úgy vélik, a politikai hirdetéseknek semmi keresnivalójuk a házak falán, az állomáson, a buszpályaudvaron vagy a villanyoszlopokra ragasztgatva. A város polgárai szeretik Sopront, és olyannak szeretik, amilyen. Vigyáznak rá. Az osztrákok éppúgy otthon vannak benne, mint a magyarok. Sopron kiállta a hűség próbáját: a trianoni diktátum Ausztriához csatolta, de az 1921-es népszavazás eredményeként a város Magyarország része maradt. Úgy tudott magyar maradni, hogy közben osztrák is lett egy kicsit. Mi tagadás, Sopron a legeurópaibb magyar város.

A Kisalföld című helyi lap pénteki száma egyetlen szót nem ír a választásokról. Szó esik benne a közelgő ballagásról, az új szennyvíztisztítóról, az egészségügy helyzetéről, a horgászokról, írnak benne öt lebukott drogosról, a napenergia hasznosításáról és a rendőrgyilkosnak kiszabható büntetésről, azonban a választási kampányról nem. Pedig jó egy hét, és Sopron újra szavaz. Amennyire a papírformának hinni lehet, nem az a kérdés, hogy ki nyeri a választásokat. A politológusok azt latolgatják, érvényes lesz-e vajon a referendum. Részt vesz-e kellő számú szavazó a vasárnapi választáson. Ez a legfőbb kérdés.

A Mátyás király úton viszonylag nagy a forgalom. Innen nincs messze a vasútállomás. Diáklányok nagy táskákkal szaladnak, hogy elérjék a vonatot. Hazautaznak a hétvégére. Egy asszony ráérősen nézegeti a plakátokat.

– Firtl Mátyásra fogok szavazni. Minden alkalommal elmentem választani, és most is elmegyek. Bízom benne és bízom a városban – teszi hozzá.

Egy többgyermekes családanya úgy véli, az emberekből kezd kiveszni az áldozatkészség. Elmondja, hogy neki már felnőttek a gyermekei, de minden alkalommal hazajönnek Budapestről szavazni. Egy teljes napot áldoznak erre, miközben ismer olyat, aki a szomszéd utcában lakik, de sajnál tíz percet az életéből és inkább otthon marad.

Az emberek különbözőek. Többen azt mondják, elmennek szavazni, ám a jelölt nevét nem osztják meg velünk.

– Az maradjon az én titkom, volt már ebből elég gondom. Óvatos vagyok – mondja egy idősebb úr.

Akadnak szélsőséges vélemények is. Gondozatlan külsejű, magányosnak tűnő öregasszony áll a kapualjban.

– Egy biztos, a Fidesz jelöltjére nem szavazok. A Fidesz gyűlölködik. Nézzék meg, mi van a Parlamentben! Az egészről a Fidesz tehet. A szocialisták mindenkit szeretnek. Nem úgy, mint a fideszesek. Ők a miniszterelnököt is állandóan bántják – közli az asszony, szúrós szemmel végigmérve az utcán sétáló járókelőket. Gyanakvó tekintetét utoljára ránk szegezi, majd behúzódik a sötét kapualjba, sietve magára zárva a kaput. Az utca túloldalán egy házaspár közeledik. Szerintük nem kérdés, hogy kire kell szavazni. Firtl Mátyás Sopron érdekeit képviseli, s már ideje lenne, hogy végre eredménnyel záruljon a referendum. Ám szerintük sokan most sem fognak szavazni. Van, aki azért nem megy el, mert egyszerűen nincs kedve, és olyan is akad, aki azt sem tudja, kik a jelöltek. Megint mások úgy vélik, nem változott semmit a helyzet azóta, hogy nincs Sopronnak országgyűlési képviselője. Nem bíznak a politikusokban, kiábrándultak.

Egy fiatal házaspár ikerbabákat tol a babakocsiban.

– Rajtunk nem segít a politika. Elegünk van az ígéretekből. Sem a családokat nem támogatják, sem a lakásvásárlást. Mi már csak magunkban bízunk – mondják. – A politikusok ígéreteiből elegünk van.

A férj hozzáteszi, addig lesz a családja biztonságban, amíg ő sok pénzt keres. Így hát nem szavaznak.

A Tűztorony melletti téren turisták, diákok, soproniak sétálnak, üldögélnek, élvezik a tavaszi napsütést. A kávéház teraszáról egy osztrák nő integet a Tűztorony felől érkező turistacsoportnak. Idős asszony ül a padon. Nagyothall, de azért jól érthetően elmondja, utoljára akkor szavazott, amikor még élt a férje.

– Bottal járok, a nehezemre esik minden lépés. Menjenek a fiatalok – teszi hozzá.

A könyvesbolt ajtaja tárva-nyitva, az egyetlen vevő a boltossal beszélget. Úgy vélik, nincs tétje a referendumnak.

– Eldőlt már ez ősszel. A Fidesz jelöltje nyert. Érthetetlen, hogy mire jó már megint ez a cirkusz. Különben is, már csak egy év van hátra a következő parlamenti választásokig. Eddig is megvoltunk képviselő nélkül, hát megleszünk ezután is – fordul vevőjéhez az eladó. A könyvesbolt tulajdonosa nem megy választani. Nem ér rá, mondja. Ahogy a vendéglős sem. A hangulatos kisvendéglő tulajdonosa is magának való ember. A vendégekkel ugyanakkor kedves. Neki is pénzt kell keresnie. Különben is, minden vasárnap dolgozik.

Az utca túloldalán a piros lámpa előtt fiatal motorosok csoportja várakozik. Egy barátjukat várják, s miközben ráérősen múlatják az időt, többször zöldre vált a lámpa. Egyikük Kóczán Zsoltot, az SZDSZ jelöltjét támogatja. Elmondja, leginkább azért, mert tőle függ a munkahelye. A többiek más véleményen vannak. Ketten Firtl Mátyásra adják voksukat, negyedik társuk pedig nem megy el szavazni. Hogy miért? Egyszerűen nincs kedve. Megértően otthagyjuk őket, s közben halljuk még, amint parázs vita alakul ki közöttük.

Egy fiatal lány úgy véli, azt a fajta tudatosságot, amellyel a soproniak többsége Firtl Mátyást támogatja, nem lehet mindenkitől elvárni. Azonban azt, hogy elmenjenek szavazni és a nekik legszimpatikusabb jelöltet támogassák, talán igen. Hiszen már ez is elég lenne…

A Demokrata munkatársai rögtönzött közvélemény-kutatást tartottak a városban, s bár a mintavétel mértéke nem elégséges a biztonságos előrejelzéshez, valamit talán mégis mutat. Nem meglepetés, hogy eszerint is Firtl Mátyás a második fordulót biztosan megnyeri. Összesen egyébként 60 soproni polgár véleményét gyűjtöttük össze. 32-en biztosra ígérték, hogy elmennek szavazni, 28-an pedig biztosan nem. A megkérdezettek 56 százaléka a Fidesz jelöltjét támogatja. A szocialisták jelöltjére a megkérdezett soproniak 6 százaléka, a szabad demokrata jelöltre alig 3 százalék adja majd a voksát vasárnap, 35 százalék nem árulta el, hogy melyik jelöltet támogatja.

A kérdés tehát változatlanul az, hogy képesek lesznek-e kellő számú szavazót mozgósítani a jelöltek. Ha röpke felmérésünk adatai az egész városi lakosságra biztonsággal kiterjeszthetők volnának, akkor Sopron szavazóinak 53 százaléka elmenne szavazni. Ez azonban kétségesnek látszik. Hogy elegendően élnek-e választási jogukkal, és összegyűlik-e a kellő számú szavazat, az kiderül vasárnap. Az ország újra Sopronra figyel.

————————————

Sopron jelöltje

Firtl Mátyás, a Fidesz-MPSZ jelöltje az eddigi választások alacsony részvételi aránya ellenére bízik a győzelemben. Lassan egy esztendeje már, hogy nincs országgyűlési képviselője a hűség városának. Az időközi választások második fordulóját május 8-ára írták ki.

– Mi az oka annak, hogy ilyen hosszú ideje országgyűlési képviselet nélkül maradt Sopron?

– Az európai parlamenti választásokat a Fidesz megnyerte. Szájer Józsefet, Sopron országgyűlési képviselőjét EP-képviselővé választotta az ország, így az ő helye a magyar parlamentben megüresedett. Először tavaly ősszel írtak ki időközi választásokat Sopronban. A referendum azonban nem járt eredménnyel. A szocialisták jelöltje, Kránitz László visszalépett, így már nem maradt igazi tétje a választásnak. Noha sikerült megszereznem a szavazatok 88,78 százalékát, a részvételi arány az előírt huszonöt százalék alatt maradt, s az időközi választás eredménytelen lett.

– A szocialisták most új jelölttel rukkoltak elő.

– Az MSZP jelöltje a múlt vasárnap zajló választáson a szavazatok 24,39 százalékát szerezte meg. A választást újra megnyertük, a szavazók 64,81 százaléka engem támogatott. Azt hiszem, itt pontosan az zajlik kicsiben, ami az országban nagyban. A városvezetés sorra veszi fel a hiteleket, miközben nincs elképzelése a város jövőjét illetően. Az önkormányzat adóssága mára meghaladja az 5 és fél milliárd forintot. 2002-ben, amikor a szocialisták megnyerték az önkormányzati választásokat, az előző vezetés mindössze 400 millió forintnyi hitelt hagyott rájuk. Sopron esetében is tapasztalható az a folyamat, hogy a kormány jelentős összegeket von el az önkormányzatoktól, a baloldali vezetésűektől is, még akkor is, ha erről a szocialisták hallgatnak. És szép csöndben eladósítják a várost. Ezért is nagyon fontos lenne a város parlamenti képviselete.

– Mi az oka az alacsony részvételi aránynak?

– Az időközi választásokra általában az alacsony részvételi arány jellemző.

– Mi lesz, ha a szocialisták ezúttal mozgósítanak, miközben a fideszes szimpatizánsok a győzelemben bízva nem mennek el szavazni?

– Ami a baloldal mozgósítását illeti, annak nagyon örülnék. Arra biztatom a baloldali szavazókat is, hogy menjenek el szavazni. Szavazzanak a baloldal jelöltjére. Minden soproni érezze: az a tét, hogy ne maradjon tovább országgyűlési képviselő nélkül a város. Az eddigi eredmények alapján a magam részéről a győzelemben bízom. A város és a Fidesz győzelmében.