Hirdetés

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a freetowni kétoldalú üzleti fórumon komoly megtiszteltetésnek és diplomáciatörténeti eseménynek nevezte a látogatását, mondván, hogy most járt először magyar külügyminiszter a nyugat-afrikai országban.

Beszédében rámutatott, hogy útjára vállalati és akadémiai vezetőkből álló delegáció kísérte el, ami jól mutatja Magyarország elkötelezettségét a kölcsönösen előnyös megállapodások megkötése mellett.

Érintette az utóbbi néhány év rendkívüli nehézségeit, a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború jelentette kihívásokat, így a gazdasági és élelmiszerellátási válságot, az egekbe szökő inflációt is.

Mint mondta, a fegyveres konfliktus szomszédságában a negatív hatások súlyosak és közvetlenek, de itt, több mint ötezer kilométerre is hasonlóak, ugyanis bár regionális háborúról van szó, a következmények globálisak.

Korábban írtuk

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarországnak érdekében áll az afrikai államok stabilitásának és gazdasági fejlődésének támogatása. Szavai szerint ez részben önös érdek is, hiszen minél stabilabbak és fejlettebbek ezek a térségek, annál kevesebb illegális bevándorló indul útnak Európa felé.

Ez egyúttal kölcsönös érdek, hiszen az érintett országok számára sem kedvező, ha elveszítik tehetséges fiataljaikat – húzta alá.

Kiemelte, hogy ezért is fontos lenne az európai-afrikai gazdasági együttműködés javítása, aminek kiváló példája a Magyarország és Sierra Leone közötti, kölcsönösen előnyös és kölcsönös tiszteletre alapozott kapcsolat.

Elmondta, nemrég kétoldalú gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek nyomán hamarosan össze is ülhet a gazdasági vegyes bizottság, illetve a stabil jogi alapok megteremtése érdekében tárgyalás kezdődött egy beruházásvédelmi szerződésről.

A miniszter ezt követően reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb sikerül tető alá hozni a tervezett vízgazdálkodási megállapodást, és rámutatott, hogy az útjára őt elkísérő tizenegy vállalati vezető közül három is a ezt a területet képviseli, amely a nemzetközileg legversenyképesebb magyar ágazat.

A nap folyamán várhatólag sikerül lezárni a tárgyalásokat egy Sierra Leone-i víztisztító telep építéséről és több más projektről – tájékoztatott.

Hozzátette, hogy emellett együttműködés jöhet létre a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, az egészségügyi és az információtechnológiai szektor, illetve az építőipar területén is.

Érintette a felsőoktatási együttműködést is, és közölte, hogy évente ötven Sierra Leone-i diák tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken, és az érdeklődést mutatja, hogy idén 590-en jelentkeztek a programra.

Méltatta Sierra Leone közelmúltbeli fejlődését, s kiemelte, hogy ha az ország állampolgára lenne, akkor egyértelműen a jelenlegi elnökre szavazna, de mivel nem az, így semmit nem számít, hogy ő mit mond.

Úgy fogalmazott, hogy hazánknak „kis országként, sajnos, túl sok tapasztalata van azzal, hogy külföldiek véleményt mondanak a belügyeinkről”, ugyanakkor Sierra Leone utóbbi években megtett útja valóban „figyelemre méltó”.