A külgazdasági és külügyminiszter szerint 3,3 millió ember akaratát nem lehet semmibe venni sem Magyarországon, sem Brüsszelben, sem az EU egészében, ez ugyanis megengedhetetlen lenne.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter hétfőn egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón a vasárnapi kvótanépszavazásról kérdésre elmondta: a 3,3 millió szavazat több, mint ahányan annak idején Magyarország EU-tagságára voksoltak, és többen vettek részt a referendumon, mint amennyien a legutóbbi európai parlamenti választáson, és azokat sem kérdőjelezi meg senki.

Közölte: a most kapott felhatalmazás alapján „kőkeményen fogunk küzdeni Brüsszelben”, hogy a kötelező betelepítési kvótákra vonatkozó uniós döntések szűnjenek meg.

A tárcavezető hangsúlyozta: az EU jövője szempontjából az a nyilvánvaló üzenete a népszavazásnak, hogy senki sem hagyhatja kívül az európai emberek akaratát, és azzal szembenálló politikát folytatni nem lehet sem Brüsszelben, sem másutt. A magyarok álláspontja nagyon világosan kirajzolódott vasárnap – tette hozzá.

Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy milyen hatása lehet a népszavazásnak a Szerbiában várakozó migránsokra, Szijjártó Péter közölte: a tavalyi történések azt mutatják, hogy amikor félreérthető nyilatkozatok érkeztek Nyugat-Európából, onnantól váltak „kezelhetetlenné és kezelhetetlenül agresszívvé” az ideérkező bevándorlók. Minden félreértelmezhető hírt a bevándorlók és az embercsempészek szívesen értenek is félre – értékelt Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: helyes volt, hogy minden lépést megtettek a déli határ védelmére, így most azt lehet mondani, hogy tudjuk tartani a határ védelmét akkor is, ha megindulnának a bevándorlók.

MTI