Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

Nyáron a jelöltté válását próbálták megakadályozni, választási győzelme óta pedig a követeléseikkel igyekeznek maguk alá gyűrni Ferencváros új, független polgármesterét az ellenzék képviselő-testületbe jutott pártjai – írja csütörtöki cikkében a HVG. A lap szerint Baranyi Krisztina az egyik legkomolyabb csörtére éppen egykori, előválasztáson legyőzött momentumos riválisával, Jancsó Andreával kényszerül.

A HVG emlékeztet rá: a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP támogatásával indult politikusnál már az is kevésen múlt, hogy közös jelöltként egyáltalán kiállhatott a fideszes Bácskai Jánossal, hiszen „egy homályos helyi MSZP–Momentum-alku” miatt júliusig úgy tűnt, hogy az ex-LMP-s Jancsó Andreát indítja az ellenzéki összefogás. Végül a Jancsó mögött álló Momentum–MSZP–Párbeszéd és a Jobbik az utolsó pillanatban abban egyezett meg a Baranyi mögött felsorakozott LMP-vel, a helyi Kulcs Egyesülettel és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP), hogy a főpolgármesterjelölt-választáshoz hasonló előválasztás döntse el, ki legyen a jelölt.

„Az augusztus közepi szavazást nagy fölénnyel Baranyi nyerte, így az októberi választás előtt az összes ellenzéki párt az ő kampányát segítette, amiért viszont most benyújtották a számlát: Baranyi Krisztinának a hivatalba lépése után információink szerint öt alpolgármesteri és közel negyven külső bizottsági posztra tettek erős ajánlást – rengetegre közülük az a DK és az MSZP, amely mindössze 2-2 képviselői helyet (vagyis a 11 ellenzéki mandátumból mindössze 4-et) szerzett a testületben. A két rivális baloldali párt ráadásul nemcsak önálló frakciót, hanem frakciószövetséget is készül alakítani, így a »saját jogú« helyeken túl a frakciószövetségként is igényt tartanának bizottsági helyekre” – írja az ellenzéki lap, amely úgy értesült, a polgármester viszont két, a kampányban őt sokat segítő ellenzéki képviselőt javasolt alpolgármesternek: az LMP-s Reiner Rolandot és a momentumos Mátyás Ferencet.

Csakhogy Mátyás – részben magánéleti okokra hivatkozva – szerintük nem fogadta el a jelöltséget, a Momentum helyi szervezete szerda reggeli tanácskozásán pedig úgy döntött, hogy a nyári előválasztáson alulmaradt Jancsó Andreát javasolja helyette alpolgármesternek – „akit pedig Baranyi eredetileg tudatosan távol akart tartani a tisztségtől”.

Úgy tudják, a Jobbik egyetlen képviselője szintén egy, az előválasztáskor kötött állítólagos egyezségre hivatkozva már a megnyert választás éjszakáján bejelentkezett egy alpolgármesteri posztért, de az MSZP egy végül Baranyiék embere javára visszalépett egykori képviselőjelöltje is egy hasonlóra hivatkozva követelte magának a pozíciót. A DK pedig Csóti Zsombort ültetné az egyik az alpolgármesteri székbe.

„A Baranyi Krisztinával ma délelőtt folytatott megbeszélésre úgy érkeztem, hogy rendezzük a valós vagy vélt nézeteltéréseket, sérelmeket. Egyikünk sem a nyilvánosság előtt akarta ezt megtenni, hanem a személyesen, a megfelelő nyitottsággal és korrektséggel. Sajnálatos, hogy a most megjelent HVG cikk írója annyi türelemmel sem volt, hogy ez a megbeszélés lezáruljon és informálódjon a fejleményekről. Annak ellenére, hogy ma reggel beszéltünk telefonon” – írta csütörtök délutáni Facebook-bejegyzésében Jancsó Andrea. „Mindezek mellett a most megjelent HVG-cikkben több tárgyi tévedés is szerepel. Először is a Momentum helyi alapszervezete egy választáson engem jelölt ki, mint a közösségünk alpolgármester-jelöltjét. Tette ezt úgy, hogy Mátyás Ferenc képviselőtársam jelölésére is lehetett szavazni. Tehát nem helyette lettem alpolgármesteri opció a Momentum részéről. A szavazás eredményét tekintve a Momentum helyi alapszervezete teljes támogatásáról biztosított” – folytatta, úgy zárva bejegyzését, hogy Baranyi Krisztinával közös céljuk, „hatékonyan működő és fejlődő kerület legyen a jövőben Ferencváros”.

Baranyi Krisztina – aki a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése után sérelmezte, hogy nem kapott bizottsági helyet – csütörtökön délutánig nem reagált a cikkre. Arról viszont posztolt a Facebookon, hogy kitűzték a polgármesteri hivatalra a kurd zászlót.