Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Dúró Dóra arról számolt be, hogy a Mi Hazánk elindítja a hagyományos piacokat megidéző „hazai vásár” elnevezésű rendezvénysorozatát, amelynek célja, hogy a helyi termelőket összekösse a fogyasztókkal, és az ország minden szegletébe elvigye a minőségi magyar árukat. A következő hónapokban minden vármegyében megszervezik a hazai vásárokat, első alkalommal most vasárnap Csongrád városában – közölte, hozzátéve, hogy a rendezvénysorozat fővédnöke Zacsek Gyula volt országgyűlési képviselő, aki 1990-ben az MDF piacokat megalapította.

A kezdeményezést azzal indokolta: az élelmiszerre fordított összegek 90 százaléka, több billió forint nem marad a helyi gazdaságban, hanem multinacionális cégekhez kerül, és ezen a kormány az elmúlt 14 évben nem változtatott, holott kétharmados felhatalmazása okán lett volna rá lehetősége.

Farkas Sándor, a vidékfejlesztési tárca államtitkára a kistermelői piacok fontos szerepét hangsúlyozta, szerinte ezek közösségi helyszínek is, amelyek a vidéki élet lelkét adják. Jelezte, hogy a kormány a következő évben még nagyobb mértékben támogatná a kistermelőket, rámutatott ugyanakkor arra, hogy a magyar fogyasztóknak a tömegárukra is a szüksége van. Szerinte a kistermelői és a nagy élelmiszeripari beruházások összehangja teremti meg annak lehetőségét, hogy 25 millió embernek tudjanak biztonságosan élelmiszert előállítani.

Korábban írtuk